keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Tammikuun kuplivat: Veuve Clicquot Sec

Veuve Clicquot Champagne Sec

Veuve Clicquot Ponsardin on Moët & Chandonin tapaan osa suurta ranskalaista ylellisyystuotteita valmistavaa ja markkinoivaa LVMH-konsernia. Se on Moëtin tavoin yksi tunnetuimmista samppanjataloista, kukapa ei olisi kuullut keltaisesta leskestä.

Reimsin kaupungissa sijaitsevan samppanjatalon historia yltää vuoteen 1772. Ehkä merkittävin käänne talon historiassa tapahtui vuonna 1805, kun talon perustajan poika Francois kuoli ja leskeksi jäänyt, 27-vuotias Barbe Clicquot Ponsardin siirtyi talon johtoon. Leskirouvan myötä syntyi talon keltainen etiketti ja lempinimi "keltainen leski", minkä lisäksi Madame Clicquot loi ensimmäisen vuosikertasamppanjan ja valmisti ensimmäisen roseesamppanjan sekoittamalla samppanjan sekaan pienen määrän punaviiniä.

Veuve Clicquot Sec on ollut Alkon valikoimissa jo vuosia, mutta Clicquotin sivuilta sitä ei kuitenkaan löydy. Tietoa tästä viinistä löytyykin lähinnä pohjoismaisten alkoholimyymälöiden ja -maahantuojien sivuilta. Ilmeisesti Sec on valmistettu samoilla rypälesuhteilla kuin Brut, eli noin 50-55% Pinot Noiria, 15-20% Pinot Meunieria ja 28-33% Chardonnayta sekä reserveviinejä noin 25-40% talon tyylin säilyttämiseksi. Varmuutta näihin suhteisiin en kuitenkaan löytänyt. 

Vaaleankeltainen ja kirkas väri taittuu intensiivisen kultaisiin sävyihin. Runsaat ja pitkään kestävät kuplat ovat pieniä.

Runsas ja vivahteikas tuoksu on hienostuneen paahteinen ja hiivainen, tuoden mieleen briossin sekä hennon pähkinäisiä ja pullataikinaisia häivähdyksiä. Hedelmäisyys on kypsän puoleista ja tuo mieleen keltaiset omenat, aprikoosin ja sitrukset.

Puolikuiva maku tarjoilee kypsän hedelmäisiä ja kukkaisia, kevyen paahteisia ja hiivaisia vivahteita. Hedelmäinen puoli tuntuu etenkin keltaisten omenoiden, persikoiden ja aprikoosien sekä sitruksien, etenkin kypsän greipin muodossa. Paahteiset ja hiivaiset sävyt muistuttavat kielellä puolestaan pähkinöitä, manteleita ja makeita leivonnaisia. Vaikka viini tuntuukin kielellä hieman makeahkolta, on suutuntuma hyvin ryhdikäs ja tasapainoinen. Jälkimaku on lempeä ja viipyilevä, hieman lämmittävä, kypsän hedelmäinen, paahteinen ja aavistuksen mausteinen. 

Veuve Clicquotin samppanjat ovat tasalaatuisia ja aina varmoja valintoja, mutta etenkin talon edullisemmista viineistä jää puuttumaan jotain. Tämä viini on puolikuivaksi samppanjaksi mainio, tasapainoinen ja laadukkaan oloinen. Kun puhutaan viinistä, jonka hinta kohoaa 50 euron tienoille, löytyy sille aina parempikin vaihtoehto, eivätkä Clicquotit mielestäni pärjää kovin hyvin muille Alkon 40-60 euron hintaluokan samppanjoille. Mikäli hakusessa on malja- tai seurustelujuoma, josta löytyy hieman makeutta, on tämä ihan mainio valinta, mutta esimerkiksi Pol Rogerin edullisempi Rich Demi-Sec on mielestäni vieläkin parempi vaihtoehto. 

Kouluarvosana: 8,5 Erinomainen puolimakea samppanja.
Hinta-laatusuhde: Heikko - laatu ei yllä vastaamaan hinnan luomia odotuksia. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Veuve Clicquot Ponsardin, AOC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Montagne de Reims, Reims
Tyyli: Kuohuviini, Samppanja, Demi-Sec
Rypäleet: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay
Pullo: 0,75 l
Hinta: 49,90e Alko 28.4.2017 (50,30e 3.1.2018)

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti