maanantai 25. huhtikuuta 2016

Taloussamppanja: Louis Massing Brut Réserve

Louis Massing Brut Réserve NV

Champagne Deregard-Massing on vuonna 1936 perustettu pieni perheyritys, jota sama perhe edelleen pyörittää neljännessä sukupolvessa. Talo sijaitsee Grand Cru -luokittelun omaavassa Avizen kylässä, Epérnayn eteläpuolella Côte des Blancs'n alueella. Talolla on nykyisin 11 hehtaaria omia viinitarhoja, minkä lisäksi rypäleitä ostetaan Avizen alueen viljelijöiltä. Talon puolen miljoonan pullon vuosituotannosta noin puolet menee vientiin ja tärkeimmät markkina alueet ovat Ruotsi ja Suomi. 

Alkon valikoimista löytyy kolme talon tuotetta, Brut Réserve, Rosé Premier Cru ja Grand Cru Blanc de Blancs Brut. Näistä edullisin, eli Brut Réserva maksoi vain 20 euroa tullessaan Alkon valikoimaan muutama vuosi sitten. Viini saavuttikin edullisen hintansa vuoksi nopeasti Alkon myydyimmän samppanjan tittelin. Itse ostin Louis Massing Brut Réserveä pari vuotta takaperin aina, kun mieleni teki samppanjaa, mutta budjetti oli pieni. Itseasiassa kutsuin viiniä tuolloin taloussamppanjaksi. Nyt hinta on noussut jo 27,50 euroon ja viini ei tunnu enää edulliselta.

Louis Massing Brut Réserve valmistetaan pääasiassa talon omien, Avizen kylän ympärillä sijaitsevien tarhojen rypäleistä. Monien suurempien talojen vakiosamppanjoihin käytetään usein rypäleitä, jotka tulevat eri puolilta Champagnea, mutta kaikki tähän viiniin käytettävät rypäleet tulevat samalta alueelta Avizen lähistöltä. Viiniin käytettävät lajikkeet ovat Pinot Meunier ja Chardonnay, joista ensin mainittu on pääroolissa (80%). Tämä on siitä erikoista, että Pinot Meunier ei ole saavuttanut läheskään yhtä suurta arvostusta, kuin Champagnen alueen kaksi muuta tärkeintä lajiketta, Chardonnay ja Pinot  Noir. Meunieria käytetään yleensä näiden kahden rinnalla, ei pääosassa.

Viini on lasissa kirkasta ja vaalean oljenkeltaista. Kauniit ja pienet kuplat ovat runsaita ja pitkäkestoisia. Houkutteleva ulkoasu.

Tuoksu on runsaan hedelmäinen ja esiin nousee erityisesti kirpeää vihreää omenaa, kivellisiä hedelmiä ja situksia. Tuoksussa on myös kevyttä paahteisuutta ja leipäisyyttä.

Erittäin kuiva maku on tuoksun tapaan hedelmäinen, omenainen ja sitruksinen. Siitä erottuu myös kypsytyksen tuomia vivahteita, kuten kevyttä paahteisuutta ja hiivaisuutta (ei pahalla tavalla) sekä raikasta mineraalisuutta. Viini on melko kevyehkö ja runsas hapokkuus tuo suutuntumaan hieman ryhdikkyyden tunnetta. Myös mousse on miellyttävä. Jälkivaikutelma on keskipitkä, sitrushedelmäinen ja kevyen paahteisuuden sävyttämä.

Kokonaisuus on miellyttävä, mutta yksinkertaisuus ei miellytä tämän hintaluokan viinissä. Kun nuorempana nautin tätä aurinkoisena päivänä nurtsilla oikeasta lasista kavereiden juodessa siideriä ja olutta, viini oli erittäin hieno. Luonnollisesti oikea samppanja, mutta onko järkevää maksa lähes kolmea kymppiä laadukkaasta, mutta yksinkertaisesta viinistä, jos saat alle parilla kympillä, jopa halvemmalla parempaa. No samppanja on samppanjaa ja samppanja maksaa. Jos haluat oikeasti hyvän samppanjan, suosittelen sijoittamaan muutaman roposen enemmän, mutta jos pääasia on että juoma on samppanjaa niin miksipäs ei.

Kouluarvosana: 8- Hedelmäinen ja helposti lähestyttävä samppanja.
Hinta-laatusuhde: Hieman kallis, samaan rahaan saa jo huippu cavan tai kuoharin Italiasta. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Champagne Deregard-Massing, AOC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Côte des Blancs, Avize
Tyyli: Kuohuviini, Samppanja, Vakiosamppanja
Rypäleet: Pinot Meunier (80%), Chardonnay (20%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 27,50e Alko 29.1.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti