tiistai 31. lokakuuta 2017

Italian erikoisuudet: Ruffino Vin Santo Serelle

Ruffino Vin Santo Serelle 2010

Vin Santo ei ole viinityylinä sieltä helpoimmasta päästä ymmärrettävä, etenkään näin monopolimaan asukkaana. Tätä Toscanan alueelta tulevaa jälkiruokaviiniä kun valmistetaan kuivasta makeaan, valkoisesta punaiseen, jopa väkevöitynä nimellä Vin Santo Liquoroso. Vin Santo valmistetaan olkien päällä jopa useiden kuukausien ajan kuivatuista rypäleistä. Myös käyminen voi kestää useita kuukausia ja kypsytys tynnyreissä vuosia, kuitenkin vähintään kolme vuotta. Perinteisesti tynnyreitä ei täytetä täyteen asti, jolloin tynnyrin sisään jäänyt happi hapettaa viiniä kypsytyksen ajan.

Alkon vakiovalikoimassa on tälle hetkellä kaksi parin kympin ja tilausvalikoimassa yksi kolmen kympin Vin Santo. Lisäksi Arkadian myymälässä näyttäisi olevan kirjoitushetkellä kahta lähemmäs 200 euron hintaan yltävää Vin Santoa viisi pulloa molempia. Tällä valikoimalla on vielä mahdotonta saada käsitystä Vin Santoista, joten viinityylistä kiinnostunut joutuu turvautumaan nettikauppojen valikoimiin. 

Ruffino on valmistanut Vin Santo Serelle -viiniä vuodesta 1988 lähtien. Se valmistetaan Chiantin alueen tarhoilla kasvaneista, huolellisesti valikoiduista Malvasia ja Trebbiano rypäleistä. Rypäleterttuja kuivataan sadonkorjuun jälkeen hitaasti aina joulukuun alkuun, minkä jälkeen vain parhaat tertut valitaan käytettäväksi viiniin. Rypäleet puristetaan hitaasti ja paksuhko, hunajan tapainen rypälemehu käy ranskalaisessa tammessa. Käyminen tapahtuu hitaasti kaikessa rauhassa kontrolloidussa lämpötilassa, kunnes haluttu alkoholi- ja sokeripitoisuus saavutetaan. Käyminen keskeytetään siirtämällä viini viileämpään varastoon. Kypsytys vajaissa tammitynnyreissä vie kolmen vuoden ajan, minkä jälkeen tynnyrien sisällöt sekoitetaan ja viini lepää vielä terästankeissa ennen pullotusta. 

Houkutteleva, kuparisen meripihkainen väri on kirkas ja häivähtää oranssiin.

Tuoksu on kehittyneen oloinen, makea ja paahteinen, rusinainen ja pähkinäinen. Siinä on myös Sherrylle ja Madeiralle ominaista hapettuneisuutta. Tuoksusta erottuu myös hentoa aprikoosia, kevyen taatelisia ja viikunaisia vivahteita, hassel- ja saksanpähkinää, jopa hieman kinuskia, tummaa siirappia ja fariinisokeria, makeita mausteita ja kanelia sekä aavistus wiener nougattia. Todella herkullinen ja vivahteikas tuoksu.

Makea maku seurailee tuoksua ja kieleltä löytyy paahteisia ja pähkinäisiä vivahteita, saksanpähkinää, kuivattuja hedelmiä, kuten ananasta, aprikoosia, persikkaa, taatelia, viikunaa ja rusinaa sekä appelsiinimarmeladia. Myös tuoksun sherrymäisen oksidoituneet vivahteet löytyvät kieleltä, minkä lisäksi kielellä on fariinisokeria, tummmaa siirappia ja häivähdys palaneesta sokerista. Hapokkuus tuo viinin makean sävytteiseen olemukseen tasapainoa ja raikastaa hieman viinin melko raskasta, paksuhkoa ja öljyistä suutuntumaa. Viipyilevä ja loppua kohden kevyesti kuivahtava jälkimaku on tamminen ja paahteinen, kuivatun hedelmäinen ja appelsiininkuorinen.

Ruffino Vin Santo Serelle on todella runsas ja aromeiltaan moniulotteinen viini. Se tuntuu todella persoonalliselta, mikä johtuu varmasti pitkälti siitä, etten ole juurikaan Vin Santoja päässyt maistelemaan. Lisäksi vertailuparina oli Sauternes, jonka jälkeen tämä tuntui entistäkin erikoisemmalta. Oikeastaan ainoa miinus, joka viinistä tuli mieleen oli se, että viinin lämmetessä  rusinat ja taatelit tuntuivat valtaavan kokonaisuuden. Sanoisin Serelleä kuitenkin hintansa arvoiseksi tuotteeksi.


Vin Santo tarjoillaan perinteisesti Cantuccini, eli mantelikeksien kanssa, joita sitten kastetaan viinissä. Tämä tuntuu toimivan, sillä keksi ja viini muodostavat todella harmonisen parin, etenkin viinin kuivatun hedelmäiset, pähkinäiset ja paahteiset sävyt toimivat. Lisäksi viini kostuttaa mukavasti Cantuccinia. Keksien lisäksi kokeilin Vin Santoa Pannacotan kaverina ja yhdistelmä oli kieltämättä erikoinen; viini tuntui liian paahteiselta, mutta hapettuneet aromit sopivat jostain kumman syystä jälkiruoan makuun. Pannacotan kaverina oli hillotettua ananasta, joka toimi mukana pienissä määrin, mutta kun hilloketta oli mukana liikaa, alkoi sen makeus häiritä viiniä. 

Kouluarvosana: 8,5 Runsas ja aromaattinen Vin Santo.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Ruffino, DOC Vin Santo del Chianti
Alue: Italia, Toscana, Chianti
Tyyli: Jälkiruokaviini, Vin Santo
Rypäleet: Malvasia, Trebbiano
Pullo: 0,375 l
Hinta: 137 SEK (n. 14,23e) Systembolaget 3.12.2016

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti