maanantai 18. joulukuuta 2017

Joulun viinit: Bellingham Bernard Series Grenache Blanc

Bellingham The Bernard Series Whole Bunch Grenache Blanc Viognier 2015

Bellingham kuuluu Etelä-Afrikan viinintuottajien pioneerien joukkoon. Talon historia voidaan jäljittää vuoteen 1693 asti ja se on pitkän historiansa aikana siirtynyt perheeltä toiselle aina vuoteen 1943, jolloin Bernard ja Fredagh Podlashuk talon ostivat. Pariskunta uudisti tilaa ja istutti viinitarhat uudestaan italialaisten avulla sekä matkustivat Ranskaan ja Saksaan tiedon ja taidon perässä. He valmistivat Etelä-Afrikan ensimmäisen roseeviinin vuonna 1949 ja ensimmäisen puhtaan Shiraz-lajikeviinin vuonna 1956. Nykyisin Bellingham on osa suurempaa DGB-yhtiötä.

Whole Bunch Grenache Blanc Viognier valmistetaan Coastal Regionin Paarlin alueella kasvaneista rypäleistä. Viognier-rypäleet kerätään käsin noin 14- ja Grenache 9-vuotiaista köynöksistä, jotka kasvavat pääosin graniitin ja savisen liuskekiven sekaisessa maaperässä. Satomäärät pidetään alhaisina, vain 7-9 tonnin välillä hehtaaria kohden. Rypäleet käyvät viiniksi luonnollisesti, Viognier tankeissa ja Grenache tynnyreissä, joista noin 20% on uusia, 40% kerran ja 40% kahdesti käytettyjä. Grenachea myös kypsytetään tynnyreissä sakan kanssa viiden kuukauden ajan. Tämän jälkeen viinit sekoitetaan ja pullotetaan. 

Vaalean kullankeltainen, tuoreesti vihertävä ja kirkas väri.

Hyvin paahteisen tamminen ja mausteinen, trooppisen hedelmäinen tuoksu. Siinä on persikkaa, aprikoosia, ananasta ja omenaa, kukkaisia vivahteita ja vienoa parfyymia. 

Kuiva maku on alkuun sitä tyypillistä uuden maailman tammikypsytettyä valkoviiniä, eli tammisuus tuntuu yksinkertaisesti liialliselta. Kielellä on myös hieman trooppista hedelmää, kuten persikkaa, aprikoosia, ananasta ja omenaa, hieman hunajamelonia sekä kukkaisia vivahteita, runsaan oloista mausteisuutta ja hieman tunkkaista paahteisuutta. Suutuntuma on melko täyteläinen, hieman raskastekoinen ja aavistuksen kermainen. Sitrusmainen hapokkuus on pirteää ja tuo kokonaisuuteen ryhtiä. Jälkimaku on viipyilevä, tammisen paahteinen ja pippurisen mausteinen, trooppisen hedelmäinen, etenkin persikkainen. 

Bernard Series Grenache Blanc muistuttaa olemukseltaan hyvin läheisesti uuden maailman tammitettuja Chardonnay-viinejä. Se voisi olla hyvin toimiva viini, mikäli tammisuus ei olisi niin yliampuvaa ja hallitsevaa. Hinta-laatusuhdettakaan ei voi kehua, sillä 16 euron viinin pitäisi aiheuttaa jo positiivisiä tuntemuksia, jotta hinnan ja laadun suhdetta voisi kehua hyväksi. Tämähän on tietysti makuasia, mutta mielestäni edullisemmin saa saman tasoisia ja parempiakin viinejä. Mikäli tammiset valkoviinit taas ovat lähellä sydäntä, on tämä varmasti ihan hyvä valinta.

Vaikkei viini sellaisenaan omia mieltymyksiäni vastaakkaan, se maistuu loistavasti savustetun kalkkunafileen kaverina, viinin paahteisuus ja kalkkunan mieto savuisuus sulautuvat hienosti yhteen ja yhdistelmä on hyvin tasapainoinen. Karpalohyytelö ja kalkkuna saavat viinin tuntumaan hieman hapokkaammalta ja raikkaammalta. Viini maistuu mainiosti myös kinkun ja ruskean kastikkeen seurassa, mutta peruna- ja porkkanalaatikoiden parina se ei pärjää.

Porosalami toimii kiehtovasti paahteisen ja hedelmäisen viinin kanssa ja viini maistuu loistavasti myös salamin, artisokkatahnan ja paahdetun joululimppuviipaleen kera. Se toimii jännästi myös prosciuton kanssa, tasapainoista ja lempeää, viinin paahteiset sävyt sopivat kinkun seuraan maistoipa kinkkua sellaisenaan tai salamin tapaan limpun ja artisokkatahnan kanssa. Lämminsavustettu hirvenpaisti oli niin ikään oiva pari viinille. Maksapatee puolestaan ei tämänkään viinin seuraan taivu. 


Kouluarvosana: 7,5 Turhan reilusti tamminen valkkari.
Hinta-laatusuhde: Huono - viini on laatuunsa nähden kallis.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bellingham, WO Paarl 
Alue: Etelä-Afrikka, Coastal Region, Paarl
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Grenache Blanc (80%), Viognier (20%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 15,98e Alko 25.11.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti