tiistai 28. marraskuuta 2017

Savulohisalaattia: Tommasi Le Rosse Pinot Grigio

Tommasi Le Rosse Pinot Grigio 2016

Perheomisteinen Tommasi Viticoltori on varmasti monille tuttu viinitalo, löytyyhän tuottajan viinejä Alkon valikoimastakin lähes parikymmentä. Yritys sijaitsee Veneton alueella Pohjois-Italiassa, mutta omistaa viinitiloja myös Lombardian, Toscanan ja Puglian viinialueilla.

Le Rosse on Pinot Grigiosta valmistettu valkoviini, jonka väri on joskus muistuttanut pikemminkin roseeta. Se valmistetaan Valpolicella Classicon alueella sijaitsevalla, 12,5 hehtaarin Le Rosse-nimisellä tarhalla kasvaneista rypäleistä. Valmistus tapahtuu terästankeissa, joissa viiniä myös kypsytetään nelisen kuukautta ennen pullotusta.

Tuore, puhtaan vaalenkeltainen ja hennosti vihertävä väri on kirkas. 

Tuore ja pirteän hedelmäinen tuoksu tarjoilee vihreää omenaa, sitruksia ja mehukasta päärynää sekä häivähdyksiä eksoottisemmasta hedelmästä. Erottuupa joukosta myös mausteisia ja kukkaisia vivahteita sekä aavistus parfyymia. 

Lähes kuiva maku on tuoksun tapaan pirteän hedelmäinen ja makean mausteinen. Kielellä on trooppista hedelmää, mehevää persikkaa, vihreää omneaa ja päärynää sekä kevyen yrttisiä, kukkaisia ja parfyymisia vivahteita. Eloisan sitrusmainen ja pirteä hapokkuus tuo kielelle tasapainoa, raikkautta ja ryhtiä, vaikka viini tuntuukin hedelmäisyyden vuoksi hieman makeahkolta ja pyöreältä. Jälkimaku on lyhyen puoleinen, päärynäisen ja omenaisen hedelmäinen sekä kevyen kukkainen.

Le Rosse Pinot Grigio on hyvin simppeli ja yksinkertainen, aromiensa puolesta lähinnä makean hedelmäinen arkiviini. Jääkaappikylmänä se on lähes kuiva ja ihan juotava, mutta makea hedelmäisyys valtaa kokonaisuuden nopeasti ja viinin vähäinenkin ryhti lässähtää. Viini ei yksinkertaisesti saa hymyä nousemaan huulille etenkään, kun samalla rahalla irtoaa jo ihan toimiviakin perusvalkkareita.


Viini maistuu kohtuu hyvin simppelin savulohisalaatin kaverina. Kaupoissa myytävät savukalat eroavat itse savustetusta mielestäni etenkin savun aromin osalta, enkä ole törmännyt vielä kertaakaan hyvänmakuiseen kaupasta ostettuun savukalaan. Le Rosse maistuu etenkin lohen kanssa muuten mainiosti, mutta juurikin valmiiksi savustetun kalan aromi tekee yhdistelmästä rosoisen. Wasabilla maustettu jogurttikastike pelastaa kuitenkin paljon ja saa lohen ja viinin toimimaan paremmin yhteen. Kokonaisuutena hyvä ja simppeli ruoan ja viinin pari. 

Kouluarvosana: 7- Yksinkertainen, riman alittava massatuotantoviini.
Hinta-laatusuhde: Heikko - turha, laatuunsa nähden kallis viini.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Tommasi Viticoltori, IGT delle Venezie
Alue: Italia, Veneto, Valpolicella Classico
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Pinot Grigio 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,45e Alko 29.7.2017

Samalta tuottajalta:
Tommasi Valpolicella 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti