perjantai 17. marraskuuta 2017

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen

Bambergin kaupungissa, Baijerin koillisosassa sijaitseva Heller-Trum lienee maailman kuuluisin savuolutpanimo, jonka pitkät oluenpanoperinteet vievät aina vuoteen 1405. Panimo käyttää vielä tänäkin päivänä itse mallastettua ohraa, joka kuivataan mallastuksen jälkeen perinteiseen tyyliin pyökkitulen yllä, mistä maltaat saavat savunarominsa. Oluiden kypsytys tapahtuu panimon alapuolelta löytyvissä 600 vuotta vanhoissa kellareissa. Nyt vuorossa oleva Rauchbier Märzen lienee panimon tunnetuin tuote. 

Kaunis, punaisen ruskea ja kirkas olut vaahtoaa runsaasti. Päälle muodostuu kolmen sormen paksuinen, tuuhea ja kuohkea beigen sävyinen vaahtokruunu, joka laskeutuu melko vikkelästi ohuemmaksi kerrokseksi jättäen lasin reunoille paksua ja runsasta pitsikuviota. 

Viimeistään hyvin voimakas ja aromaattinen tuoksu saa mielenkiinnon heräämään. Sen savuisuus ja makeahko olemus muistuttavat etäisesti skotlantilaista savuviskiä. Savuisuus tuo mieleen myös lihaisia, savukinkkuisia aromeita, hieman tervaa ja tervaleijonaa, vasta tervattua puuta, minkä lisäksi siitä erottuu paahtuneen maltaisia vivahteita, aavistus kuivakan puista humalaa ja kuivattua, lähes mustaa hedelmää. Häivähtääpä taustalla myös porontaljaa ja nahkaa. 

Ensimaku yllättää kevyellä ja miellyttävällä olemuksellaan runsaan tuoksun jälkeen. Kielellä on runsaasti savuisia ja savuisen maltaisia makuja, mutta makujen kirjo on muutenkin todella runsas. Kielellä on paahteista, hieman makeahkoa mallasta, mallasleipää, tuoretta ruisleipää, savua, savustettua kinkkua ja tervaleijonaa. Humalointi on kuivakan puumaista ja katkerot pehmeitä. Taustalla on myös aavistus tummaa kuivattua hedelmää ja nahkaa. Suutuntuma asettuu keskitäyteläisen ja täyteläisen välimaastoon ja vetisyyttä ei kieleltä löydy. Hiilihappoja on keskiasteisesti ja ne tuntuvat alkuun hieman pisteleviltä, mutta pehmenevät ja tuntuvat sulavan kielelle. Jälkimaku on viipyilevä ja lämmittävä, makean maltainen, tervaleijonainen, savuinen ja kevyen hedelmäinen, minkä lisäksi myös katkerot korostuvat lopussa hieman. Olut jättää suun aavistuksen nihkeäksi.

Tämä on varmaan ensimmäinen maistamani savuolut tai ainakin ensimmäinen, josta olen muistiinpanoja rustannut. Se on myös ollut ostoslistallani vuosia, mutta ennakkoluuloista johtuen jäänyt aina Alkon hyllylle. Nyt kun se lopulta päätyi mukaan, onnistui se yllättämään todella positiivisesti runsaalla aromikkuudellaan ja loistavalla tasapainollaan. Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen on mielenkiintoinen, suorastaan kiehtova olut, joka on Alkon hintatasoon nähden enemmän kuin hintansa arvoinen. 

Kouluarvosana: 8,5 Mielenkiintoinen, erilainen lager.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - enemmän kuin hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Panimo: Heller-Trum
Alue: Saksa, Bayern, Bamberg
Oluttyyppi: Lager, Savuolut / Rauchbier
Maltaat: Savumaltaat
Humalat: Baijerilaiset humalat
Alkoholi: 5,1%
Pullo: 0,50 l
Hinta: 3,78e Alko 4.7.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti