torstai 4. toukokuuta 2017

Parsaa ja viiniä: Fernway Sauvignon Blanc

Fernway Sauvignon Blanc 2015

Yksi kevään parhaista herkuista on parsa, jonka ilmestyminen kaupan vihannestiskille on monille nautiskelijoille yksi ensimmäisistä kevään merkeistä. Parsasesonki alkaa huntikuun alusta ja kestää keskikesään, eli tämäkin viinivinkki kuukauden verran myöhässä, mutta onhan sesonkia vielä jäljellä. 

Fernway Sauvignon Blanc tulee Uuden-Seelannin Marlboroughin alueelta ja sen valmistuksesta vastaa Les Grands Chais de France, lyhyemmin GCF, joka on yksi Ranskan suurimmista viiniliikkeistä. Viiniin käytettävät rypäleet kerättiin eri tarhoilta Marlboroughin alueelta ja jokaiselta tarhalta kerätyt rypäleet valmistettiin viiniksi erikseen. Käyminen tapahtui matalassa lämpötilassa ja vei neljän viikon ajan, minkä jälkeen viinit sekoitettiin ja kuljetettiin Ranskaan, jossa viini lopulta pullotettiin. 

Viini on väriltään hailakan keltaista ja vihertävää, kirkasta ja puhdasta.

Aromikas ja melko voimakas tuoksu on varsin rehevä ja tarjoilee runsain mitoin lajikkeelle tyypillisiä aromeita ja uuden maailman Sauvignon Blancille tyypillistä trooppista hedelmää. Siinä on mustaherukanlehtiä, musta- ja valkoherukoita, hieman karviaista, sitruksia ja passion hedelmää sekä kypsää, jopa hieman keitettyä ja hilloista tai mehumaista raparperiä. Erottuupa joukosta myös hieman yrttisiä ja vihreät kasvin varret mieleen tuovia vivahteita sekä hentoa kukkaisuutta.

Kuiva maku on tuoksun tapaan runsas ja aromaattinen, etenkin eksoottinen hedelmäisyys ja yrttiset vivahteet ovat selkeästi esillä. Kielellä on etenkin sitruksia ja limettiä, passion hedelmää, kirpeää vihreää omenaa ja karviaista sekä musta- ja valkoherukkaa. Erottuupa siitä myös kukkaisia ja hennon mineraalisia vivahteita sekä vasta leikattua ruohoa ja nokkosta. Keskimaun puolella sitrusmaiset aromit tuntuvat jo kypsemmän sävytteisiltä. Rapsakan sitrusmainen hapokkuus tuo viinille hyvän ryhdin ja nostaa loppua kohden veden kielelle. Jälkimaku on viipyilevä, yrttinen ja herukanlehtinen, mutta pääroolin vie liiankin runsas mustaherukkaisuus.

Fernway Sauvignon Blanc on raikas ja hapokas, freesi ja kesäinen viini, jossa korostuu uuden maailman Sauvignon Blancille tyypillinen rehevä ja trooppinen hedelmäisyys. Se ei ole erityisen hienostunut tai tyylikäs kokonaisuus, mutta kaikin puolin tasapainoinen ja miellyttävä. Ainoa häiritsevä tekijä on etenkin viinin lämmetessä lopussa korostuva mustaherukkaisuuss, joka jyrää kaikki muut maut alleen. Se pärjää kiitettävästi omassa hintaluokassaan ja onkin hyvä yleisviini aperitiivista ruokapöytään niin kalan, kasvisten kuin vaalean lihankin seurana.


Sitten itse asiaan, eli parsan kimppuun. Tällä kertaa lautasella oli grillattua, prosciuttoon käärittyä parsaa, hollandaisea ja hieman parmesania. Rehevä ja runsas arominen viini saa maistuvan ja tasapainoisen parin parsasta, eikä hätkähdä kinkun, hollandaisen tai parmesaanin seurasta. Hyvin aromaattinen ja maistuva, herkullinen ja runsas pari valjakko. Viini toimii hyvin myös keitetyn parsan ja hollandaisen seurassa. Perushyvä parsaviini.

Kouluarvosana: 8 Hyvä Sauvignon Blanc edullisemmasta päästä.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Les Grands Chais de France
Alue: Uusi-Seelanti, South Island, Marlborough
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Sauvignon Blanc
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,90e Alko 12.4.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti