perjantai 1. joulukuuta 2017

Sherryn monet tyylit: Dos Cortados Palo Cortado Sherry

Williams & Humbert Dos Cortados Solera Especial 20 Anõs

Bodegas Williams & Humbert on vuonna 1877 perustettu sherrytalo, jonka tuotevalikoimasta löytyy sherryn lisäksi niin puna- ja valkoviinejä kuin väkeviä vodkasta rommeihin ja brandyihin. Olen kirjoittanut aikaisemmin tuottajan valmistamasta ja Altian pullottamasta Nobleza Medium Dry Sherrysta. Nyt vuorossa on hieman harvinaisemman sherrytyylin edustaja, eli vuoron saa Williams & Humbertin 20 vuoden ikäinen Palo Cortado sherry. 

Palomino on yleisin rypälelajike, josta sherryä valmistetaan. Makeampiin sherryihin käytetään toisinaan myös Pedro Ximénez- ja Moscatel-rypäleitä. Kaikki sherryt valmistetaan Solera-menetelmällä, eli väkevöity viini siirretään tynnyreihin, joita ei kuitenkaan täytetä täyteen asti. Tynnyreissä viinin pinnalle muodostuu ohut hiivapeite (flor), joka suojaa viiniä hapettumiselta ja kehittää myös sherrylle tyypillistä aromikkuutta. Säilyäkseen tämä hiivakerros vaatii alkoholia, happea ja ravinteita, mistä johtuen vanhempia tynnyreitä täytetään seuraavaksi vanhimmalla viinillä ja näitä taas seuraavaksi vanhimmalla. Solera-menetelmällä siis sekoitetaan eri vuosikertoja.

Palo Cortado on sherry, josta piti alun perin tulla Fino tai Amontillado sherryä. Mikäli tynnyreihin muodostunut hiivakuori pääsee jostain syystä kuolemaan, väkevöidään viiniä hieman lisää, mikä suojaa sitä hapettumiselta. Tämän jälkeen viini siirretään omaan Solera-järjestelmään, jossa se kypsyy pidempään kuin esimerkiksi Fino tai Amantillado sherryt. Palo Cortadot ovat siis vähintään kahteen kertaan väkevöityjä ja pidempään kypsyneitä sherryjä. Mikäli ikääntymispotentiaalia löytyy vieläkin enemmän, voidaan viini väkevöidä vielä uudelleenkin, minkä jälkeen kypsytystä jatketaan.

Dos Cortados Solera Especial 20 Anõs on Palo Cortado VOS sherry, joka on kypsynyt pullottamiseen mennessä Solera-menetelmällä amerikkalaisissa tammitynnyreissä keskimäärin 20 vuotta. Viinin laatuluokitus VOS, eli "Vinum Optimum Signatum" tai epävirallisesti "Very Old Sherry" on tae siitä että sherry on ollut keskimäärin 20 vuoden ikäistä pullotushetkellä. Dos Cortados puolestaan kertoo kahdesta väkevöinti kerrasta.

Kaunis ja kehittynyt, kuparisen meripihkainen viini välkehtii kullankeltaisin sävyin ja on rakenteeltaan varsin paksuhkoa ja öljyistä tavaraa. 

Tuoksu on intensiivinen ja aromaattinen, hyvin kehittynyt ja hienostunut. Siinä on sherrylle tyypillistä oksidoitunutta aromikkuutta, pähkinää ja mantelia, jopa hieman suolapähkinää sekä tammisia ja paahteisia vivahteita. Myös alkoholi erottuu. Hiljalleen esiin nousee myös tuoreita leipomon tuoksuja, pullataikinaa ja hiivaa, karamellia sekä kuivattua hedelmää, kuten sitruksia, appelsiinia ja aprikoosia.

Kuiva ja kehittynyt maku seurailee tuoksu kiehtovana ja monitahoisena. Kielellä on pähkinöitä ja manteleita, saksanpähkinää ja pistaasia, suolaisia ja hieman suolapähkinäisiä vivahteita, mausteisuutta ja paahteisuutta. Myös tuoksun leivonnaisia muistuttavia sävyjä löytyy kieleltä ja häivähtääpä taustalla myös hieman pullaa. Viini on suutuntumaltaan paksuhkon öljyinen ja suuntäyttävän täyteläinen, mutta todella runsas, eloisa ja pirteä hapokkuus tuo kokonaisuuteen raikkautta ja ryhtiä, eikä viini tunnu raskaalta. Jälkimaun puolella on suolaheinää ja mausteita, hieman pippuria ja muskottipähkinää sekä kuivattua aprikoosia, appelsiinia ja hieman rusinaa. Viini saa lopussa veden nousemaan kielelle.

Kokonaisuutena tämä on kiehtova ja monitahoinen sherry, josta itseäni kokeneempi sherrynmaistaja saisi varmasti irti vieläkin enemmän. Se on teknisesti onnistunut ja kaikin puolin hieno viini. Itse en ole juurikaan sherryjä maistellut, joten en usko saaneeni kaikkea irti tästä viinistä. Sanoisin sen olevan kuitenkin kokeilemisen arvoinen viini, mutta vähemmän sherryihin tutustuneiden kannattaa ehkä aloittaa yksinkertaisemmilla viineillä. Dos Cortados on mainio aperitiivi tai nautiskelujuoma sherrynystävälle, mutta voisi toimia myös tapasten ja sieniruokien, etenkin keiton kaverina.

Kouluarvosana: 9 Tyylikäs ja hienostunut, moniulotteinen sherry.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Williams & Humbert, DO Jerez-Xérès-Sherry
Alue: Espanja, Andalusia, Cádiz, Jeréz
Tyyli: Väkevä viini, Sherry, Palo Cortado VOS
Rypäleet: Palomino 100%
Pullo: 0,375 l
Hinta: 18,99e Alko 23.12.2016

Samalta tuottajalta:
Nobleza Medium Dry Sherry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti