lauantai 30. joulukuuta 2017

Uudenvuoden kuplivat: Moët & Chandon Grand Vintage

Moët & Chandon Grand Vintage Brut 2006

Ehkä juhlavin vaihtoehto uudenvuoden maljajuomaksi on samppanja. Moët & Chandon on vuonna 1743 perustettu samppanjatalo, joka ei juurikaan esittelyjä kaipaa. Onhan kyseessä Champagnen alueen suurin ja yksi tunnetuimmista taloista ja lähes joka sekunti jossain päin maailmaa poksahtaa auki Moëtin korkki.

Moët & Chandon on osa ranskalaista ylellisyystuotteita markkinoivaa ja valmistavaa LVMH-konsernia (Moët Hennessy - Louis Vuitton), joka on liikevaihdolla mitattuna alansa suurin toimija. LVMH koostuu yli 60 luksustuotemerkistä, joihin lukeutuvat mm. samppanjatalot Dom Pérignon, Veuve Clicquot, Krug, Mercier ja Ruinart sekä Bordeaux'n kalleimpia valkoviinejä valmistava Château d'Yquem, viskitislaamo Glenmorangie ja konjakkitalo Hennessy sekä monia muita tuttuja nimiä alkoholeista muodin maailmaan.

Moët & Chandonilla on 1150 hehtaaria viinitarhoja, joista 50 prosenttia on Grand Cru- ja 25 prosenttia Premier Cru-luokiteltuja. Tarhat levittäytyvät eri puolile Champagnea mm. Montagne de Reimsin, Côte des Blancsin ja Vallée de la Marnen alueille. Talon kellarit sijaitsevat 10-30 metriä maanpinnan alapuolella ja ovat Champagnen alueen suurimmat. Pituutta niillä on 28 kilometriä ja niiden kätköissä säilytetään noin 28 miljoonaa pulloa.

Talon vakiosamppanja Impérial Brut lienee yksi maailman suosituimmista perus samppanjoista, mutta nyt vuorossa on hieman parempaa, eli Grand Vintage Brut 2006. Grand Vintagen valmistuksessa noudatetaan aina kolmea perusarvoa, jotka ovat kellarimestarin vapaa tulkinta, vuoden parhaiden viinien sekoittelu ja vuosikerran yksilöllisyys. Vuosikerta 2006 oli Grand Vintagen 71. vuosikerta. Vuoden 2006 blendi oli 42% Chardonnayta, 39% Pinot Noiria ja 19% Pinot Meunieria ja dosagen määrä oli pieni, vain 5 grammaa litraa kohden. 

Kaunis, vaalean kullankeltainen väri taittuu kevyesti vihertäviin sävyihin. Äärimmäisen pienet ja runsaat, tyylikkäät kuplat nousevat loputtomina virtoina kohti juoman pintaa.

Elegantti ja hieman kehittynyt tuoksu, josta nousee esiin paahteisia vivahteita, saksanpähkinää ja briossia sekä tuoreita tuoksuja leipomosta. Siinä on myös mangoa, banaania, persikkaa ja hieman nektariinia sekä sitruksia ja appelsiinia. Taustalla häivähtää myös vivahteita kukista ja mausteista, valkopippurista ja aniksesta.

Erittäin kuiva ja moniulotteinen, runsas, mutta herkkäarominen maku. Kielellä on runsaasti kypsytyksen tuomia paahteisia vivahteita briossista ja saksanpähkinöistä sekä kypsiä hedelmiä, omenaa, persikkaa ja nektariinia, hieman banaania ja valkoherukkaa, sitruksia, sitruunankuorta ja appelsiinia sekä miellyttävää mineraalisuutta. Suutuntumaltaan viini on kermaisen pehmeä ja varsin täyteläinen. Pirteä hapokkuus ja pehmeät kuplat tekevät viinistä ryhdikkään ja tasapainoisen. Pitkään viipyilevä jälkimaku on mineraalinen, rapsakan hedelmäinen, vihreän omenainen, sitruunainen ja hienostuneen paahteinen.

Siinä missä Moëtin Impérial Brut on Alkossa ylihintainen keskinkertainen perus samppanja, on Grand Vintage jo erinomainen tuote. Vuosikerta 2006 on tasapainoinen ja hienostunut, todella miellyttävä samppanja, joka on valmis juotavaksi nyt tai jonka voi jättää huoletta kellariin useammaksi vuodeksi. Parhaimillaan tämä viini on sellaisenaan nautintoaineena, mutta löytyypä sille paikkoja myös ruokapöydästä. 70 euron hintalappu on ihan kohtuullinen, mutta samalla rahalla, jopa edullisemmin löytyy lukuisia vähintäänkin yhtähyviä, jopa parempia samppanjoita.


Tällä kertaa viinin kaverina oli savustettua nieriää ja sieni-tryffelirisottoa. Grand Vintage maistuu risoton kanssa varsin mallikkaasti ja sen paahteiset sävyt tukevat jännästi risoton makumaailmaa. Viinin paahteiset aromit sopivat hienosti myös savustetun nieriän seuraan, kun hapokkuus ja mineraalisuus puolestaan tasapainottavat kalan rasvaisuutta. Tasapainoinen ja maukas ruoan ja viinin yhdistelmä.

Kouluarvosana: 9+ Tyylikäs ja tasapainoinen kokonaisuus.
Hinta-laatusuhde: Melko hyvä - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Moët & Chandon, AOC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Côte des Blancs, Epernay
Tyyli: Kuohuviini, samppanja, vuosikertasamppanja
Rypäleet: Chardonnay (42%), Pinot Noir (39%), Pinot Meunier (19%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 67,90e Alko 20.9.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti