perjantai 13. huhtikuuta 2018

Dr. Hermann Ürziger Würzgarten Riesling Auslese

Dr. Hermann Ürziger Würzgarten Riesling Auslese 2006

Moselin laaksossa sijaitseva Weingut Dr. Hermann on Rieslingiin keskittynyt pieni viinitila, jolla on vain hieman yli yhdeksän hehtaaria viinitarhoja. Tilan historia yltää useamman sadan vuoden taakse, mutta nykyinen tila sai alkunsa vuonna 1967 ja tänä päivänä sitä pyörittää Rudi Hermann yhdessä poikansa Christianin kanssa.


Dr. Hermannin tarhat sijaitsevat arvostetuilla Erdener Prälat'n, Erdener Treppchen'n ja Ürziger Würzgartenin alueilla. Viininviljely ja -valmistus tapahtuvat erityisellä huolella ja esimerkiksi sadonkorjuu hoidetaan käsin ja viineihin käytetään vain parhaat rypäleet. Tähän viiniin käytettävät rypäleet tulevat Ürziger Würzgartenin tarhoilta ja osa rypäleistä on jalohomeisia. Käymisprosessi tapahtuu hitaasti terästankeissa ja vie kuudesta kahteentoista viikkoon, minkä jälkeen viinit kypsyvät vielä sakkojen päällä ennen pullotusta. 

Intensiivinen, vaalean kullankeltainen ja puhdas väri kääntyy reunoilta tummeman kultaisiin sävyihin. Lasin reunoille muodostuu runsaasti öljyisiä kyyneleitä. 

Tuoksu on aromaattinen ja runsas, makeahko ja hieman kehittynyt. Siitä erottuu hunajaisia ja kypsän hedelmäisiä vivahteita, aprikoosia, omenaa ja sitrusta sekä hillotettua raparperiä, kukkaisia häivähdyksiä ja hentoa jalohomeisuutta, hieman kuivattua aprikoosia ja ananasta. 

Makea maku on pyöreä ja runsas, mutta kaikin puolin tasapainoinen ja ryhdikäs. Kielellä on hillotettua raparperiä, kypsiä hedelmiä ja sitruksia, kuten aprikoosia, ananasta ja persikkaa. Löytyypä kieleltä myös makean mausteisia vivahteita, hentoa mineraalisuutta, vienoa jalohometta ja hieman kuivattua keltaista hedelmää. Vaikka viini onkin suutuntumaltaan runsas ja makea, melko täyteläinen ja hieman öljyinen, tuo pirteän sitrusmainen, mutta lempeä hapokkuus siihen hyvin ryhtiä, raikkautta ja tasapainoa. Viini jättää suun tahmaiseksi ja viipyilevä jälkimaku tuo mieleen jo alussa esiin nousseen hillotetun raparperin, herkän mineraalisuuden ja puhdaspiirteisen hedelmäisyyden.

Ürziger Würzgarten Riesling Auslese on harmoninen ja tasapainoinen makea viini, josta löytyy kiehtovia ja monitahoisia vivahteita. Se on ehkä paras maistamani Moselin laakson viini ja sai todellakin hymyn nousemaan huulille. Kun ostin pullon viime kesänä, kustansi se tuolloin noin pari kymppiä, mutta hinta on laskenut hiljattain 14 euroon, joten viini lähtee mukaan nyt naurettavan edullisesti, tosin se täytyy tilata Alkon nettikaupan puolelta.

Viini maistuu sellaisenaan jälkiruoan korvikkeena, mutta toimi loistavasti myös lämpimän leipäjuuston, valkosuklaa pannacotan ja Aurajuuston kaverina. Viini pehmentää makeiden viinien tapaan mukavasti sinihomejuuston suolaisuutta ja saa juuston tuntumaan näin tasapainoisemmalta. Myös viikunahillo ja saksanpähkinät toimivat viinin ja Auran seurassa. Lakoilla maustetussa kinuskikermassa lämmitetty luomu leipäjuusto maistui myös mainiosti tämän viinin kanssa, sillä viinistä löytyi riittävästi makeutta tämän jälkiruoan seuraan.

Valkosuklaa pannacotta mustikkakastikkeen ja mustikoiden kera maistui niin ikään mainiosti viinin seurassa. Viini tuntui ehkä aavistuksen liian makealta pelkän pannacotan seurana, mutta kotimainen mustikka tasapainotti kokonaisuuden hienosti. Viini on siis varsin monipuolinen pari erilaisille jälkiruoille, mutta jälkiruoka ei ole pakollinen tämän viinin kohdalla.


Kouluarvosana: 9+ Tyylikäs ja harmoninen auslese.
Hinta-laatusuhde: 19,89e - Erittäin hyvä - hintansa arvoinen.
Hinta-laatusuhde: 13,99e - Loistava - todella edullinen löytö. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Weingut Dr. Hermann, Prädikatswein Mosel
Alue: Saksa, Mosel
Tyyli: Jälkiruokaviini, Auslese
Rypäleet: Riesling 100%
Pullo: 0,375 l
Hinta: 19,89e Alko 4.7.2017 (13.4.2017 13,99e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti