maanantai 11. huhtikuuta 2016

Hieno jälkiruokaviini: La Caliera Moscato d'Asti

La Caliera Moscato d'Asti 2014

Piemonten alueelta tulee kahta erilaista, Astin kaupungin nimeä kantavaa makeaa kuohuviiniä. Toinen niistä on monille tuttu viinityyli, kiitos Alkon valikoimasta löytyvien Cinzano Astin, Ganzia Astin ja Tosti Astin, jotka edustavat tätä tyyliä. Nämä kolme viiniä ovat makeita (sokeria 85-95g/l) ja alkoholipitoisuudeltaan mietoja (7-7,5%). 

Toinen tyyli, Moscato d'Asti luokitellaan usein myös jälkiruokaviiniksi. Pirskahtelevat Moscato d'Astit eroavat Astin kuohuviineistä, sillä ne ovat usein makeampia (sokeria yli 100g/l) ja vähemmän kuplivia. Astin kuohuviinit kuplivat siis enemmän ja ovat näin kuohuviinimäisempiä. Moscato d'Astit taas monipuolisempia kumppaneita jälkiruokien seuraan. Alkon vakiovalikoimasta löytyy kaksi erilaista Moscato d'Astia ja tilausvalikoimassa muutama lisää. 

Carlo Galliano perusti Borgo Maraglianon vuonna 1987 pieneen Loazzolon kylään. Alusta asti hän halusi viljellä Muscatin lisäksi Chardonnayta ja Pinot Noiria. 25 hehtaarin tila sijaitsee 450 metrin korkeudessa merenpinnasta, luonnon muodostamalla terassilla Langhen kukkuloilla. Talolla on nykyisin noin 21 hehtaaria viinitarhoja, joista 11 hehtaarin alalla viljellään Muscatia, kahdeksalla Chardonnayta ja kahdella Pinot Noiria. Gallianon perhe kunnioittaa perinteitä, mutta tuotannossa hyödynnetään  myös modernia tekniikkaa.

La Caliera viiniin käytettävät rypäleet tulevat tarhoilta, jotka laskevat lounaaseen noin 450 metrin korkeudessa merenpinnasta. Sadonkorjuun jälkeen kypsät ja makeat rypäleet puristetaan, minkä jälkeen rypälemehu viilennetään nollan asteen tienoille, jotta käyminen ei pääse alkamaan. Seuraavaksi mehu suodatetaan ja siirretään hiilidioksidin pitäviin terästankkeihin, joissa mehua sitten lämmitetään noin 15 asteeseen käymisen aloittamiseksi. Käyminen keskeytetään, kun viini on saavuttanut sopivan sokeri- ja alkoholipitoisuuden (5%). Tämä tapahtuu, viilentämällä viini takaisin nollan asteen tienoille, mikä pysäyttää käymisen.

Lasiin kaadettaessa pirskahteleva viini kuplii lähes kuohuviinin tavoin. Väriltään se on melko neutraali, haalean keltainen ja aavistuksen vihertävä. Kuplivuus rauhoittuu nopeasti ja lopulta kuplat nousevat enää todella vähäisiä juoman pintaan.

Makean sävytteinen tuoksu tuntuu alkuun hetken ajan jopa imelältä. Kypsät keltaisen hedelmäiset, päärynäiset sekä kukkaiset aromit vievät pääroolin. Siitä erottuu myös parfyymisia ja rusinaisia vivahteita.

Myös makea maku tuntuu alkuun hieman imelältä, mutta pirskahtelevat kuplat saavat viinin tuntumaan freesiltä. Tuoksun tapaan viini on kypsän hedelmäinen, päärynäinen ja kukkainen. Myös tuoksun rusinaiset ja parfyymiset vivahteet löytyvät kieleltä. Lisäksi viinistä erottuu hedelmämarmeladi makeisia ja hunajaisia piirteitä. Sokerin määrästä (150g/l) huolimatta viini tuntuu melko kevyeltä, kiitos matalan alkoholipitoisuuden. Pirskahteleva hiilihappoisuus antaa viinille mukavasti raikkautta. Pitkään viipyilevä jälkimaku on rusinainen, kypsän aprikoosinen, marmeladimakeisia muistuttava ja miellyttävän kukkea sekä aavistuksen siiderimäinen.

La Caliera Moscato d'Asti on miellyttävä ja tasapainoinen pakkaus, joka on runsaasta sokerin määrästä huolimatta freesi ja raikas. Viinin aromimaailma on herkän oloinen ja hienostunut. La Caliera on sellaisenaan hyvä jälkiruoan korvike, mutta sopii hyvin myös tuoreita marjoja ja hedelmiä sisältävien jälkiruokien ja leivonnaisten kyytipojaksi. Voisi toimia myös marmeladikuulien kaverina. Jälkiruokaviinit ovat usein hieman hinnakkaampia, mutta La Caliera on osoitus siitä, että edullisestikin voi löytää hienon ja tasapainoisen vaihtoehdon.

Viini sai tällä kertaa seurakseen simppelin hedelmäsalaatin, oikeastaan kasan hedelmiä. Banaani saa viinin tuntumaan samettiselta, appelsiini taas hieman hapokkaammalta, mutta mukavan freesiltä. Vesimeloni on melko neutraali kumppani viinille ja kiivi taas saa sen tuntumaan hapokkaammalta kuin appelsiini. Kaiken kaikkiaan La Caliera toimii hyvin tuoreiden hedelmien kaverina. Viinistä tulee esiin hieman simaa muistuttavia ja hunajaisia vivahteita. Helppo ja nopea, mutkaton yhdistelmä.

Kouluarvosana: 8,5 Laadukas ja tasapainoinen makea viini.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä, näin edullisesti ei löydy yhtä hyviä jälkiruokaviinejä.

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Borgo Maragliano, DOCG Moscato d'Asti
Alue: Italia, Piemonte, Monferrato, Loazzolo
Tyyli: Jälkiruokaviini, Moscato d'Asti
Rypäleet: Moscato Bianco di Canelli (100%) (Muscat Blanc à Petit Grains)
Pullo: 0,375 l
Hinta: 7,99e Alko 9.3.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti