perjantai 15. joulukuuta 2017

Joulun viinit: Château Ksara Blanc de Blancs

Château Ksara Blanc de Blancs 2014

Sitten on aika siirtyä kinkun ja kalkkunan kanssa maistamieni viinien kimppuun. Ensimmäisenä vuoron saa libanonilainen valkoviini maan suurimmalta ja vanhimmalta viinintuottajalta. Kyseessä on siis vuonna 1857 perustettu Château Ksara, josta kirjoitin hieman tarkemmin Reserve du Couvent-punaviinin kohdalla, joten mikäli tuottaja kiinnostaa löydät enemmän täältä.

Château Ksaran Blanc de Blancs on nimensä mukaisesti valkoisista lajikkeista valmistettu sekoiteviini. Sauvignon Blancin osuus blendistä on 55 prosenttia, Sémillonin neljäsosa ja Chardonnayn viidennes. Rypäleet tulevat talon yli 400 hehtaarin tarhoilta Bekaan laaksosta. Käyminen tapahtuu 18 asteessa ja viini ei käy läpi malolaktista käymistä. Osaa viineistä kypsytetään useamman kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä ennen sekoitusta ja pullotusta. 

Melko intensiivisen oljenkeltainen, kevyesti vihertävä väri taittuu kultaisiin sävyihin.

Tuoksussa yhdistyy paahteinen tammi ja sen tuomat aromit sekä Sauvignonin raikas mustaherukkaisuus ja sitrukset. Siinä on myös hentoa mausteisuutta, häivähdyksiä vaniljasta ja hieman kermaisuutta, herukoita ja herukkapuskaa, hieman karviaista ja ruohoa, Semillonin hunajaisuutta ja hieman trooppisempaa hunajamelonia.

Paahteinen ja tamminen, kuiva maku tarjoilee myös pirteitä sitruksia, etenkin sitruunaa ja greippiä, hieman omenaa ja mustaherukkaa, mustaherukan lehtiä, kirpeää yrttisyyttä, mausteita ja valkopippuria. Häivähtääpä kielellä myös mineraalisuutta, hienoista hunajaisuutta ja hunajamelonia sekä valkoista persikkaa. Melko täyteläinen, kermainen ja pehmeä suutuntuma. Pirteän sitrusmainen hapokkuus ja mineraalisuus tuovat hieman ryhtiä ja raikkautta. Jälkimaku on viipyilevä, pirteän sitruksinen, herukkapuskainen ja paahteinen, kevyen mineraalinenja hunajaisen hedelmäinen. 

Ksaran Blanc de Blancs oli ensimmäinen maistamani libanonilainen valkoviini ja myös ensimmäinen libanonilainen viini, joka aiheutti pettymyksen. Tammisuus yhdistyy jännästi Sauvignonin raikkaisiin aromeihin, mutta tammi tuntuu myös hieman yliampuvalta ja jotain jää muutenkin puuttumaan. Myöskään 14 euron hintakaan ei kohtaa laadun kanssa ja viini tuntuukin melko hintavalta.Viini ei myöskään maistunut erityisen hyvin joulukinkun taikka savustetun kalkkunafileen kaverina ja parempiakin viinivaihtoehtoja on tarjolla. Joululaatikot ovat myös haastavia pareja viinien kansssa, eikä tämäkään viini maistu peruna- ja porkkanalaatikon seurassa. Eli perinteisten jouluruokien seuraan tämä viini ei istu.

Pöydästä löytyi myös kylmiä pikkupurtavia; maksapateeta, porosalamia, lämminsavustettua hirvenpaistia ja prosciuttoa, joululimppua ja artisokkatahnaa. Näistä maksapatee ei viinin seuraan istunut, mutta etenkin porosalamista viini sai loistavan parin. Suolainen ja rasvainen salami toimii hienosti viinin seurassa ja vieläkin paremmin paahdetun joululimpun päällä artisokkatahnan kera. Myös hirvenpaisti toimii viinin kanssa sellaisenaan ja limpiun päällä. Prosciuton kanssa viinin herukkaisuus toimii jännästi.

Kouluarvosana: 7+ Simppeli, paahteisempi Sauvignon blendi.
Hinta-laatusuhde: Heikko - laatu ei vastaa hintaa.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Château Ksara
Alue: Libanon, Bekaa Valley
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Sauvignon Blanc (55%), Sémillon (25%), Chardonnay (20%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,79e Alko 25.11.2017

Samalta tuottajalta:
Château Ksara Reserve du Couvent 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti