maanantai 18. huhtikuuta 2016

Tumman suklaan kaveri: Ferreira LBV Port

Ferreira Late Bottled Vintage Port 2010

En ole kirjoittanut ennen tätä yhtään arviota väkevöidyistä viineistä, joten nyt vuoroon pääsee yksi sellainen. Kyseessä portviini, eli Portugalin Dourojoen laaksosta tuleva viini. Portviinit ovat siis väkevöityjä ja useimmiten makeita punaisia tai rusehtavia viinejä, mutta myös valkoista ja roseeta sekä kuivaa ja puolikuivaa portviiniä löytyy. Portviinit väkevöidään lisäämällä viinin sekaa käymisen aikana rypäletislettä, mikä keskeyttää käymisen ja viinin jää luontainen makeus. 

Kuten monilla muillakin viineillä, myös portviineillä on useita laatuluokituksia, kuten edullisen ja nuori Ruby tai arvostettu Vintage, eli vuosikertaport, joka on yhden vuoden sadosta valmistettu viini. Sitten on Tawny, joka on tynnyrikypsytetty eri vuosien viineistä sekoitettu viini ja valkoinen port, eli vaaleista rypälelajikkeista valmistettu kuiva tai makea viini. Tässä oli vain muutamia esimerkkejä portviineistä.

Late Bottled Vintage, eli LBV on vuosikerta portviinien tapaan yhden vuoden sadosta valmistettu viini. Nämä viinit eroavat toisistaan, sillä Vintage portit kypsyvät tynnyreissä yleensä kahden vuoden ajan ennen pullotusta, mutta LBV:t saavat muhia tynnyreissä 4-6 vuoden ajan ennen pullotusta. LBV:t ovat siis myöhemmin pullotettuja. Lisäksi vuosikerta portit pullotetaan suodattamattomina, joten viinit kypsyvät pulloissa jopa useita vuosikymmeniä. LBV:t voidaan pullottaa joko suodattamatta tai suodatettuna, eivätkä ne enää kehity vuosikerta portin tapaan pulloissa.

Ferreira on vuonna 1751 perustettu ja ainoa portviinitalo, jonka perustivat alunperin dourolaiset viljelijät. Ferreiran maineen takana on 33-vuotiaana leskeksi jäänyt Dona Antonio Ferreira (1811-1896). Miehensä kuoltua, hän omisti kaiken Ferreiran portviineille ja niihin käytettyjen rypäleiden viljelylle. Hän hankki talon omistukseen viinitarhoja Douron parhaimmilta alueilta. 

Nykyään Ferreira omistaa kahdeksan quintaa, eli viinitilaa ja noin 200 hehtaaria viinitarhoja. Ferreira tunnetaan Tawnyistaan, mutta talon kellareista löytyy myös vuosikertaportviinejä Waterloon taistelun vuodesta, 1815 alkaen. Sogrape Vinhos osti talon vuonna 1987 parantaen samalla asemaansa Portugalin viinimarkkinoilla. Sogrape Vinhos pyrkii säilyttämään Ferreiran historian ja kulttuuriperinnön. Yritys omistaa Ferreiran lisäksi useita viinitiloja ympäri Portugalia. 

Ferreira LBV on lasissa todella houkuttelevan syvän punaista ja lähes läpinäkymätöntä. Viini läpäisee kohtalaisesti valoa ja valoa vasten siitä erottuu purppuran ja pinkin sävyisiä vivahteita.

Aluksi tuoksusta nousee esiin lähinnä alholin terävyys, mutta viinin saadessa ilmaa se tuntuu kehittyneeltä ja pehmeältä. Siinä on tummaa hedelmää, kuivattua luumua ja hennon kukkaisia vivahteita sekä mausteita ja pippuria.

Makea maku seuraa tuoksua tumman hedelmäisenä, luumuisena ja viikunaisena. Siitä erottuu runsaasti tammen tuomaa mausteisuutta, pippuria sekä hentoa vaniljaisuutta. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen, paksu ja lämmittävä, johtuen osin korkeasta alkoholipitoisuudesta. Tanniinit tuntuvat alkuun hieman nuorilta ja hyökkääviltä, mutta tasoittuvat viinin saadessa ilmaa. Lämmittävä jälkivaikutelma on makean mausteisuuden ja pippurin sävyttämä sekä tumman hedelmäinen.

Ferreira LBV on kokonaisuutena tasapainoinen ja miellyttävä viini. Pullon pohjalle on kertynyt sakkaa, joten viini kannattaa dekantoida ennen nauttimista. Se sopii sellaisenaan loistavasti jälkiruoaksi tai nautiskeluun, mutta saa hienon parin myös tummasta suklaasta valmistetuista jälkiruoista. Viini on laatuisekseen edullinen ja hyvä ostos.

Kokeilin viiniä brownien ja blondien kaverina. Suklaiset herkut saivat seurakseen itsetehtyä vanilia- ja turkinpippurijäätelöä. Viini toimi hienosti pelkän brownien kaverina ja kohtuullisesti myös blondien seurassa, mutta jäätelöt saivat viinin kiristymään hieman. Suklaa brownie oli ehdottomasti paras kaveri viinille. Lisäksi kokeilin viiniä 70% ja 80% tummansuklaan sekä 70% karamellilla maustetun tummansuklaan kanssa. Näistä paras oli 70% suklaa, jonka karvauden viini kesytti ja yhdistelmä oli tasapainoinen ja pehmeä. Myös kaksi muuta suklaata toimivat loistavasti viinin kanssa ja täytyy myöntää, että viini oli parempi ystävä pelkän suklaan kanssa, vaikka brownie ja blondiekin sen kanssa hyvin toimeen tulivat.

Kouluarvosana: 8,5 Erinomainen LBV port.
Hinta-laatusuhde: Edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: A.A. Ferreira S.A., Late Bottled Vintage Port
Alue: Portugali, Douro
Tyyli: Väkevä viini, Portviini, Late Bottled Vintage Port
Rypäleet: Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Francesa (Touriga Franca), Touriga Nacional, Tinta Amarela
Pullo: 0,375 l
Hinta: 9,99e Alko 16.1.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti