perjantai 29. joulukuuta 2017

Uudenvuoden kuohuvat: Bernard-Massard Kuulea Suomi 100 Vuotta

Bernard-Massard Kuulea Suomi 100 Vuotta Extra Dry

Toinen hieman edullisempi kuohuviini uuteenvuoteen tulee Luxemburgista. Vuonna 1921 perustettu Bernard-Massard on Luxemburgin vanhin ja suurin yksityisomisteinen kuohuviinitalo. Se keskittyy tuottamaan kuohuviinejä perinteisellä menetelmällä ja talon vuosituotanto on noin kolme miljonaa pulloa kuplivaa, minkä lisäksi se valmistaa myös valkoviiniä. Talon viinitarhat sijaitsevat pääosin Mosel-joen rannoilla. 

Kuulea Suomi 100 Vuotta Extra Dry on viini, jonka Alko on tilannut Bernard-Massardilta Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Se on valkoisista Chardonnay-, Chenin Blanc- ja Pinot Blanc -lajikkeista perinteisellä menetelmällä valmistettu kuohuviini, josta löytyy jäännössokeria 15 grammaa litraa kohden. 

Puhdas, vaalean oljenkeltainen väri häivähtää kullan sävyihin. Pienet kuplat helmeilevät pitkään runsaina virtoina juoman pinnalle.

Hedelmäinen ja kypsän sävytteinen tuoksu tarjoilee punaista omenaa, persikkaa ja sitruunaa, hieman kukkia ja aavistuksen sitruunamarmeladia. Häivähtääpä siinä myös vienoa paahteisuutta ja aavistus briossia. 

Puolikuiva maku on runsaan hedelmäinen ja ryhdikäs. Kielellä on kypsää omenaa, persikkaa ja aprikoosia, kypsää sitruunaa ja kevyttä kukkaisuutta. Taaempana erottuu myös hyvin hentoa paahteisuutta ja mineraalisuutta. Pirteän sitrusmainen hapokkuus tekee viinistä ryhdikkään ja pehmeät kuplat kuohkean vaahtoamalla kielen päällä. Kypsä hedelmäisyys tuo suutuntumaan täyteläisyyttä ja etenkin loppua kohden hedelmäinen makeus tuntuu voimistuvan. Viini jättää suun hieman tahmaiseksi ja jälkimaku tarjoilee kypsiä punaisia omenoita ja sitruunaa, hillotettua sitruunankuorta ja hunajaa, mutta myös hieman raikasta mineraalisuutta. 

Kuulea Suomi 100 Vuotta ei ole peruskuplivaa kummoisempaa tavaraa. Se on hyvin hedelmävetoinen kokonaisuus, josta erottuu kuitenkin hieman mineraalisuutta ja vienoa paahteisuutta. Kuplat ovat lempeitä ja viini tuntuu alkuun miellyttävän ryhdikkäältä, mutta lämmetessään lasissa hedelmäisyys jyrää muut vivahteet alleen ja lopussa viini tuntuukin jo melko makealta. Se voisi kuitenkin olla hyvä valinta uudenvuoden maljajuomaksi, mikäli makeus ei häiritse. Viini tuntuu hieman hintavalta ja samalla rahalla löytyy parempiakin vaihtoehtoja, kuten uusiseelantilainen Lindauer Cuvée Brut.

Kouluarvosana: 7+ Simppeli ja helposti lähestyttävä kuohuviini.
Hinta-laatusuhde: Ok - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bernard-Massard
Alue: Luxemburg
Tyyli: Kuohuviini
Rypäleet: Chardonnay, Chenin Blanc, Pinot Blanc
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,99e Alko 7.12.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti