tiistai 14. marraskuuta 2017

Sipulipihviä ja viiniä: Terra d'Uro Finca La Rana

Terra d'Uro Finca La Rana 2012

Toron alueella Castilla y Leónissa sijaitseva Terra d'Uro on viinitalo, joka sai alkunsa Oscar Garroten, Cristiano Van Zellerin ja Javier "Pipa" Ortegon yhteisen projektin myötä. Pipa on työskennellyt yli 20-vuotisen uransa aikana monien Espanjan arvostetuimpien viinitalojen palveluksessa. Van Zeller puolestaan on maailman kuulu viinintekijä ja yksi Douron laakson suurimmista nimistä. 

Talolla on kolme viinitarhaa, joilla viljellään Tempranilloa. Köynösten ikä vaihtelee viidestätoista vuodesta yli 140 vuoteen ja vanhimmat köynökset ovat ajalta ennen viinikirvan tuhoja. Tarhat eivät ole ainakaan vielä luomusertifioituja, mutta viljely tapahtuu täysin luonnonmukaisesti. Lähes kaikki työt, kuten sadonkorjuu ja rankojen erottelu rypäleistä tapahtuu käsin. Käyminen ja kypsytys tapahtuvat ranskalaisissa tammitynnyreissä. Viinejä ei suodateta tai kirkastella, sillä Terra d'Uro haluaa valmistaa luonnollisesti laadukkaita viinejä. 

Finca La Rana on Tempranillosta valmistettu viini, johon käytettävät rypäleet tulevat saman nimiseltä tarhalta. Köynökset ovat 25-vuotiaita. Käyminen tapahtuu ranskalaisissa tammitynnyreissä, joissa viiniä myös kypsytetään vähintään kymmenen kuukauden ajan. 

Intensiivinen, syvän purppuranpunainen väri vaalenee lasin reunoja kohti kirsikan kautta pinkin sävyihin. 

Tuore ja tumman hedelmäinen tuoksu viestii kypsistä puna- ja mustaherukoista sekä mehevistä karhunvatukoista ja luumuista. Siinä on myös makean mausteisia ja tammisia sävyjä, paahteisuutta ja vaniljaa. Häivähtääpä taustalla myös yrttisiä vivahteita, jotka tuovat mieleen rosmariinin, aavistus anista sekä mustan multaista maaperäisyyttä.

Täyteläinen maku on tuoksun tapaan tuore ja tumman hedelmäinen, paahteisen tamminen ja mausteinen, etenkin vaniljainen. Kielellä on luumua, karhunvatukkaa ja mustaherukkaa sekä yrttisiä vivahteita, etenkin rosmariinia. Viini saa täyteläisen rungon ja hyvän ryhdin tuntuvista tanniineista ja pirteästä, puolukkaisesta hapokkuudesta, jotka myös kuivattavat suuta loppua kohden. Viipyilevä jälkimaku on mustaherukkainen ja muutenkin tumman hedelmäinen, minkä lisäksi kielellä häivähtää yrttejä ja aavistus kahvia.

Terra d'Uro Finca La Rana on tasapainoinen ja laadukas, maukas ja maistuva, hintaisekseen mitä mainioin viini. Se on mielenkiintoisempi kuin monet saman hintaluokan espanjalaiset Alkossa, mutta tästä huolimatta melko peruskauraa. Viini maistuu sellaisenaan hyvässä seurassa, mutta myös tummemmat medium-kypsät liharuoat saavat viinistä hienon parin.


Tällä kertaa lautaselle päätyi sipulipihvi naudan sisäfileestä punaviinikastikkeella ja muusilla. Tästä muodostuikin maistuva pari viinille, kun rosee liha kesytti viinin tanniinit ja viinin marjaisa hapokkuus tasapainotti ruoan rasvaisuutta. Etenkin liha, kastike ja haudutettu sipuli maistuvat hienosti viinin seurana. Tasapainoista ja harmonista, kunhan liha on roseeta, kypsän lihan kanssa viini tuskin on kotonaan.

Kouluarvosana: 8+ Maukas ja tasapainoinen viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Hacienda Terra d'Uro, DO Toro
Alue: Espanja, Castilla y León, Toro
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Tinta de Toro (Tempranillo) 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,41e (9,95e + toimituskulut n. 2,46e) Décantalo 16.4.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti