maanantai 6. marraskuuta 2017

Freesimpää Cavaa: Bohigas Brut Reserva

Bohigas Brut Reserva

Bohigasin perhe on viljellyt ja valmistanut viiniä Anoia-joen ympäröimällä tilallaan Can Maciàssa Òdenan alueella jo yli kahdeksan vuosikymmenen ajan. Tila levittäytyy 200 hehtaarin alalle, josta 35 hehtaaria on viinitarhoja. Perheen omistuksessa on ollut toinenkin viinitila jo yli 50 vuoden ajan. Tämä tila sijaitsee Gelidan alueella ja sen tarhat levittäytyvät 54 hehtaarin alalle. Bohigasin vuosituotanto on noin 650 000 pulloa, josta valtaosa (n. 560 000 pulloa) on Cavaa.

Perhe on valmistanut Cavaa 1930-luvulta lähtien. Brut Reserve on perinteisistä Cava-lajikkeista valmistettu viini ja osa siihen käytettävistä rypäleistä tulee yli 50-vuotiaista köynöksistä. Perusviinit valmistetaan terästankeissa ja toinen käyminen tapahtuu luonnollisesti pulloissa, minkä jälken viiniä kypsytetään talon kellareissa vähintään 15 kuukauden ajan. 

Vaalean oljenkeltainen väri on puhdas ja kirkas. Kohtuu pienet kuplat ovat melko runsaita ja kestävät lasissa pitkään.

Tuore ja varsin aromaattinen, runsaan hedelmäinen ja sitruksinen tuoksu tarjoilee omenaisia ja mehevän päärynäisiä häivähdyksiä, vaaleita kukkia ja hentoa mineraalisuutta. Siinä on myös kypsytyksen tuomia hennon hiivaisia vivahteita, aavistuksia makeista mausteista ja vaniljasta, muttei Cavalle tyypillistä reilua paahteisuutta. 

Kuiva maku on melko tuore, hedelmäinen ja sitruksinen. Kielellä on raikasta limettiä ja sitruunaa, vihreää omenaa ja päärynää sekä kypsemmän tuntuista omenaa. Lisäksi löytyy kukkaisia vivahteita, hieman makeahkoa mausteisuutta sekä kalkkikivistä mineraalisuutta ja hieman leivonnaiset mieleen tuovaa hiivaisuutta. Viini tuntuu kielellä keskitäyteläiseltä ja pirteän omenainen ja sitruksinen hapokkuus tekee siitä raikkaan ja ryhdikkään. Viipyilevä jälkimaku on vihreän omenainen, sitruksinen ja hennon mausteinen ja saa veden nousemaan kielelle. 

Bohigas Brut Reserve on mielenkiintoinen, tuoreempi ja kevyempi kuin valtaosa muista vastaantulleista Cavoista. Edulliset Cavat tuntuvat usein turhankin paahteisilta, mutta tämän kohdalla kypsytys tuntuu lähinnä herkkäaromisena hiivaisuutena. Tästä huolimatta viini ei ole proseccomaisen helppo vaan jämäkän tuntuinen pakkaus. Reilun kympin hintalappu kotiin kannettuna on ihan hyvä tästä viinistä. Se maistuu aperitiivina ja seurustelujuomana, mutta myös kevyempien kala- ja äyriäisruokien, kasvisruokien ja pikkusuolaisten kaverina.

Kouluarvosana: 8+ Persoonallinen, hieman freesimpi Cava.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - hintansa arvoinen. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Fermí Bohigas, DO Cava
Alue: Espanja, Katalonia, Barcelona, Òdena
Tyyli: Kuohuviini, Cava
Rypäleet: Xarel.lo (50%), Macabeo (30%), Parellada (20%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,66e (9,20e + toimituskulut n. 2,46e) Décantalo 16.4.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti