maanantai 29. toukokuuta 2017

Alkon paras edullinen kuohuviini? Lindauer Cuvée Brut

Lindauer Cuvée Brut NV

Mikäli kevään juhlien maljajuoma on vielä hakusessa, on Lindauer Cuvée Brut loistava vaihtoehto. Lindauer on Uuden-Seelannin johtava kuohuviinien tuottaja ja maan suosituin viinibrändi. Kerroin enemmän tuottajasta Lindauer Rosé Brut -viinin arviossa, joten en ala toistamaan itseäni liiaksi. 

Cuvée Brut valmistetaan Chardonnay ja Pinot Noir lajikkeista, joiden suhde on noin puolet ja puolet, mutta saattaa vaihdella hieman vuosikerran mukaan. Viiniin käytettävät rypäleet tulevat Gisbornen ja Hawkes Bayn alueilta ja ne kerätään kun optimaalinen kypsyys saavutetaan.

Kuorimassa poistetaan mehun seasta heti puristamisen jälkeen ja mehu saa hapettua lyhyen aikaa, jolloin Pinot Noirin väri ja mahdolliset kitkerät aromit häviävät. Käyminen tapahtuu nopeasti kontrolloidussa lämpötilassa, minkä jälkeen viini käy läpi malolaktisen käymisen hiivasakan kanssa. Tämän jälkeen perusviinejä kypsytetään vähintään kolmen kuukauden ajan edelleen hiivasakan kanssa ennen suodatusta ja pullotusta. Viini käy toiseen kertaan pulloissa valikoitujen hiivojen avulla 6-8 viikon ajan. Käymisen päätyttyä viiniä kypsytetään keskimäärin vuoden verran, ennen kuin sakka poistetaan ja viini saa "sokeri-lisäyksen".

Intensiivinen, puhtaan kullankeltainen väri on tasainen, kirkas ja puhdas, taittuen lasin reunoja kohti ruusukultaan. Kuplat ovat tasakokoisia ja pieniä, hyvin runsaita ja kestävät lasissa pitkään. 

Tuoksu on hillityn aromaattinen ja freesi. Siinä on keltaisia hedelmiä, kuten persikkaa, omenaa ja sitruksia sekä Pinot Noirin punamarjaisia vivahteita - vadelmaa ja punaherukoita. Erottuupa tuoksusta myös hienoisia sakkakypsytyksen tuomia vivahteita, kuten makeita leivonnaisia, briossia ja hienoista marsipaania.

Kuiva maku seurailee tyylikkäästi tuoksua ja kielellä on Chardonnayn tuomia vivahteita persikasta ja persikan kivestä sekä Pinotin tuomia punaisia sävyjä, kuten kirsikkaa, vadelmaa ja mansikkaa sekä kypsää punaherukkaa. Kielellä on myös tuntuvaa sitrushedelmää, etenkin greippiä ja sitruunaa, minkä lisäksi löytyy myös hentoa mineraalisuutta ja tuoksun tapaan kypsytyksen tuomia vivahteita, hieman briossia ja mantelimaista paahteisuutta sekä aavistus pullataikinaa. Suutuntuma on hyvin ryhdikäs, mutta tasapainoinen ja pyöreä. Alkuun hieman kovat kuplat sulavat kielellä kermaisiksi ja sitrusmainen hapokkuus on rapsakkaa, mitä mineraalisuuskin korostaa. Viipyilevä ja eloisa jälkimaku pysyttelee kielellä pitkään ja lopusta löytyykin mineraalisia ja kypsän sitruksisia, etenkin greippisiä vivahteita sekä aavistus ylikypsää persikkaa ja paahteisuutta. 

Lindauer Cuvée Brut on aromeiltaan hillitty, tyylikäs ja herkullinen, hieman samppanjamainen viini. Kaikki tuntuu olevan hyvässä tasapainossa ja viinistä löytyy Pinot Noirin ja Chardonnayn luonnollisia aromeja, maaperästä lähtöisin olevaa mineraalisuutta sekä sakkakypsytyksen tuomia hiivaisia vivahteita. Tätä lähemmäs samppanjamaista tunnelmaa ei Alkon uuden maailman alle 20 euron kuohuviineillä juurikaan pääse. Viini toimii tilanteessa kuin tilanteessa - niin nautiskelu- ja maljajuomana kuin ruokapöydässäkin. Lindauer Cuvée Brut on loistava valinta milloin vain, mutta etenkin silloin kun mieli tekee samppanjaa, mutta budjetti ei anna periksi - oli syy sitten suuremmista tai pienemmistä juhlahetkistä tai arjen piristyksestä.

Kouluarvosana: 9 Tyylikäs huippuviini.
Hinta-laatusuhde: Täydellinen - tätä parempaa hinta-laatusuhdetta on vaikea löytää Alkosta.

Tuottaja ja luokitus: Lindauer
Alue: Uusi-Seelanti, Gisborne / Hawkes Bay
Tyyli: Kuohuviini
Rypäleet: Chardonnay, Pinot Noir
Pullo: 0,75l
Hinta: 12,95e Alko 23.5.2017

Samalta tuottajalta:
Lindauer Rosé Brut NV

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti