perjantai 3. marraskuuta 2017

Viiniä ja lammasta: Tsantali Maronia Mavroudi

Tsantali Maronia Mavroudi 2010

Evangelos Tsantalis on yli 120-vuotisella historiallaan yksi Kreikan vanhimpia viinintuottajia. Tsantalin perhe viljelee viiniä viidellä alueella Pohjois-Kreikassa sekä Santorinin saaristossa etelässä ja kuuluu Kreikan suurimpien tuottajien joukkoon. Talon vuosituotanto on lähes 9 miljoonan pulloa viiniä ja vajaat pari miljoonaa pulloa tisleitä, kuten Ouzoa. Tsantalin tuotteista yli puolet menee vientiin ja tuottajan osuus Kreikan viininviennissä on yli 30 prosenttia. Hieman enemmän tuottajasta löytyy täältä.

Nyt vuorossa on viini, joka valmistetaan hieman harvinaisemmasta lajikkeesta, Mavroudista. Rypäleet kerätään käsin ja viini valmistetaan perinteisin menetelmin. Käyminen kestää 8-10 päivän ajan ja viini käy läpi myös malolaktisen käymisen. Viiniä kypsytetään 8 kuukauden ajan ranskalaisissa 300 litran tammitynnyreissä, joista neljäsosa on uusia ja loput kerran tai kahdesti käytettyjä. Lopuksi viiniä kypsytetään vähintään neljän kuukauden ajan pullossa ennen myyntiin laskua.

Kaunis, keskisyvä rubiininpunainen väri vaalenee lasin reunoja kohti oranssinpunaisen kautta pinkin sävyihin.

Tuoksu on hyvin runsas ja intensiivisen hedelmäinen. Esiin nousee runsaasti tummia, kypsiä kirsikoita ja karhunvatukkaa sekä hieman kuivatun hedelmäisiä, viikunaisia ja taatelisia vivahteita. Siinä on myös hyvin makean sävytteistä mausteisuutta sekä hieman soraista ja turpeista maaperäisyyttä.

Keskitäyteläinen maku on kypsän hedelmäinen ja melko makean sävytteinen. Kielellä on kypsiä ja kypsennettyjä hedelmiä, maraschinokirsikkaa, luumua ja karhunvatukkaa, mutta myös hieman happamampaa punaherukkaa ja puolukkaa. Myös tuoksun makea mausteisuus on selkeästi läsnä ja tuo mieleen vaniljan ja maustepippurin. Häivähtääpä taustalla myös hieman maitosuklaata, mantelia ja kuivakkaa yrttisyyttä sekä hieman tomuista ja aluskasvillista maaperäisyyttä. Pyöreät tanniinit tuovat viiniin sopivasti tukevuutta ja saavat suun kuivumaan loppua kohden yhdessä punamarjaisen hapokkuuden kanssa, joka tuo myös ryhtiä ja tasapainoa makeuden keskelle. Jälkimaku on viipyilevä ja kielellä on kuivakan yrttisiä ja tomuisen maaperäisiä vivahteita sekä tummaa hedelmää. 

Tsantali Maronia Mavroudi on makean sävytteinen ja herkullinen, mutta tasapainoinen ja persoonallinen viini. Hienosti konsentroitunut paketti hedelmää, tammea ja maaperäisyyttä. Vaikken yleensä makeahkoista punkuista pidäkään, tuntuu tämä kielellä miellyttävältä ja ruoan kanssa viini voisi olla lähellä täydellistä. Se voisi olla hyvä pari grilliruoan ja kreikkalaisten liharuokien kanssa.


Viini sai seurakseen yrteillä marinoitua lampaanfileetä, hunajaisia uunijuureksia ja punaviinikastiketta. Punertavaksi jäänyt lammas tasapainottaa viinin makeutta ja viinin yrttiset ja maaperäiset aromit sopivat hienosti lihan makuihin. Myös kastike sopii kuvaan, mutta jälleen kerran juurekset ovat se kompastuskivi, joka pilaa kokonaisuuden. Liha, kastike ja viini kuitenkin toimivat keskenään hyvin.

Kouluarvosana: 8+ Luonteikas ja persoonallinen, makeahko punaviini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen. 

Tuottaja ja luokitus: Evangelos Tsantalis, PGI Ismaros
Alue: Kreikka, Thraki, Ismaros, Maronia
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Mavroudi (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,99e Alko 24.2.2017

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti