keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Hedelmäpommi: Hewitson Miss Harry Chardonnay

Hewitson Miss Harry Chardonnay 2016

Rhônen laakson viineistä inspiraationsa löytänyt Dean Hewitson perusti nimeään kantavan viinitalon vuonna 1998 Barossan laaksoon Etelä-Australiaan. Hewitson pyrkii käyttämään viineissään vanhojen, pientä satoa tuottavien köynösten laadukkaampia rypäleitä ja Barossan laakson lisäksi viineissä käytetään rypäleitä myös Adelaide Hillsin, Eden Valleyn, Fleurieu Peninsulan ja McLaren Valen viinialueilta. 

Miss Harry on viini, joka sai nimensä Dean Hewitsonin tyttären Harrietin mukaan. Olen kirjoittanut aikaisemmin Alkon valikoimasta jo pidempään löytyneestä, Rhônen laakson perinteisistä lajikkeista valmistetusta punaisesta Miss Harrysta. Kesällä törmäsin Alkossa sitten tähän Miss Harryn valkoiseen versioon. Se on valmistettu Chardonnay rypäleistä, jotka tulevat Golden Mile-nimiseltä viinitarhalta Barossan laaksosta. Köynösten keski-ikä on kiitettävät 35 vuotta. Viinin valmistus tapahtuu viileässä lämpötilassa terästankeissa, joissa se myös lepää lyhyesti ennen pullotusta. 

Viinin väri on tuore, vihertävän keltainen ja kirkas. 

Kevyehkö, mutta leveä ja runsaan hedelmäinen tuoksu on melko raikas. Se tarjoilee kypsiä sitruksia, keltaista omenaa, valkoista persikkaa ja hunajamelonia. Erottuupa joukosta myös kukkaisia, ehkä syreenin mieleen tuovia vivahteita ja hentoa pyöreää kermaisuutta.

Kuivahko maku on tuoksun tapaan runsaan hedelmäinen ja pääosassa tuntuu olevan pirteä sitrushedelmä limettisellä ja sitruunaisella otteella. Kielellä on myös keltaista omenaa ja valkoista persikkaa, aavistus melonia ja päärynää sekä taustalla pysyttelevää kukkaisuutta. Hedelmäisyys tuo kielelle hieman makeuden ja runsauden tuntua, minkä lisäksi kielellä on hieman kermaista pyöreyttäkin. Pirteän sitrusmainen hapokkuus tuo ryhtiä ja tasapainoa. Viipyilevä loppu on kypsän hedelmäinen, päärynäinen ja persikkainen sekä vienon mausteinen. 

Siinä missä Hewitsonin punaiset ovat olleet pääosin positiivisia yllätyksiä, aiheuttaa valkoinen Miss Harry karvaan pettymyksen. Se on kuin mikä tahansa edullinen ja yksinkertainen uuden maailman Chardonnay, ehkä aavistuksen luonteikkaampi kuin alle kympin viinit, muttei onnistu kuitenkaan erottumaan massasta. Viini ei ole lähes 15 euron hintalappunsa arvoinen. Simppeli seurusteluviini, joka maistuu myös yksinkertaisten ja kevyempien ruokien kaverina. 

Kouluarvosana: 7+ Simppeli uuden maailman Chardonnay.
Hinta-laatusuhde: Heikko - laatuunsa nähden kallis. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Hewitson
Alue: Australia, Etelä-Australia, Barossa Valley
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Chardonnay 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,50e Alko 6.7.2017

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti