perjantai 6. lokakuuta 2017

Possua ja rokkiviiniä: The Velvet Devil Merlot

The Velvet Devil Merlot 2014

Olen kirjoittanut aikaisemmin Kungfu Girl Rieslingistä, jolloin kerroin hieman enemmän Charles Smithin tarinasta. Tämä Kaliforniasta Kööpenhaminaan päätynyt entinen ravintoloitsija ja rockmanageri perusti viinitalonsa Washingtonin osavaltioon vuonna 2001. Nykysin Smith keskittyy tuottamaan hieman laadukkaampia viinejä K Vintners brändillään, sillä hän myi suositut Kungfu Girl Riesling, The Velvet Devil Merlot, Eve Chardonnay, Boom Boom Syrah ja Château Smith Cabernet Sauvignon brändit noin vuosi sitten peräti 120 miljoonan dollarin hintaan suurelle Constellation Brandsille.

Velvet Devil on ranskalaisissa tammitynnyreissä kypsytetty Merlot-viini, johon käytetään lisäksi pieni määrä Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc ja Malbec lajikkeita. Siihen käytettävät rypäleet tulevat viileältä Yakima Valleyn ja lämpimältä Wahluke Slopen alueelta.

Tumman, lähes mustanpunainen syvä väri vaalenee lasin reunoja kohti rubiinin sävyihin.

Tuoksu on alkuun lähinnä mehevän ja hilloisen marjainen, tumman sävytteinen. Avautuessaan siitä nousee esiin tummia marjoja, karhunvatukoita, luumuja ja kirsikoita sekä makean mausteisia ja hennon vaniljaisia, paahteisia, pippurisia ja yrttisiä sävyjä. Tammi on miellyttävästi taustalla pehmeänä hyppimättä liikaa silmille. Häivähtääpä tuoksussa myös hieman suklaata. 

Keskitäyteläinen maku on mehevä ja hilloinen, tumman marjainen ja kevyen mausteinen. Kielellä on karhunvatukkaa, kirsikkaa ja mustikkaa sekä hienoisia maaperäisiä vivahteita, kuten mustaa multaa ja tomuista maata. Erottuupa siitä myös hieman paahteisia ja yrttisiä vivahteita. Todella pehmeät tanniinit ja marjaisa hapokkuus tuovat viinille ryhtiä ja runkoa. Maku kuivahtaa viipyilevän jälkimaun myötä ja kielellä jää mm. paahteisia, mokkaisia, suklaisia ja makean mausteisia, hennon minttuisia ja tumman hedelmäisiä vivahteita. 

Velvet Devil on nimensä mukaisesti samettisen pehmeä, hyvin mehukas Merlot. Vaikka viinistä löytyykin kiitettävästi aromeja, ei sen runko ja ryhti ole riittävää ja näin lopputulos lässähtää omaan mehukkuuteensa. Viini tuokin selkeästi mieleen uuden maailman alle kympin Merlot-viinit, joten tähän ei kannata rahojaan kuluttaa, elleivät nämä viinit ole lähellä sydäntä. Velvet Devilin hinta selittyy pitkälti brändillä, mutta laatu ei yllä vastaamaan korkean hinnan luomia odotuksia, jos sellaisia nyt sattuu kehittymään. 


Viini voisi maistua grilliruokien keverina, mutta tällä kertaa se sai seurakseen kokonaisena paistettua porsaan sisäfileetä, uunijuureksia ja bearnaise-kastiketta. Mehevä ja marjainen viini sopii hyvin yhteen possun kanssa ja etenkin sen maanläheiset ja mausteiset sävyt sopivat lihan seuraan. Viini toimii myös lisukkeiden kanssa suhteellisen hyvin, vaikka juurekset aiheuttavatkin hieman rosoisuutta. 

Kouluarvosana: 8+ Ihan kelvollinen uuden maailman Merlot.
Hinta-laatusuhde: Huono - viini on kallis.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Charles Smith Wines
Tyyli: Punaviini
Alue: Yhdysvallat, Washington, Columbia Valley
Rypäleet: Merlot (94%), Cabernet Sauvignon (3%), Malbec (2%), Cabernet Franc (1%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 15,49e Alko 23.2.2017

Samalta tuottajalta:
Kungfu Girl Riesling 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti