tiistai 24. huhtikuuta 2018

Vapun kuohuviinit: Spürnasen Riesling Brut

Spürnasen Riesling Brut 2015

Saksalainen kuohuviini tuo monelle mieleen Henkelit sun muut edulliset ja melko mitäänsanomattomat kuohujuomat. Saksalainen kuohuviini, eli Sekt voi olla kuitenkin myös jotain paljon mielenkiintoisempaa. Viime vuosien aikana saksalaisten kuluttajien kiinnostus laadukkaita kotimaisia kuohuviinejä kohtaan on noussut, mikä näkyy viinintuotannossa mm. laadukkaampien perusviinien ja pitempien pullokypsytyksien muodossa. Edellisten viiden vuoden aikana kuoharipullon keskihinta onkin noussut Saksassa lähes 30 prosenttia.


Spürnasen viinialan yritys, joka keskittyy markkinoimaan erilaisia viinejä ja oliiviöljyjä. Kaikki yrityksen valikoimista löytyvät tuotteet testataan ensin, minkä jälkeen ne ostetaan suoraan tuottajilta. Spürnasen Riesling Brut on vuosikerrallinen kuohuviini, joka sekoitetaan Pfalzin alueen Riesling-rypäleistä valmistetuista, tarkkaan valituista perusviineistä. Viiniä kypsytetään pulloissa hiivasakan päällä vähintään yhdeksän kuukauden ajan.

Puhdas sitruunankeltainen väri. Kuplat vaihteleva hyvin pienistä selkeästi suurempiin ja nousevat tasaisina virtoina kohti juoman pintaa.

Aromaattinen ja vivahteikas tuoksu on hedelmäinen ja tuo mieleen pirteät sitrukset, kuten greipin, sitruunan ja limetin, omenan ja aprikoosin, ananaksen ja persikan. Taustalla häivähtää myös kukkaisia vivahteita, vienoa paahteisuutta ja mineraalisia häivähdyksiä.

Kuiva maku seurailee tuoksua pirteän hedelmäisenä ja rapsakan sitrusmaisena. Kielellä on kirpeää greippiä, limeä ja sitruunaa, makeampaa aprikoosia, ananasta, persikkaa, päärynää ja omenaa, aprikoosin ja persikan kiveä, mutta myös mineraalisuutta ja paahteisia vivahteita, vasta paahdettua leipää ja hieman pähkinää. Runsas hedelmäisyys ja jäännössokeri (13 g/l) saavat viinin tuntumaan kielellä varsin pyöreältä ja runsaalta, mutta runsas, eloisan sitrusmainen hapokkuus ryhdittää ja tasapainottaa kokonaisuuden. Jälkimaku on kypsän hedelmäinen ja hieman alkua makeampi, tuoden mieleen ananaksen, hunajamelonin ja hunajan, joiden lisäksi kielellä on lopussa hieman mineraalisuutta ja kevyttä paahteisuutta.


Mikäli aikaisemmat kokemukset saksalaisista kuohuviineistä ovat pääosin luokkaa Henkell Trocken, eivät odotukset maan kuohuviineistä ole varmasti korkealla. Spürnasen Riesling Brut tarjoilee makeahkon hedelmäisen ja rapsakan sitruksisen paketin höystettynä vienon paahteisilla ja mineraalisilla vivahteilla ja vaikutelma onkin kaikin puolin tasapainoinen ja puhdaspiirteinen. Se ei kuulu Saksan hienoimpien kuohuviinien joukkoon, mutta juurikin edellä mainittujen Henkeleiden sun muiden jälkeen tämä on aivan eri maata, joten sille kannattaa antaa mahdollisuus. Viini on hintaisekseen mainio ja maistuu niin seurustelu- kuin maljajuomana, mutta myös ruokapöydässä. Kokeile vaikkapa kala- ja äyriäisruokien tai mädin seurana.

Kouluarvosana: 8,5 Maukas ja miellyttävä Sekt.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Spürnasen, Deutscher Sekt Pfalz
Alue: Saksa, Pfalz
Tyyli: Kuohuviini, Sekt
Rypäleet: Riesling 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 15,30e Alko 10.2.2018

2 kommenttia:

  1. Pfalzin viinit ja Winzersektit ovat aina hyvä ja varma valinta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä viini yllätti ainakin positiivisesti, mutta allekirjoittaneelle kokemukset saksalaisista kuohuviineistä ovat jäänet harmittavan vähälle.

      Poista