torstai 14. joulukuuta 2017

Joulun viinit: Colonnara Cuvée Tradition Brut

Colonnara Cuvée Tradition Brut 2015

Italialaisista kuohuviineistä tulee useimmilla ensimmäisenä mieleen Prosecco, Franciacorta ja Astin makeat kuplivat. Nyt vuorossa on kuohuviini, joka tulee Italian keskiosista Marchen alueelta, joka rajoittuu idästä Adrianmereen ja pohjoisesta San Marinoon. Cupramontanan kunnassa sijaitseva Colonnara on viininviljelijöiden osuuskunta, jonka 19 paikallista viljelijää perusti vuonna 1959. Nykyisin osuuskuntaan kuuluu 110 viljelijää, joiden hallussa on 120 hehtaaria viinitarhoja.

Colonnara Cuvée Tradition Brut valmistetaan Marchen viinialueen perinteisestä Verdicchio-lajikkeesta. Rypäleet tulevat Cupramontanan ja Apiron kuntien alueilla sijaitsevilta tarhoilta. Sadonkorjuu tapahtuu käsin ja käyminen suurissa tankeissa kontrolloidussa lämpötilassa. Kuplat viini saa Charmat-, eli tankkikäymismenetelmällä, joka tunnetaan Italiassa myös Martinotti- ja Metodo Italiano-nimillä. Valmistusprosessi kestää noin kuuden kuukauden ajan.

Tuore, haalean oljenkeltaine ja kevyesti vihertävä väri. Pienet ja pitkään kestävät kuplat nousevat tasaisina vanoina poreilemaan juoman pinnalle. 

Kevyehkö ja herkkä tuoksu, josta erottuu hedelmäisiä ja sitrusmaisia häivähdyksiä, vihreää omenaa ja sitruunaa. Häivähtääpä siinä myös hentoa paahteisuutta ja hiivaisuutta, aavistus paahtoleipää ja pähkinää sekä hieman yrttejä ja kukkia.

Kuiva maku on pirteä ja ryhdikäs, tuoksun tapaan hedelmäinen ja sitruksinen. Kielellä on kypsää sitruunaa ja greippiä, kirpeää viheromenaa, kypsempää omppua ja hieman persikkaa, yrttisiä vivahteita ja paahteisia sävyjä, jotka tuovat mieleen lähinnä paahdetun leivän ja häivähdyksen pähkinää. Keskitäyteläinen ja freesi viini saa suutuntumaansa ryhtiä pirteän sitrusmaisesta hapokkuudesta. Jälkivaikutelma on melko lyhyt, kypsän sitruunainen, persikkainen ja omenainen. 

Cuvée Tradition on hyvin herkkä ja melko neutraali, kuiva kuohuviini. Se on ihan kiva perustason kuohari, mutta jäin kaipaamaan hieman persoonallisempaa otetta. Tästä huolimatta pidin siitä enemmän kuin ensimmäisestäkään vastaan tulleesta Proseccosta. Hinta ja laatu ovat melko kaukana toisistaan ja näkisin niiden kohtaavan hieman paremmin jossain 9 euron tietämillä. 

Ajattelin viinin toimivan lähinnä sellaisenaan ja hyvin kevyiden pikkupurtavien kaverina, mutta siitä olikin yllättävän moneksi varmaan juuri sen melko neutraalin olemuksen vuoksi. Viini toimi erinomaisesti ruisnappien, mätikastikkeen ja graavilohimoussen sekä kylmäsavulohi-kesäkurpitsarullien kaverina. Viinin herkkä olemus ei jyrää mätikastikkeen yli, vaan yhdistelmä on tasapainoinen ja loistava. Graavilohimoussen seurassa viini tasapainottaa hienosti suolaisuutta. Rullien kanssa viini tuntuu jäävän alkuun runsaiden makujen jalkoihin, mutta loppua kohden tämäkin pari on herkullinen ja tasapainoinen. 

Myös täytetyt kananmunat, graavilohi ja blini maistuivat hyvin kuohuvan kaverina. Viini ei hätkähdä kananmunan seurasta ja yhdistelmä on maukas. Graavilohta viini puolestaan raikastaa ja pehmentää myös lohen suolaisuutta, eikä hätkähdä edes tilli-sinappikastikkeen seurasta. Blini, smetana ja mäti toimivat myös mainiosti viinin kaverina, mutta punasipuli saa viinin tuntumaan kitkerältä. Aurajuusto-päärynäsalaatti olikin sitten ainoa näistä ruoista, jonka seurassa viini ei toiminut mitenkään päin. Näiden jouluisten kalaruokien kanssa Colonnara Cuvée Brut pärjäsi siis selkeästi paremmin kuin Rawson's Retreat, Malat Kellergärten tai Korrell Riesling.


Kouluarvosana: 8 Simppeli ja helppo peruskuohari.
Hinta-laatusuhde: Heikko - samalla rahalla saa paljon parempaakin.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Colonnara, DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi
Alue: Italia, Marche, Cupramontana
Tyyli: Kuohuviini
Rypäleet: Verdicchio 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,79e Alko 13.10.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti