perjantai 20. lokakuuta 2017

Makedonian viinit: Ezimit Vino Vranec Barrique

Ezimit Vino Vranec Barrique 2011

Alkosta ei juurikaan makedonialaisia viinejä löydy ja tämäkin viini oli näemmä ehtinyt jo poistua valikoimista. Tällä hetkellä maan viinejä edustaakin monopolissamme yksi kolmen litran pönttöviini. Ezimit Vino on vuonna 1994 perustettu perheomisteinen viinitalo, joka sijaitsee Stipin kaupungissa. Talolla on yli 400 hehtaaria viinitarhoja, jotka sijaitsevat Ovce Polen alueella noin 20 kilometrin päässä kaupungista. Tarhoilla on edustettuna niin kansainvälisiä kuin paikallisia lajikkeita. Talon vuosituotanto on noin viisi miljoonaa pulloa viiniä, joka menee kokonaisuudessaan ulkomaan vientiin.

Vranec Barrique on valmistettu nimensä mukaisesti Vranec-lajikkeesta, joka kuuluu Makedonian alkuperäislajikkeisiin. Rypäleet kerättiin käsin noin 300 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevilta tarhoilta ja viini valmistettiin terästankeissa. Sitä kypsytettiin ranskalaisissa tammitynnyreissä 12 kuukauden ajan, minkä jälkeen viini sai levätä pulloissa vielä puolen vuoden ajan.

Tumman puhuva, syvän sinipunainen väri on viinin ikään nähden tuore. Se vaalenee lasin reunoja kohti rubiininpunaisiin sävyihin. 

Voimakas tuoksu tuntuu alkuun hieman sulkeutuneelta ja pääroolissa tuntuu olevan runsas tammi ja sen tuomat vivahteet, kuten mausteisuus. Siinä on myös tummaa marjaa, mustia kirsikoita ja mustaherukiota sekä taustalla pysyttelevää yrttiä, lakritsaa ja vasta paahdettua kahvia. 

Täyteläinen ja tuoksun tapaan voimakas, varsin maskuliininen maku on tumman hedelmäinen ja tuo mieleen luumun, karhunvatukan ja mustaherukan. Tuoksun tapaan myös tammi on selkeästi läsnä kielellä mausteisin ja pippurisin, kevyen paahteisin ja savuisin vivahtein. Tuntuvat tanniinit saavat viinin tuntumaan hieman kireältä ja hapokkuus tuo viinille ryhdikkyyttä. Yhdessä ne myös kuivaavat tehokkaasti suun keskipitkän ja aavistuksen rosoisen jälkimaun aikana. Kielellä on lopussa tummaa hedelmää, luumua ja kirsikkaa sekä tammea ja mausteita. 

Ezimit Vino Vranec Barrique on roteva ja tuhti, hieman rujo, mutta persoonallinen ja avautuessaan oikein mainio viini. Mikään tyylikäs huippuviini ei siis kyseessä ole. Kympin hintaluokassa viini kuitenkin erottuu edukseen rotevalla olemuksellaan ja persoonallaan, joten sanoisin sitä hintansa arvoiseksi. Se on hyvä valinta tuhtien ja tummien medium-kypsien liharuokien seuraan, sillä viinin tanniinit suorastaan huutavat rinnalleeen lihan proteiineja.


Lautasella oli tällä kertaa pipppuripihvi naudan sisäfileestä, pippurikastiketta, paahdettua puikulaa ja uunijuureksia. Tanniinit todella pehmenevät roseen lihan kanssa ja ruoan ja viinin liitto onkin oikein maistuva, kunnes kielelle tulee hieman pippuria. Se nimittäin saa viinin kireän puolen nousemaan uudelleen esiin. Pippuripihvin kaverina viini ei siis ole parhaimmillaan, mutta pihvit ilman runsasta pippuria toimivat varmasti.

Uusi yritys klassisen Biff à la Rydbergin, eli hienomman pyttipannun kaverina. Vaikka viini toimi hienosti roseen lihan kanssa, tuntuu se pehmeältä myös kypsemmän lihan seurassa. Viinin tumma marjaisuus, paahteisuus ja mausteisuus korostuvat ja toimivat hienosti ruoan makujen kanssa eikä tuhti viini jyrää ollenkaan ruoan yli. Toimivaa. 


Kouluarvosana: 8- Roteva ja hieman rosoinen arkiviini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Ezimit Vino
Alue: Makedonia, Ovce Pole
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Vranec (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,03e Alko 8.12.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti