tiistai 22. tammikuuta 2019

Oluet joita jokaisen tulisi maistaa: Nogne Ø #100

Nogne Ø #100

Nogne Ø on Norjan Grimstadissa sijaitseva, vuonna 2002 perustettu pienpanimo, jonka tuotteisiin lähes jokainen oluen ystävä on varmasti joskus törmännyt. Batch 100 tai #100 oli kai alunperin double IPA, mutta nykyisin Barley Wine. Nimen #100 olut sai, kun ensimmäinen, 17.8.2004 valmistunut erä oli panimon sadas erä olutta. Oma pulloni oli tammikuussa 2017 valmistunut erä 1000 jotain, kuvasta ei oikein selvää saanut. Mutta sitten itse asiaan, millainen tämä 10-volttinen ja 80 IBUn verran katkeroita sisältävä olut sitten on?


Punertavan tummanruskean ja samean oluen pinnalla muodostuu vajaan parin sormen levyinen kuohkea, vaalean maitokahvin ruskea, osin tiivis, osin höttöisempi vaahtohuppu, joka laskeutuu melko nopeasti katoamatta kuitenkaan täysin. Hyvin runsas ja monipuolinen tuoksu tuo mieleen paahteisen ja karamellisen maltaan sekä mäntyisen ja sitrusmaisen humalan. Tuoksusta erottuu häivähdyksiä tummasta siirapista, suklaasta ja kahvista, suolaisesta lakritsasta sekä kypsistä ja kuivatuista hedelmistä; rusinaa, luumua, aavistus persikkaa ja hieman greippiä, mutta myös mäntyjen neulasia ja pihkaa, makeaa mausteisuutta, ehkä piparkakkumaustetta ja neilikkaa. Oluen lämmetessä myös alkoholi erottuu joukosta. 

Ensimaku on runsas ja täyteläinen, hyvin pehmeä ja kermainen, mutta myös mukavan katkeroinen. Kielellä on reilusti paahteista ja karamellista mallasta, tummaa siirappia ja kahvia, lakritsaa, hieman salmiakkia ja suklaata, tummaa hedelmää, luumua ja rusinaa sekä pirteämpää greippiä ja sitruunaa, mäntymetsän pihkaa ja neulasia sekä hieman suolaisuutta. Humalointi on hyvin tuntuvaa ja puraisee heti kättelyssä katkeroiden viipyillessä kielellä vielä jälkimaun kadottua. Suutuntuma on paksu ja täyteläinen, kermaisen pehmeä, mutta hyvin katkeroinen. Maltilliset hiilihapot saavat oluen vaahtoamaan kevyesti kielellä. Olut jättää suun tahmaiseksi ja runsas ja lämmittävä jälkimaku seurailee aiempia paahteisia ja katkeroisia vivahteita. 

Kokonaisuutena Nogne Ø #100 on vaikuttava tapaus; runsas ja täyteläinen, mutta tasapainoinen ja kiehtovan moniulotteinen Barley Wine. Tämä olut on yksinkertaisesti loistava ja ehdottomasti parhaita maistamiani, muttei paras. Alkon noin kympin hintakin tuntuu kohtuulliselta. Batch 100 maistuu loistavasti sellaisenaan pimeinä ja kylminä talvi-iltoina kaikessa rauhassa nautiskellen, mutta voisipa sitä kokeilla myös tummien liharuokien seurana.

Kouluarvosana: 9,5 Loistava Barley Wine.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - onhan tämä hintava, mutta laatu usein maksaa. 

Jotain pientä infoa:

Alue: Norja, Grimstad
Oluttyyppi: Ale, Barley Wine
Maltaat: Marris Otter, vehnä- ja suklaamaltaat
Humalat: Centennial, Chinook, Columbus
Alkoholi: 10,0%
Pullo: 0,50 l
Hinta: 9,52e Alko 22.5.2018 (22.1.19 10,41e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti