perjantai 22. huhtikuuta 2016

Perjantain punaviini: Château Bonnin Pichon

Château Bonnin Pichon Grande Resérva 2011

Bonnin perhe on omistanut Château Bonnin Pichonin viinitilan ja viljellyt viiniä jo useiden sukupolvien ajan. Viinitila sijaitsee Lussacin kylässä, Lussac Saint-Émilionin alueella. Tila kuuluu suurempaan viljelijöiden osuuskuntaan, joka omistaa kolmen muun osuuskunnan kanssa vuonna 1949 perustetun Producta Vignobles markkinointi- ja vientiyrityksen. 

Productaan kuuluu noin 2500 jäsenviljelijää, joiden omistuksessa on yli 20 000 hehtaaria viinitarhoja viidelläkymmenellä Bordeaux'n alkuperäisalueella. Joukkoon mahtuu muun muassa 150 AOC-luokiteltua "linnaa" (château) sekä yli 100 kaupallista brändiä. Kaikkiaan Producta tuottaa vuodessa noin 25 miljoonaa pulloa, eli yli miljoona hehtolitraa viiniä. Producta on merkittävä Bordeaux'n Château -viinien kauppias ja yksi alueen merkittävimmistä luomuviinien tuottajista.

Viinitarha, jolla viiniin käytettävät rypäleet kasvavat sijaitsee lähellä Saint-Émilionia, Libournaisin alueen sydämessä Pichonin kylässä. 26 hehtaarin tarhat levittäytyvät kukkuloille ja ovat maaperältään kalkkikivistä savimaata. Viinii valmistettiin Merlot- (64%), Cabernet Sauvignon- ja Cabernet Franc-  lajikkeista (yht. 36%). Sadonkorjuu suoritettiin koneellisesti ja viini valmistetaan moderniin tyyliin. Alkuun 12 päivän maseraatio ja käyminen terästankeissa 28-30 asteen lämpötilassa. Viiniä kypsytettiin 3-5 viikon ajan terästankeissa, minkä jälkeen kypsytys tammitynnyressä (40% uusia) vuoden päivät. Viiniä valmistuu vuodessa noin 180 000 pulloa.

Melko kehittynyt, syvän punainen väri taittuu kevyesti tiilen sävyihin ja läpäisee kohtuullisesti valoa.

Tumman hedelmäinen ja marjainen tuoksu on mustaherukkainen ja kevyen luumuinen. Myös tammi ja sen tuomat hienostuneen mausteiset vivahteet ovat selkeästi esillä, minkä lisäksi tuoksusta erottuu maanläheisisä piirteitä ja nahkaa.

Maku seurailee tuoksun viitoittamalla tiellä ja marjaisuus vie yhdessä tammen kanssa pääosan kielellä. Punainen marjaisuus erottuu herukkaisena, karpaloisena ja puolukkaisena, mutta myös tummaa hedelmää, kuten luumua löytyy. Tammi tuo makuun mausteisia ja nahkaisia vivahteita. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen ja siinä on havaittavissa vielä pientä kireyttä. Hienostuneet, mutta hieman nuoret tanniinit ja hyvä hapokkuus antavat viinille hienon rungon ja potentiaalia kehittyä vielä pullossa. Viipyilevä loppu on kuivahkon tamminen ja yrttien sävyttämä, jopa hennon sorainen ja suuta kuivattava.

Château Bonnin Pichon on melko tyypillinen Bordeaux-viini hintaluokassaan. Sellaisenaan hieman tiukka ja kolea viini, joka vaatii ruokaa kaverikseen. Kokonaisuus on melko tasapainoinen ja aromikas, minkä lisäksi viinillä on hieno runko, kiitos hyvän hapokkuuden ja tanniinien. Viini tarvii seurakseen esimerkiksi roseeksi jätettyä lihaa, mikä saa viinin tasapainottumaan ja pehmenemään. Kokeile vaikka lammasta tai nautaa. Viini ei ole mitenkään erityinen, muttei huonokaan. Hintaisekseen kelpo ostos siis.

Viini sai seurakseen naudan entrecôten uunijuureksilla ja tinjamilla maustetulla punaviinikastikkeella. Kuten yleensäkin, rosee liha kesyttää viinin tanniinit ja saa viinin tuntumaan pehmeämmältä. Juureksien seurassa viini sen sijaan ei ole kotonaan, mutta muuten mukava yhdistelmä. Kesällä tarvitaan grilliviinejä ja tämä voisi toimia hyvin grillatun punaisen lihan seurassa.

Kouluarvosana: 8 Melko tasapainoinen ja tyypillinen Bordeaux-viini.
Hinta-laatusuhde: Hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Producta Vignobles, Château Bonnin Pichon, AOC Lussac Saint-Émilion
Alue: Ranska, Bordeaux, Libournais, Lussac Saint-Émilion
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Merlot (64%), Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,95e Alko 16.1.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti