torstai 28. joulukuuta 2017

Uudenvuoden kuplivat: Astoria Prosecco Extra Dry

Astoria Prosecco Extra Dry 2016

Joulu on taputeltu ja sitten onkin aika miettiä uudenvuoden kuohuviinejä. Lähtökohtaisesti kuohuviini kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan, mutta myös omat ja seurueen makumieltymykset kannattaa huomioida. Mikäli viini on tarkoitus nauttia ruokapöydässä tai pikkupurtavien kera, vaikuttavat tarjottavat luonnollisesti valintaan, mutta ilman ruokatarjoiluja oma maku on paras apuväline viinin valintaan.

Itse en perusta proseccoista sitten ollenkaan, sillä ne tuntuvat mielestäni liian helpoilta ja samanlaisilta, ostitpa sitten kympin tai kahden pullon. Proseccot kuitenkin tuntuvat uppoavan valtaosalle ihmisistä, joten aloitetaan vuoden vaihteen viinivinkit sellaisella. Astoria on nuori, vuonna 1987 perustettu viinitalo, joka sijaitsee Conegliano Valdobbiadenen viinialueella, Trevison maakunassa. Talo omistaa 50 hehtaaria viinitarhoja ja sen vuosituotanto kohoaa 4,5 miljoonaan pulloon.

Astoria Prosecco Extra Dry on lasissa vaaleankeltaista, kevyesti oljen sävyihin taittuvaa. Se kuohuu reilusti ja pienet kuplat poreilevat runsaina juoman pintaan yllättävänkin pitkään.

Tuoksu on proseccoille tyypillisesti runsaan hedelmäinen ja pääroolin vie päärynä. Siinä häivähtää myös vihreää omenaa ja valkoista persikkaa, kypsempää keltaista omenaa ja sitrusta sekä kukkia ja hyvin hentoa yrttisyyttä, jopa hyvin heiveröinen häivähdys paahteisuutta.

Kuivahko maku seurailee tuoksua runsaan hedelmäisenä ja päärynä vie pääosan myös kielellä. Sen lisäksi kieleltä löytyy aprikoosia, hieman persikkaa ja sitruksia, kuten sitruunaa, makean kukkaisia ja parfyymisia sävyjä sekä hentoa yrttisyyttä. Kaikki tämä hedelmäisyys tuo kielelle makeutta ja runsauden tuntua. Pirteä hapokkuus tuo kokonaisuuteen hieman ryhtiä. Kielelle jää viipyilemään päärynää ja päärynämehua, aprikoosia ja hieman viheromenaa.

Tämäkään prosecco ei jostain syystä saa hymyä nousemaan huulilleni. Se maistuu lähes samalta kuin muutkin maistamani proseccot, eikä tarjoile juurikaan muuta kuin päärynävetoistsa hedelmäisyyttä vailla persoonaa. Proseccona tämä on ihan hyvä, kuohuviininä keskinkertainen. Hinta ja laatu eivät kuitenkaan kohtaa mitenkän päin ja samalla rahalla irtoaa useampia kohtuu hyviä kuohuviinejä cavoista crémantteihin.

Se toimii kuitenkin seurustelu- ja maljajuomana, mikäli hakusessa on pehmeä kuplainen ja hieman makeahko kuohuviini. Lisäksi se maistui yllättävän hyvin pikkupurtavien, etenkin parmankinkun ja brien kaverina, eikä italialainen porsaanniska, Coppa di Parma tai kypsytetty cheddarkaan huono pari viinille ollut.

Kouluarvosana: 7+ Simppeli arkiviini.
Hinta-laatusuhde: Surkea - samalla rahalla saa paljon parempaakin.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Astoria, DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore
Alue: Italia, Veneto, Treviso, Conegliano - Valdobbiadene
Tyyli: Kuohuviini, Prosecco
Rypäleet: Glera 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,99e Alko 27.10.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti