keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Pieni pullo, suuri viini: Graham's LBV Port

Graham's Late Bottled Vintage Port 2009

Koska blogissani oli väkevöityjen viinien mentävä aukko, seuraa heti Ferreiran LBV portin perään arvio toisesta LBV portista. Oikeastaan blogissani on monen eri viinityylin mentäviä koloja ja aukkoja, mutta ne täyttyvät pikkuhiljaa mahdollisuuksien mukaan.

Graham'sin portviinitalon historia yltää vuoteen 1820, jolloin skotlantilaiset veljekset William ja John Graham perustivat talon nimellä W. & J. Graham & Co. Symingtonin perhe osti talon vuonna 1970 ja vahvisti kaupalla asemaansa yhtenä merkittävimmistä portviinin tuottajista. Symington Family Estates omistaa Graham'sin lisäksi useita vanhoja portviinitaloja, kuten vuonna 1670 perustettu Warre's, vuonna 1784 perustettu Smith Woodhouse ja 1798 perustettu Dow's.

Symingtonin perhe toimii innovatiivisesti ja Graham's on viimeisien vuosikymmenten aikana tehnyt tutkimusta muun muassa liittyen rypäleiden laadun parantamiseen ja ihmisen kosketuksen minimoimiseen viinitarhoilla sekä luonnonmukaiseen viljelyyn. Graham'sin portviinitaloon kuuluu 5 tilaa, joilla on noin 250 hehtaaria viinitarhoja. Talolla on 7 hehtaaria luonnonmukaisesti viljeltyjä viinitarhoja Quinta das Lagesin tilalla. Muutaman vuoden vuoden päästä myös Quinta dos Malvedos tilan viinitarha saa luomusertifikaatin.

Graham's Late Bottled Vintage Port on Suomen ja useimpien muidenkin vientimaidensa myydyin LBV port. Viini valmistetaan pääasiassa Quinta dos Malvedosin ja Quinta das Lagesin tarhoilla kasvaneista rypäleistä. Vuonna 2009 kasvukausi oli melko kuuma ja kuiva, heinä-syyskuun aikana satoi vettä vain 7 millimetriä. Tämän vuoksi rypäleet olivat hienosti konsentroituneita, intensiivisiä ja voimakkaita. Viiniä kypsytetään tynnyreissä 4-6 vuotta ennen pullotusta. Graham'sin pääviinintekijä ja -maistaja Charles Symington  ja kellarimestari António Monteiro valitsevat henkilökohtaisesti jokaisen viinin, joka lopulliseen sekoitukseen käytetään.

Viini on väriltään kaunis ja kehittynyt, syvän punainen ja lähes läpinäkymätön. Valoa vasten se on kauniin rubiininpunainen, hieman utuinen ja väri kääntyy jo hennosti tiilen sävyihin.

Todella miellyttävä ja runsas tuoksu on varsin lämminhenkinen. Siinä on tumman sävytteistä hedelmäisyyttä, etenkin karhunvatukkaa ja mustaherukkaa, mutta myös hieman eukalyptusta, makeaa mausteisuutta ja kaakaota. Taaempaa erottuu myös hieman kuivatun hedelmäisiä vivahteita ja alkoholikin pysyttelee hienosti taustalla.

Viini on makea ja seurailee tuoksun aromeita tumman marjaisena, karhunvatukkaisena, kirsikkaisena ja mustaherukkaisena. Myös tammikypsytys on läsnä maussa, mutta pysyttelee maltillisesti takana. Siinä on myös mausteisia ja kaakaoisia vivahteita sekä kuivattuja hedelmiä, etenkin rusinoita. Suutuntumaltaan viini on todella runsas ja täyteläinen, pyöreä ja pehmeä. Tanniineja löytyy kohtalaisesti, mutta ne ovat samettisen pehmeitä ja tuovat yhdessä tasapainoisen hapokkuuden kanssa viinille hienon rungon. Jälkimaku on todella pitkään viipyilevä ja lämmittävä, aavistuksne pippurinen ja suklainen, mutta etenkin kuivatun hedelmäinen, kuten taatelinen, luumuinen ja rusinainen.

Kokonaisuutena Graham'sin LBV on todella pehmeä ja miellyttävä. Viinin saadessa ilmaa, kuivatun hedelmäiset vivahteet heräävät kunnolla ja viini tuntuu samettiselta. Myös suutuntuma on miellyttävä ja ryhdikäs, mutta toisin Ferreiran LBV port, korkea alkoholipitoisuus ei puske läpi. Tämä pieni (5cl) pullo tarttui mukaan heräteostoksena ja yllätti oikein positiivisesti. Sopiva pullokoko, mikäli haluat vain yhden pienen lasillisen hyvää portviiniä. Viini sopii hyvin tumman suklaan ja siitä valmistettujen jälkiruokien seuraan, mutta myös sellaisenaan nautiskeluun. Suosittelen lämpimästi.

Kouluarvosana: 9+ Erinomainen ja laadukas huippuviini.
Hinta-laatusuhde: (2,99e) Edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Symington Family Estates, Graham's, Late Bottled Vintage Port
Alue: Portugali, Douro
Tyyli: Väkevä viini, Portviini, Late Bottled Vintage Port
Rypäleet: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Cão
Pullo: 0,05 l
Hinta: 2,99e Alko 9.4.2016 (0,75l / 21,70e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti