keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Vanhemmat vuosikerrat: Château Musar Red 1998

Château Musar Red 1998

Château Musar kuulostaa varmasti tutulta jokaisen viininystävän korvaan, onhan kyseessä mielenkiintoinen kulttituottaja. Kun Alkon valikoimiin ilmestyi keväällä kaksi vanhempaa vuosikertaa Château Musaria puolikkaissa pulloissa, piti molemmat lisätä samantien ostoskoriin. Vanhempi viineistä oli tämä vuoden 1998 viini.

Vain 20-vuotias Gaston Hochar perusti talon vuonna 1930. Hänen vanhin poikansa, Serge Hochar (1939-2014) siirtyi talon johtoon vuonna 1959 suoritettuaan enologin opintonsa Bordeaux'ssa. Kun Serge oli talon johdossa ja viinintekijänä, onnistui hänen nostaa talon maine uudelle tasolle. Kansainväliseen julkisuuteen Château Musar nousi vuonna 1979 Bristolin viinimessujen myötä.

Talolla on 180 hehtaaria viinitarhoja Bekaan laaksossa, noin 30 kilometrin päässä Beirutista koilliseen. Musarin filosofia on valmistaa täysin luonnonmukaisia viinejä, joiden valmistukseen puututaan mahdollisimman vähän koko prosessin aikana. Talon tarhat kasvavat käytännössä täysin luonnonmukaisesti ja Musar oli vuonna 2006 Libanonin ensimmäinen luomu-sertifioitu viljelijä. Myös valmistus tapahtuu mahdollisimman vähällä ihmiskosketuksella ja viinit  käyvät spontaanisti luonnollisilla hiivoilla.

Punainen Château Musar valmistetaan Cabernet Sauvignon, Cinsault ja Carignan rypäleistä, eli klassisista Bordeaux'n ja Rhônen lajikkeista. Rypäleet tulevat 1930-luvulla istutetuilta tarhoilta, jonka vähäsatoisten köynösten keski-ikä on 40 vuotta. Tarhojen maaperät vaihtelevat suuresti ja tuottavat näin hyvin erilaisia rypäleitä, jotka tuovat omaa persoonaansa viineihin. Sadonkorjuu sijoittuu elo- ja lokakuun välillä ja se hoidetaan aina käsin. Jokainen vuosikerta on yksilöllinen ja rypäleiden suhteet vaihtelevat, mutta talon tyyli säilyy vuodesta toiseen.

Spontaanisti tapahtuva käyminen betonisammioissa kestää pitkälle seuraavaan kevääseen. Noin puoli vuotta sadonkorjuun jälkeen viini siirretään kypsymään 12 kuukaudeksi ranskalaisiin Neversin tammitynnyreihin, joista hyvin pieni osa uusitaan vuosittain. Tämän jälkeen eri viineistä sekoitetaan lopullinen blendi, joka jätetään lepäämään sementtisammioihin vielä vuodeksi. Viinit pullotetaan kirkastamatta ja suodattamatta, minkä jälkeen ne viettävät talon kellareissa vähintään neljän vuoden ajan. Viini pääsee lopulta myyntiin seitsemän vuotta sadonkorjuun jälkeen, mikäli se on tuottajan mielestä valmis. Nämä ovat viinejä, jotka kestävät vuosikymmeniä ja talon kellareista löytyykin viinejä 1950-luvulta lähtien.

Vuosikerta 1998 on Cinsault voittoinen sekoitus Cabernetin ja Carignanin jäädessä pienempiin rooleihin. Sadonkorjuun alkaessa 9. syyskuuta, rypäleet olivat kypsyneet hyvin epätasaisesti ja osa niistä sai kypsyä vielä pari viikkoa lisää. Valmistus tapahtui normaalin kaavan mukaan, käyminen hieman tavallista nopeampaa tahtia. Lopullinen viini sekoitettiin syyskuussa 2000 ja pullotettin elokuussa 2001.

Kun viinillä on ikää lähes 20 vuotta, on pullon avaaminen varsin jännittävää; missä kunnossa viini on? Onko siinä korkkivika? Kapselin alta voi paljastua esimerkiksi hometta tai korkki voi olla kostunut, mutta tässä vaiheessa ei kannata vielä säikähtää, sillä tälläiset asiat eivät automaattisesti tarkoita korkkivikaa. Ja korkkivikainen viinihän voi yhtä hyvin olla kaksi kuin 20 vuotiastakin. Joskus korkkivikaa ei edes pysty päättelemään korkin ulkonäöstä ja sen huomaakin vasta haistaessa tai maistaessa viiniä. Lähes kaikki korkkivikaiset viinit joihin olen törmännyt, ovat olleet nuorempia viinejä. Joka tapauksessa, kun avasin tämän pullon, irtosi korkki kokonaisena, mutta se oli kostunut lähes puoleen väliin asti. Tässä vaiheessa alkaa aina jännittämään onko viini pilalla, mutta jälleen kerran korkkiin ei voinut luottaa ja viini oli hyvässä kunnossa.

Viini kannattaa dekantoida, sillä pullosta löytyy sakkaa ja viini tarvitsee ilmaa avautuakseen. Viini on väriltään melko intensiivistä, kehittyneen rusehtavanpunaista ja lähes kirkasta. Väri taittuu lasin reunoja koti poltetun tiilen sävyihin.

Hyvin intensiivinen ja tyylikkäästi kehittynyt tuoksu on moniulotteinen ja kypsä, upean tasapainoinen ja harmoninen. Siinä on hienosti konsentroitunutta kuivattua hedelmää ja hillittyä paahteisuutta, makeita kuivattuja viikunoita, taateleita ja luumuja sekä kypsää punaista kirsikkaa ja hentoa, miellyttävää mustaherukkaa ja mustikkaa. Siinä on myös kypsytyksen tuomaa makeahkoa mausteisuutta ja vaniljaa sekä ikääntymisen tuomia vivahteita setristä, nahasta, pähkinöistä ja sikarista. Erottuupa taustalla myös hennon kukkaisia vivahteita ja kivikkoista maaperää, jopa hienoista lihaisuutta. 

Keskitäyteläinen maku on tuoksun tapaan melko kehittynyt ja kielen päältä löytyy kypsän ja kuivatun hedelmäisiä makuja, etenkin kypsiä punaisia luumuja, puna- ja mustaherukoita, kuivattuja kirsikoita, taateleita ja viikunoita, rusinaa ja hieman marjahilloa. Tuoksun tapaan pitkä ikä tuntuu myös maun puolella paahteisuuden, nahan, setrin ja mausteiden, etenkin kardemumman ja hillityn vaniljan muodossa. Lisäksi kielellä on aavistus yrteistä ja tupakasta sekä hyvin hentoa orvokkia. Kypsät, silkkisen pehmeät tanniinit ja hyvin säilynyt, kirsikkainen hapokkuus tuovat viinille tyylikkään rungon ja tasapainon. Jälkimaku on erittäin pitkään viipyilevä ja kielellä on kypsää punaista hedelmää, hieman punaherukkaa, kirsikkaa ja luumua sekä mausteita. Hillittyä ja herkullista.

Vuoden 1998 Château Musar on upeasti kehittynyt ja harmoninen, todella hieno ja tasapainoinen viini. Siinä on upeasti konsentroitunutta hedelmää ja kypsytyksen tuomaa aromikkuutta ja viiniä voisi vain nuuhkia koko päivän. Viinin tyylikäs olemus tuo etäisesti mieleen jopa ikääntyneen Bourgognen viinin, uskomaton tasapainoi ja harmonia. Mielestäni viinin hinta-laatusuhde on Alkon hintatason huomioon ottaen erinomainen ja on positiivista, että monopolistamme saa näinkin speciaalia tavaraa. Tämä viini on todellinen nautiskelujuoma, joka vaatii aikaa jo avautuakseen, joten pulloa ei kannata avata turhan kiireisellä hetkellä. Mikäli viinin haluaa nauttia ruoan kanssa, kannattaa unohtaa pippuripihvit ja muut voimakkaat ruoat ja keskittyä hillitympiin makuihin.

Kouluarvosana: 9,5 Tyylikäs, hienosti kehittynyt huippuviini.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - hinnaltaan edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Château Musar
Alue: Libanon, Bekaa Valley
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Carignan (Mazuelo), Cinsault
Pullo: 0,375 l
Hinta: 24,36e Alko 13.4.2017

Samalta tuottajalta:
Château Musar Red 2001

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti