torstai 2. marraskuuta 2017

Pohjois-Italian pirteät valkoviinit: San Simone Prestige Sauvignon

San Simone Prestige Sauvignon 2015

San Simone on vuonna 1915 perustettu perheomisteinen viinitalo, jota pyörittää perheen neljäs sukupolvi. Talo sijaitsee Rondoverissä, Friuli - Venezie Giulian alueella, eli Veneton alueen itänaapurissa, tarkemmin Friuli Graven DOC-alueen läntisimmässä osassa ja Proseccon DOC-alueen keskellä. Talolla on 65 hehtaaria viinitarhoja, jotka sijaitsevat Porcian, Pasianon ja Azzano Decimon kylien alueilla. Vuosituotanto on noin 900 000 pulloa, mikä koostuu puna- ja valkoviinien lisäksi mm. Proseccosta ja Grapasta.

Prestige Sauvignon on nimensä Sauvignon Bancista valmistettu viiini, johon käytettävät rypäleet tulevat Porcian kylän alueella sijaitsevilta 9 hehtaarin tarhoilta. Se valmistetaan terästankeissa, joissa viini myös kypsyy sakan kanssa muutaman kuukauden ajan ennen pullotusta. 

Tuore, vaalean sitruunankeltainen ja voimakkaasti vihertävä väri on kirkas ja puhdas.

Freesi tuoksu on Sauvignonille tyypillinen, raikkaan sitrushedelmäinen, mustaherukanlehtinen ja yrttinen, karviaismarjainen ja valkoherukkainen. Siinä on myös kevyen mineraalisia vivahteita ja taustalla häivähtää lisäksi hiema raparperiä ja vihreää omenaa. 

Kuiva maku on tuore ja raikas, runsas ja rapea. Kielellä on hieman eksoottista hedelmää, joka tuo mieleen passionin, mutta pääosan hedelmäpuolella vie rapsakka sitrus greipin, limetin ja sitruunan voimin. Kielellä on myös reilusti, muttei häiritsevän paljon mustaherukan lehtiä ja yrttisiä vivahteita sekä virkistävää mineraalisuutta. Suutuntuma on hieman pyöreä, jopa aavistuksen kermainen, mutta sitrusmainen hapokkuus tekee kokonaisuudesta hyvin ryhdikkään ja pirteän. Raikkaan sitruksinen, karviaismarjainen, mineraalinen ja kevyen yrttinen jälkimaku. 

San Simone Prestige Sauvignon on pirteä ja ryhdikäs, puhdaspiirteinen ja aromaattinen viini. Lajikkeelle tyypillinen aromikkuus on selkeästi läsnä ja miellyttävä maaperäinen mineraalisuus sekä sakkakypsytyksen tuoma hento kermaisuuden tasapainottavat sitä hienosti. Viini on mielestäni  hinta-laatusuhteeltaan edullinen. Tarkoitukseni oli kirjoittaa tästä viinistä jo aiemmin, sillä viini oli mitä mainioin valinta aurinkoiseen kesäpäivään ja kevyemmille kesäisille ruoille. Noh, kohta on jo joulu ja tämä viini voi olla mainio valinta myös joulun kalapöytään, riippuen luonnollisesti siitä mitä pöytään on katettu. 

Kouluarvosana: 8,5 Tyylikäs ja puhdaspiirteinen Sauvignon.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - viini on edullinen. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: San Simone, DOC Friuli Grave
Alue: Italia, Friuli - Venezie Giulia
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Sauvignon Blanc 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,68e Alko 4.7.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti