torstai 28. huhtikuuta 2016

Kuplivaa vappua: Sumarroca Gran Reserva Brut Nature

Sumarroca Gran Reserva Cava Brut Nature 2011

Sumarrocan perhe aloitti viinintuotannon Katalonian alueella Llimianan kylässä ja viinintuotannossa on mukana jo perheen neljäs sukupolvi. 1980-luvun alussa viinintuotanto siirrettiin Penedèsin alueelle, josta perhe hankki kaksi viinitilaa. Toinen näistä tiloista on 25 hehtaarin Heretat Sabartés, joka sijaitsee Bayeres del Penedésissä. Toinen hieman isompi, 36 hehtaarin Molí Coloma -tila Subiratsissa, jonne talon viininvalmistus keskitettiin vuodesta 1983 alkaen. 

Vuonna 1999 Bodegues Sumarroca laajeni nykyisiin mittoihinsa, kun perhe osti Marquis de Monistrolin vanhan hieman yli 400 hehtaarin viinitilan. Tila sai nimen Bodega Sumarroca. Se on Penedèsin alueen suurin viinitila ja kaupan myötä Sumarrocasta tuli yksi Penedèsin alueen suurimmista viinintuottajista. 

Sumarrocalla on siis yli 450 hehtaaria maita ja 300 hehtaaria viinitarhoja. Talo tuottaa cavaa ja valkoviiniä, joita valmistuu vuodessa noin kaksi miljoonaa pulloa. Kaikki tuotantoon käytettävät rypäleet tulevat talon omilta viinitarhoilta ja koko tuotantoketju hoidetaan Sumarrocan toimesta. 

Cava Cuvée Brut Nature Gran Reserva viiniin käytettävät rypäleet tulevat Sumarrocan 38 hehtaarin Finca Sumarroca tarhalta. Viiniin käytetään vain paras osa, eli noin puolet rypäleistä puristetusta mehusta. Ensimmäinen käyminen tapahtuu terästankeissa noin 14 asteen lämpötilassa ja kestää noin kolmen viikon ajan. Tämän jälkeen eri lajikkeista valmistetut viinit sekoitetaan ja pullotetaan. Toinen käyminen tapahtuu pulloissa, joissa viini saa myös kypsyä 36 kuukauden ajan. Viiniin ei lisätä ollenkaan sokeria. 

Kaunis vaalean oljenkeltainen, vihertävä ja freesi viini. Pitkään kestävät ja runsaat, keskikokoiset kuplat nousevat tasaisena virtana juoman pinnalle, johon jäävät helmeilemään kauniisti. 

Raikas ja melko runsas tuoksu, jossa on tuoretta ja kypsempää hedelmää sekä kolmen vuoden pullokypsytyksen tuomia vivahteita. Siitä erottuu kypsää omenaa ja sitruksia sekä kirpeää vihreää omenaa ja tyylikästä paahteisuutta, jopa makeita leivonnaisia muistuttavia aromeja. Taustalla on myös hentoa mineraalisuutta ja häivähdyksiä tuoreista yrteistä. 

Kuiva maku on kypsien hedelmien ja tyylikkään paahteisuuden sävyttämä. Siinä on tuoksun tapaan kypsiä omenoita ja sitruksia, kuten greippiä ja sitruunaa, minkä lisäksi taaempana vilahtaa tuoksun tapaan kirpeitä vihreitä omenoita. Pullokypsytys tuntuu paahteisina vivahteina, kuten leivonnaisina ja jopa pullataikinaisia vivahteita erottuu. Maaperäistä, aavistuksen kalkkista mineraalisuutta, joka tuo kokonaisuuteen oman tyylikkään palasen sekä taustalla vivahtavaa yrttisyyttä. Sitrusmainen hapokkuus antaa viinille hienon ryhdin ja tuo kokonaisuuteen mukavasti raikkautta. Melko pitkään viipyilevä, paahteinen, hennon leipäinen ja sitruksinen jälkivaikutelma.

Sumarroca Gran Reserva Brut Nature on tyylikäs ja moniulotteinen cava, josta löytyy vivahteita niin kypsistä kuin tuoreista hedelmistä aina kypsytyksen mukanaan tuomiin paahteisen sävytteisiin piirteisiin. Viini tuo mieleen kesän ja auringon. Se on ryhdikäs ja sopii hyvin ruokajuomaksi esimerkiksi kala- ja äyriäisruoille sekä tapaksille, mutta on hyvä valinta myös aperitiiviksi ja maljajuomaksi. Hintaisekseen kelpo ostos.

Kouluarvosana: 8+ Miellyttävä ja moniulotteinen viini.
Hinta-laatusuhde: Viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegues Sumarroca, DO Cava
Alue: Espanja, Katalonia, Penedès
Tyyli: Kuohuviini, Cava
Rypäleet: Parellada, Xarel.lo, Macabeo, Chardonnay
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,99e Alko 16.1.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti