tiistai 5. joulukuuta 2017

Joulun viinit: Graham's 10 YO Tawny Port

Graham's 10 Years Old Tawny Port

Portviinit sopivat hienosti joulun viinikattaukseen. Ne maistuvat aterian päätteeksi sellaisenaan, mutta toimivat myös jouluisten makeiden jälkiruokien ja leivonnaisten parina, etenkin jos nämä on valmistettu kuivatuista hedelmistä ja pähkinöistä. Myös sinihomejuustot ovat mainio pari portviineille ja Aurajuustohan taitaa olla melko yleinen juusto joulun aikaan.

Graham'sin 10-vuotias tawny edustaa intohimoa ja tarkkuutta, jolla talon käsintehdyt tawnyt valmistetaan. Viinin aromit ja maku kehittyvät kaikessa rauhassa kymmenen vuoden aikana, jonka viini viettää 534 litran tammitynnyreissä. Viinit, joista 10-vuotias Tawny sekoitetaan on valmistettu korkealaatuisista, tarkkaan valituista ja käsin kerätyistä rypäleistä. Tämä viini on palkittu vuosien saatossa lukuisia kertoja eri viinialan kilpailuissa. 

Graham'sin 10-vuotias tawny välkehtii lasissa ruosteenpunaisin ja punertavan kuparin sävyissä. Syvä väri kääntyy lasin reunoja kohden meripihkan oransseihin ja kultaisiin sävyihin.

Runsas tuoksu tuo mieleen kuivatut hedelmät, viikunan ja luumun sekä pähkinäisiä ja mantelisia vivahteita. Siinä on myös häivähdyksiä kypsästä sitruunasta ja sitruunankuoresta, simassa lilluneista sitruunoista ja rusinoista sekä makeaa mausteisuutta, hieman inkivääriä, makean paahteista tammea ja hieman hunajaa.

Täyteläinen ja hyvin vivahteikas, makea maku seurailee tuoksun aromeita. Päällimmäisenä on paahteista tammea, makeaa mausteisuutta ja kuivattua hedelmää, kuten luumua, rusinaa, kirsikkaa ja viikunaa sekä hillotettua inkivääriä ja sitruunaa sekä simassa lillunutta rusinaa. Kielellä häivähtää myös pähkinää, kaakaota ja vaniljaa sekä täyteläisiä makeita leivonnaisia, kuten omenapiirakkaa ja pähkinäkakkua. Hapokkuus ja samettiset tanniinit tuovat hyvää vastapainoa muuten hyvin leveään ja suuntäyttävän pyöreään suutuntumaan. Hyvin täyteläinen ja pehmeä jälkivaikutelma viipyilee kielellä pitkään paahteisen pähkinäisin, mausteisin ja kypsän hedelmäisin aromein. Alkoholi lämmittää lopussa hieman brandymäisesti.

Graham'sin 10-vuotias tawny on laadukas ja tasapainoinen portviini. Siitä löytyy jo hieman tyylikkyyttä verrattuna esimerkiksi talon LBV- ja Six Grapes -viineihin, mutta jotain jää silti puuttumaan. Se on monikäyttöinen viini, joka maistuu hyvän aterian päätteeksi tai ihan vain nautiskelujuomana, mutta toimii myös pähkinöiden ja kuivattujen hedelmien sekä niistä valmistettujen jälkiruokien seurassa, miksei myös sinihomejuustojen kaverina. Systembolagetista 30 euron hintaan irronneen Graham'sin viiden pullon setin mukana 10YO Tawny irtosi edulliseen hintaan, tosin tämän paketin hinta on ehtinyt jo nousta reilusti yli kolmenkympin.

Kouluarvosana: 8,5 Hyvä perusvarma Tawny.
Hinta-laatusuhde: 6,00e - Erittäin hyvä - edullinen ostos.
Hinta-laatusuhde: 29,90e - Hyvä - lähes hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Symington Family Estates, Graham's
Alue: Portugali, Douro
Tyyli: Väkevä viini, Portviini, Tawny Port
Rypäleet: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Cão
Pullo: 0,20 l

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti