tiistai 24. lokakuuta 2017

Portviiniä: Graham's Six Grapes Port

Graham's Six Grapes Port

Skotlantilaiset John ja William Graham perustivat Graham'sin portviinitalon vuonna 1820 ja vuodesta 1970 talo on ollut Symingtonin perheen omistuksessa. Symington Family Estates on yksi merkittävimmistä portviinin tuottajista ja yritys omistaakin Graham'sin lisäksi useita muitakin portviinitaloja. Kerroin hieman enemmän Graham'sista ja Symintonin perheestä aiemmin ja hieman enemmän tietoa tuottajasta löydät täältä.

Graham's Six Grapes on talon Reserve Port ja siihen käytettävät rypäleet tulevat samoilta tarhoilta kuin talon vuosikerta portviineihin. Nimestään huolimatta viiniä ei ole valmistettu kuudesta rypälelajikkeesta, vaan viinin pohjana toimii neljä klassista portviinilajiketta; Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz ja Tinta Barroca. Lisäksi siihen käytetään pienempiä määriä Tinta Amarela, Tinta Cão, Souzão ja Tinta Francisca -lajikkeita sekä joitain hieman vanhempien köynösten sekalaisia rypäleitä. Jokainen eri lajike jokaiselta eri palstalta valmistetaan viiniksi erikseen. Viinejä kypsytetään tammisammioissa ja -tynnyreissä vuodesta kahteen, minkä jälkeen lopullinen viini sekoitetaan ja pullotetaan. 

Six Grapes on väriltään syvän rubiininpunaista ja lähes läpinäkymätöntä, mutta vaalenee lasin reunoja kohti kirsikanpunaisen kautta pinkin sävyihin.

Tuoksu on runsas ja etupäässä kypsän hedelmäinen, mutta myös hieman hilloinen - karhunvatukkaa, kirsikkaa ja luumua. Siinä on myös hyvin makean sävytteistä mausteisuutta, vivahteita tummasta suklaasta ja tuoreesta lakritsasta sekä tammisesta vaniljasta.

Täyteläinen ja makea, runsas ja pehmeä viini tarjoilee kypsän hedelmäisiä ja tumman marjaisia makuja, kuten mustaherukkaa, luumua, kirsikkaa ja boysenmarjaa sekä häivähdys vadelmaa. Kielellä on myös makeaa mausteisuutta, kevyttä lakritsaa ja hieman kahvia. Viini tuntuu keskitanniiniselta ja tanniinit kypsiltä, vaikka jäävätkin pitkälti piiloon alkoholin taakse. Hapokkuus puolestaan on tuoreen marjaisaa ja tuo mukavasti ryhtiä ja tasapainoa makeuden keskelle. Jälkivaikutelma on pitkään viipyilevä ja lämmittävä. Kielelle jää runsas kirjo kypsää ja hilloista hedelmää, hieman maitosuklaata ja makeita mausteita sekä aavistus pippuria. 

Maistoin tämän viinin vertailu parina Churchillin Reserva Portia, joka jäi selkeästi kakkoseksi. Vaikka Six Grapes veikin voiton tässä mittelössä, ei se loppujen lopuksi ole mitenkään erityisen mieleen jäävä tapaus. Kaikin puolin mainio ja maukas, tasapainoinen ja miellyttävä perusport kuitenkin. Viini maistuu niin sellaisenaan kuin suklaisten jälkiruokien tai sinihomejuustojen kaverina, miksei myös pippuripihvin seurassa.

Kouluarvosana: 8+ Kelpo perusport.
Hinta-laatusuhde: 6,00e (20cl) - Melko hyvä - viini on hintansa arvoinen.
Hinta-laatusuhde: 22,49e (75cl) - Melko hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Symington Family Estates, Graham's
Alue: Portugali, Douro
Tyyli: Väkevä viini, Portviini, Reserve Port
Rypäleet: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Cão, Tinta Amarela, Souzão, Tinta Francisca
Pullo: 0,20 l
Hinta: 6,00e* Systembolaget 14.11.2016 (22,49e / 0,75 l Alkon tilausvalikoima)

*Graham'sin viiden 20cl pullon pakkaus 30,00e.

Samalta tuottajalta:
Graham's Late Bottled Vintage Port 2009
Graham's Late Bottled Vintage Port 2011
Symington Altano Organic 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti