tiistai 4. heinäkuuta 2017

Gurmeeburger ja Mayu Reserva Carménère

Mayu Reserva Carménère 2015

Viña Mayu on nuori vuonna 2005 perustettu viinitalo, joka toimii Vicuñan alueella Chilen pohjoisimmalla viinintuotantoalueella, eli Elquin laaksossa. Talon omistavat viinintuottajat Giorgio Flessati ja Aldo Olivier Gramola, jotka istuttivat ensimmäiset Carménère- ja Syrah-köynökset alueella jo vuonna 2000. Alueen ilmasto ja olosuhteet ovat karut, mutta tuottavat ensiluokkaisia rypäleitä.

Mayu Reserva Carménère viinin valmistuksesta vastaa italialainen Giorgio ja pullon etiketistä löytyykin Veneton alueelle Italian suuntaan viittaava termi, Appassimento. Viiniin käytettävät Carménère-rypäleet kerätään 600 metrin korkeudessa sijaitsevilta tarhoilta. Sadonkorjuu suoritetaan käsin ja tämän viinin kohdalla se tapahtuu kahdessa osassa; 40 prosenttia rypäleistä kerätään normaalisti niiden saavuttaessa sopivan kypsyyden ja loput 60 prosenttia vasta pari kuukautta myöhemmin late harvest-viinien tapaan rypäleiden jo osittain kuivahdettua. Viiniä kypsytetään kahdeksan kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Syvän punainen väri on puhdas ja houkutteleva, kääntyen lasin reunoja kohti kauniin rubiininpunaisiin sävyihin. 

Intensiivinen, hyvin tumman sävytteinen tuoksu tarjoilee kypsän hedelmäistä aromikkuutta, kuten luumua, karhunvatukkaa ja mustaherukkaa. Siinä on myös selkeää makeaa mausteisuutta, minkä lisäksi erottuu mehevän multaisia ja kukkaisia vivahteita, hieman hapankirsikkaa, kitkerää yrttiä ja paprikaa sekä hennon paahteisia ja savuisia sävyjä. 

Runsas ja täyteläinen, mehevän ja hilloisenkin hedelmäinen maku on leveä ja melko lämminhenkinen. Kielellä on kypsää tummaa luumua, karhunvatukkaa ja kirsikkaa sekä kirsikkahilloa, mutta myös kirpsakampaa karpaloa. Siinä on myös hieman vihreän paprikaisia sävyjä sekä makean mausteisia, vaniljaisia ja kevyen paahteisia vivahteita ja mehevää multaa. Viinin runsaat tanniinit ovat vielä hieman kireät ja turhankin vihertävät. Marjaisa ja melko runsas hapokkuus tuo hyvin ryhtiä, joten viini ei lässähdä chileläiseen tyyliin mehumaiseksi. Viipyilevä jälkimaku on kypsän hedelmäinen ja paahteisuus tuntuu voimistuvan loppua kohden saaden seurakseen hieman savua, pippuria ja kitkeriä yrttejä. Häivähtääpä lopussa aavistus kuivattua luumuakin.

Mayu Reserva Carménère on mielenkiintoisin yllättäjä Chilestä pitkiin aikoihin. Se on hyvin intensiivinen, ja hedelmäinen, lähes pureksittavan paksu ja ryhdikäs, eli ei sitä perus persoonatonta marjamehua, mitä valtaosa Chilen edullisista punaviineistä on. Mayusta löytyy kuitenkin hieman liikaa rosoisuutta ja kauneusvirheitä, kuten raa'at tanniinit. Eli vaikka tämä onkin mielenkiintoinen viini Chilen mittapuulla, suosittelen kuitenkin vilkaisemaan ensin Alkon italialaisten punaviinien suuntaan, mikäli hakusessa on kuivatuista rypäleistä valmistettu appassimento. Edullisimmat italialaiset appassimentot irtoavat jo kympin hintaan ja valtaosa niistä on Mayua laadukkaampia.


Tällä kertaa viini sai seuraansa gurmeeburgerin ja briossisämpylän välistä löytyi naudan sisäfileepihvi, paksua punaviinikastiketta, rapeaa pekonia, salaattia ja sipulia. Viinin mehukas hedelmäisyys sopii hienosti lihan makuun ja paahteisuus pihvin paistopintaan. Myös tanniinit pehmenevät roseen lihan seurassa ja vaikutelma onkin oikein tasapainoinen ja maistuva. Koko burgerin kanssa viini on myös ihan toimiva, mutta kaipaisi vielä tuhdimpaa ja runsaampaa ruokaa seurakseen.

Kouluarvosana: 8- Hieman rosoinen, mutta chileläiseksi persoonallinen viini.
Hinta-laatusuhde: Ok - viini on hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Viña Mayu, DO Valle de Elqui
Alue: Chile, Valle de Elqui
Tyyli: Punaviini, Appassimento
Rypäleet: Carménère (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,98e Alko 21.4.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti