keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Trappistioluet osa 1/3: Chimay Tripel

Chimay Tripel

Chimay on yksi tunnetuimmista trappistipanimoista, joten se ei pahemmin esittelyjä kaipaa. Mutta kerrottakoon lyhyesti, että Chimayn kunnassa Hainautin provinssissa Etelä-Belgiassa, lähellä Ranskan rajaa sijaitseva Abbaye Notre Dame de Scourmontin luostari perustettiin vuonna 1850. Oluen panemisen luostari aloitti vuonna 1862 ja vuonna 1876 aloitettiin myös Chimay-juustojen valmistus. Panimon hiivakanta on hyvin omintakeinen, mikä antaa Chimayn oluille niiden persoonallisen maun. 

Chimay Tripel, Triple, Blanche tai White, miten sen nyt haluaa ottaa, on hieman reilummin humaloitu tripel. Trappistioluet käyvät pullossa ja Chimayn Tripelin kohdalla se vie ilmeisesti 21 päivää, minkä jälkeen käyminen päättyy. Seuraavaksi olut kypsyy pulloissa ja säilyy jopa viiden vuoden ajan oikein säilytettynä.

Meripihkainen, hieman rusehtavan oranssi ja aavistuksen utuinenkin olut kaatuu lasiin vaahdoten todella runsaasti, eikä mahdu lasiin yhdellä kaadolla. Vaalea vaahto on todella suuri ja tiiviin pienkuplainen sekä pitkäkestoinen - kuohkea kuin kohokas. Se laskeutuu hiljalleen kaikessa rauhassa jättäen runsaasti paksuhkoa pitsiä lasin reunoille.

Tuoksu on happaman makeahko ja päällimmäisenä esillä on maltaisia ja hedelmäisiä vivahteita. Maltaisuus tuo mieleen vehnän ja hedelmät, kuten persikan ja ylikypsän banaanin. Humalat puolestaan sitrukset, kuten greipin ja sitruunan. Esiin nousee myös kevyttä mausteisuutta, korianteria ja trappisteille tyypillistä pehmeää belgihiivaisuutta. Taustalla on myös makeaa vaniljaa ja kuivaa heinää.

Ensimaku on melko happama ja hieman sitruunainen, mutta siihen on sekoittunut myös makeahkoa hedelmäistä maltaisuutta. Kielellä on vehnäistä ja leipäistä maltaisuutta ja kypsiä hedelmiä, kuten persikkaa ja banaania sekä hieman sitruksia, kuten sitruunaa ja greippiä. Myös tuoksun hiivaiset ja mausteiset piirteet, etenkin korianteri on läsnä myös kielellä. Maku on kiehtova yhdistelmä makeaa ja hapanta yleisvaikutelman pysytellessä kuivan puolella. Humalat tuntuvat kevyenä katkerona taustalla. Suutuntumaltaan olut on varsin täyteläinen ja suussasulavan pehmeä. Hiilihappoisuus on tuntuvaa, mutta miellyttävän pehmeää ja sopii hyvin kokonaisuuteen. Viipyilevä ja lämmittävä jälkivaikutelma on hieman hapan ja kuivahko, hieman sitruksinen ja greippinen. Taaempaa esiin nousee myös hieman makeahkoa mallasta ja hedelmää, banaania sekä hienoista katkeruutta.

Chimay Tripel on varsin näyttävä tuote lasiin kaadettuna. Sen tuoksu ja maku vaihtelevat puolestaan kiehtovasti happaman ja makean välillä. Monille luostarioluet tuovat mieleen maltaiset ja pehmeät, jopa hieman makeaan kallistuvat oluet kuten luostarityyliset Leffet sun muut, joita ei pidä ainakaan trappisteihin sekoittaa. Chimay Triple on kuitenkin hieman voimakkaammin humaloitu, joten Leffe Blondeen tottuneelle se voi maistua liiankin tiukalta. Itse kuitenkin pidin tästä oluesta kovasti ja sanonkin sen olevan parhaita maistamiani trappisteja. 

Kouluarvosana: 9- Erinomainen Tripel.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - rahoille saa vastinetta.

Jotain pientä infoa: 

Alue: Belgia, Vallonia, Hainaut
Oluttyyppi: Ale, Trappist, Tripel
Maltaat: -
Humalat: -
Alkoholi: 8,0 %
Pullo: 0,33 l
Hinta: 4,38e Alko 9.4.2016

Samalta panimolta:
Chimay Blue 2015
Chimay Red

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti