keskiviikko 31. elokuuta 2016

Herkullinen IPA: Mufloni CCCCC

Mufloni CCCCC IPA

Porilaisen Beer Hunter'sin Mufloni CCCCC IPA on kerännyt sen verran paljon kehuja, että katsoin parhaaksi hakea pitkäripaisesta pullollisen tätä olutta. Jossain välissä olut oli ilmeisesti usein loppunut Alkon hyllystä, mutta pidemmän aikaa sitä on näyttänyt riittävän ainakin lähimmässä myymälässä.

Oluen nimessä esiintyvä "CCCCC" tulee viidestä C-kirjaimella alkavasta humalasta; Cascade, Centennial, Citra, Chinook ja Columbus, joilla olut on humaloitu. Katkeroita oluessa on tasan sadan EBUn verran, eli humaloinnin pitäisi olla todella runsasta. Käytetyistä maltaista en varmaa tietoa löytänyt.

Kuparinrusehtava, hieman punertavakin olut on sameaa. Sen päälle muodostuu likainen vaalea, melko kuohkea ja tiivis parin sormen levyinen vaahtohuppu. Vaahto laskeutuu hiljalleen ohueksi kerrokseksi oluen pinnalle jättäen lasin reunoille hieman pitsiä ja katoamatta kuitenkaan täysin.

Lasista erottuu sitrusmaista humalaa, jota seuraavat pihkaiset ja mäntymetsäiset  aromit sekä karamellinen, hieman makeahkon sävytteinen maltaisuus. Hedelmäisyys erottuu myös persikan, appelsiinin ja greipin sävyin, minkä lisäksi tuoksussa on hieman mangopilttiä. Oluen lämmetessä esiin nousee myös hieman hiivaisuutta.

Ensimaku on yllättävänkin pehmeä, pihkaisen ja mäntyisen humalainen. Humalan puraisu tulee hieman viiveellä ja sen katkeruus kestää aina viipyilevään loppuun. Myös maltaisuus on selkeästi esillä etenkin karamellisena ja kevyen paahteisena sekä hennon kahvisin sävyin. Humalat tuntuvat myös sitruksien, kuten appelsiinin ja miellyttävän greipin muodossa, hieman trooppisinakin, kuten persikkaisena ja mangoisena sekä mangopilttisinä. Täyteläinen olut on tasapainoinen makeahkon maltaisuuden ja reilun humaloinnin välillä. Hiilihappoja on runsaasti, mutta ne sopivat kuvaan. Vetisyyttä tästä on turha alkaa edes etsimään. Jälkimaku on viipyilevä, mukavan katkeroinen ja kuivakan yrttinen, havumetsäisen pihkainen ja hennon karamellinen.

Mufloni CCCCC on ulkonäöltään houkutteleva olut. Tuoksu ja maku ovat aromikkaita ja miellyttäviä, odotin ehkä hieman rajumpaa humalointia, mutta kokonaisuus on tasapainoinen ja juurikin hyvä. Yksi parhaista, ellei paras maistamani IPA. En tiennyt, että India Pale Ale voi olla näin herkullinen ja miellyttävä. Todennäköisesti tulee ostettua uuudelleen huolimatta korkeasta hinnasta.

Kouluarvosana: 9+ Loistava IPA!
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - olut on hintansa arvoinen. 

Jotain pientä infoa:

Panimo: Panimoravintola Beer Hunter's
Alue: Suomi, Pori
Oluttyyppi: Ale, India Pale Ale
Maltaat: -
Humalat: Cascade, Centennial, Citra, Chinook, Columbus
Alkoholi: 7,0 %
Pullo: 0,50 l
Hinta: 4,79e Alko 8.7.2016

Samalta panimolta:
Mufloni Talviporter

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti