keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Pienempi pullo vappujuomaa: Rotari Rosé Brut

Rotari Rosé Brut 2011

Mezzacorona Group on vuonna 1904 perustettu yritys, joka sijaitsee Alppien juurella Pohjois-Italian Trentinon viinialueella. Yrityksen omistajia ovat 1600 pienviljelijää, jotka toimittavat 2800 hehtaarin viinitarhojensa sadon Mezzacoronan viinien valmistukseen. Tärkeimmät viljeltävät lajikkeet ovat valkoiset Pinot Grigio, Chardonnay ja Gewürztraminer sekä punaiset Rotaliano ja Lagrein. Mezzacorona on myös yksi maailman merkittävimpiä Pinot Grigio -lajikkeen tuottajia. Yrityksellä on myös kaksi tilaa Sisiliassa, joilla on noin tuhat hehtaaria viinitarhoja. 

Mezzacoronan viinit valmistetaan nykyaikaisissa tuotantolaitoksessa ja niin myös Italian kansainvälisesti tunnetuimpien kuohuviinien joukkoon lukeutuvat Rotari kuohuviinit. Rotari viinit valmistetaan perinteisellä pullokäymis-, eli samppanjamenetelmällä, josta käytetään Italiassa nimitystä Metodo Classico. Rotari Rosé Brut valmistetaan Trentinon alppimaisemien rinteillä, noin 400-550 metrin korkeudessa kasvaneista Chardonnay ja Pinot Noir rypäleistä. Alueen viileä ilmasto tarjoaa ihanteelliset olosuhteet tyylikkäiden ja vivahteikkaiden kuohuviinien tuotantoon. 

Viljelijät keräävät ja valitsevat parhaat rypäleet käsin, minkä jälkeen ne toimitetaan mahdollisimman nopeasti puristettavaksi. Käyminen tapahtuu terästankeissa kontrolloidussa, noin 18 asteen lämpötilassa. Tätä kuplimatonta "perusviiniä" myös kypsytetään terästankeissa seuraavaan kevääseen, noin puolen vuoden ajan. Chardonnay viinit käyvät läpi myös malolaktisen käymisen. Toinen käyminen tapahtuu pulloissa, minkä jälkeen viiniä kypsytetään pulloissa vähintään 24 kuukauden ajan (minimivaatimus 15kk) hiivasakan päällä.

Viini on lasissa hailakan vaaleanpunaista ja taittuu kuparinoransseihin sävyihin. Melko runsaat kuplat  ovat todella pieniä ja pitkäkestoisia.

Tuoksu on roseelle tyypillisesti punaisen marjainen, kypsän punaherukkainen ja hennon metsämansikkainen. Siinä on myös sitrushedelmiä, kuten greippiä sekä hentoa paahteisuutta.

Kuiva maku seurailee tuoksua punaisen marjaisena, kypsän punaherukkaisena, metsämansikkaisena sekä kevyen puolukkaisena. Siinä on tuoksun tapaan myös sitrushedelmiä, kuten mandariinia ja limettiä. Kieleltä löytyy myös tyylikästä mineraalisuutta ja kevyttä paahteisuutta. Melko täyteläinen viini saa runsaasta ja eloisasta hapokkuudesta ja pehmeistä kuplista hienosti ryhtiä. Jälkimaku on sitruksien hallitsema, limettinen, hennon marjainen ja saa veden nousemaan kielelle.

Rotari Rosé Brut on tasapainoinen ja laadukkaasti valmistettu aromikas ja intensiivinen kuohuviini. Pehmeät kuplat ja hienostunut mineraalisuus tuovat punaisen marjaisuuden ja sitrushedelmien joukkoon tyylikkyyttä. Viini sopii hyvin aperitiiviksi ja seurusteluun, mutta myös punalihaisen kalan, vaalean lihan tai pikkupurtavien seuraan. Hieman hintava ostos, mutta viini on laadukas ja jos haluat vain pienen pullon, niin miksei. Rotari voittaa mennen tullen myös italialaiset proseccot. 

Kouluarvosana: 8,5 Laadukas, perinteisellä menetelmällä valmistettu kuohuviini.
Hinta-laatusuhde: Hieman hintava.

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Mezzacorona Group, DOC Trento
Alue: Italia, Trentino-Alto Adige, Trentino, Trento
Tyyli: Kuohuviini
Rypäleet: Pinot Noir (75%), Chardonnay (25%)
Pullo: 0,20 l
Hinta: 4,30e Alko 20.4.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti