maanantai 23. huhtikuuta 2018

Vappuskumppaa: Baron-Fuenté Grande Reserve Brut

Baron-Fuenté Grande Reserve Brut

Baronin suku on viljellyt viiniä jo 1600-luvulta lähtien, mutta Baron-Fuentén samppanjatalo sai alkunsa vasta noin 50 vuotta takaperin. Talon tarina alkoi, kun Gabriel Baron meni 1960-luvun alussa naimisiin espanjalaisen Dolores Fuentén kanssa ja sai isältään häälahjaksi hehtaarin pläntin maata Champagnen alueelta. Vuonna 1967 pariskunta alkoi tuottaa viiniä palstallaan ja perusti oman viinitalonsa Charly-sur-Marnen kylään, Vallée de la Marnen alueen länsiosaan. Nykyisin talon johdossa ovat Gabrielin ja Doloresin lapset ja omia viinitarhoja Baron-Fuentélla on 38 hehtaaria.


Vallée de la Marnen alueella viljellään runsaasti Pinot Meunieria, joka jää usein Chardonnayn ja Pinot Noirin varjoon. Niimpä myös suurin osa Baron-Fuentén viineistä on Pinot Meunier voittoisia sekoituksia. Grande Reserven kohdalla rypäleiden suhteet ovat 60% Pinot Meunieria, 30% Chardonnayta ja 10% Pinot Noiria. Sekoitukseen käytettävistä perusviineistä 60% on vuoden, 30% kaksi ja 10% kolme vuotta kypsyneitä. Kun lopullinen viini on sekoitettu ja pullotettu, kypsytetään sitä talon kellareissa vähintään kolmen vuoden ajan ennen korkin vaihtoa. 

Puhtaan oljenkeltainen väri vivahtaa kultaisiin sävyihin. Pienet ja pitkäkestoiset kuplat nousevat tasaisina virtoina juoman pinnalle.

Kevyehkö ja herkkä, vienon paahteinen ja sitruksinen tuoksu. Siitä erottuu sitruunaa ja taka-alalla pysyttelevää kypsää hedelmää, kuten aprikoosia, mutta myös kiehtovaa hiivaisuutta, vienoa briossia ja paahtoleipää sekä kalkkista mineraalisuutta. 

Erittäin kuiva maku on pirteän sitruksinen, etenkin runsaan sitruunainen, greippinen ja limetin kuorinen. Kielellä on myös kypsempää keltaista hedelmää, aprikoosia ja persikkaa, kevyen paahteisia ja hennon hiivaisia vivahteita, vienoa mausteisuutta ja kalkkista mineraalisuutta. Pyöreä ja aavistuksen kermainen viini saa raikkaan ilmeen ja hyvän ryhdin pirteän sitrusmaisesta hapokkuudesta. Pehmeät kuplat muuten tuntuvat sulavan kielellä. Viipyilevä loppu on sitruksinen, kypsän aprikoosinen ja kevyen paahteinen. 

Baron-Fuentén Grande Reserve on pirteän sitruksinen ja melko tuoreen oloinen samppanja. Se on kaikin puolin tasapainoinen ja mielyttävän ryhdikäs viini, mutta laatu ei kuitenkaan vastaa hintaa. Tämän puolikkaan pullon hinnalla, jopa edullisemmin löytyy monta loistavaa vaihtoehtoja esimerkiksi ranskalaisten Crémant-kuohareiden tai espanjalaisten Cavojen joukosta. Lisäksi, kun otetaan vielä huomioon että 0,75 litran pullo tätä samppanjaa kustantaa tällä hetkellä 26 euroa ja sekin on irronnut Alkon poistokorista jopa alle 20 euron hintaan, tuntuu 17 euroa melkoiselta ryöstöltä samasta tavarasta heikommassa pullokoossa. Vaikkei hinta-laatusuhde olekaan kohdallaan, sopii Grande Reserve kuitenkin loistavasti aperitiiviksi tai kala- ja äyriäisruokien seuraan, mutta myös mukaan vappupiknikille. 

Kouluarvosana: 8+ Perushyvä arkiskumppa.
Hinta-laatusuhde: Heikko - viini on kallis. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Champagne Baron-Fuenté, AOC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Vallée de la Marne, Charly-sur-Marne
Tyyli: Kuohuviini, samppanja
Rypäleet: Pinot Meunier 60%, Chardonnay 30%, Pinot Noir 10%
Pullo: 0,375 l
Hinta: 16,98e Alko 17.11.2017 (17.4.2018 16,99e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti