lauantai 28. lokakuuta 2017

Portviiniä: Smith Woodhouse Late Bottled Vintage

Smith Woodhouse Late Bottled Vintage Port 2003

Smith Woodhouse on Lontoon pormestarin, Christopher Smithin vuonna 1784 perustama pieni yritys, joka kuljetti portviiniä Englantiin. Pian yrityksen perustamisen jälkeen Smith aloitti yhteistyön Woodhousen veljesten kanssa ja näin sai alkunsa vuosikertaportviineihin erikoistunut Smith Woodhousen portviinitalo. Graham'sin tapaan myös Smith Woodhouse on ollut Symingtonin perheen omistuksessa vuodesta 1970 lähtien. Jostain syystä Symingtonin sivuilta ei kuitenkaan Smith Woodhousesta tietoa löydy.

Smith Woodhouse LBV Port on valmistettu Douron laakson perinteisistä rypälelajikkeista perinteiseen tyyliin. Rypäleet tulevat pääosin Quinta Madalena -tilalta. Sitä on kypsytetty neljän vuoden ajan tammitynnyreissä, minkä jälkeen viini pullotetaan suodattamatta. Tämän jälkeen viini lepää vielä neljän vuoden ajan talon kellareissa ennen myyntiin pääsyä. Koska viini pullotetaan suodattamatta, se kehittyy vielä pullossakin.

Intensiivinen, syvän rubiininpunainen väri kääntyy lasin reunoja kohti kehittyneempiin, kauniin tiilenpunaisiin sävyihin.

Runsas ja vivahteikas, hienosti kehittynyt tuoksu on tyylikäs ja tasapainoinen. Esiin nousee kypsän marjaisia, jopa hieman hilloisia vivahteita karhunvatukoista ja luumuista. Siinä on myös taateleita ja viikunoita, mustaherukkahyytelöä ja häivähdyksiä vahvasta kahvista sekä makeista mausteista ja suklaasta.

Makea ja täyteläinen, hyvin pehmeä ja vivahteikas maku on tuoksun tapaan hyvin miellyttävä ja hienosti kehittynyt. Kielellä on mm. kypsiä hedelmiä, kuten karhunvatukkaa ja luumua sekä makean mausteisia vivahteita, hieman kahvia ja aavistus suklaata. Hetkeä myöhemmin kielellä on kuivattuja hedelmiä, kuten rusinaa. Suutuntumaltaan viini on samettisen pehmeä ja tasapainoinen, runsas ja täyteläinen. Tanniinit ovat kypsiä ja samettisia, hapokkuus varsin tuoretta ja tuo hyvin ryhtiä ja taittaa makeuden tuntua. Viipyilevä ja lämmin jälkivaikutelma tuo mieleen kahvin, rusinan ja taatelin sekä makeat mausteet.

Smith Woodhousen LBV Port on tyylikäs ja hienostunut, moniulotteinen ja tasapainoinen portviini. Koska viini on pullotettu suodattamatta, löytyy pullon pohjalta sakkaa ja viini kannattaakin dekantoida. Tästä johtuen viini on myös kehittynyt pulloissa ja on aivan eri luokkaa kuin suodatetut Late Bottled Vintaget. Se on hinta-laatusuhteeltaan loistava ja hintaluokkansa parhaita väkevöityjä viinejä monopolimme valkoimassa. Viini maistuu sellaisenaan kaikessa rauhassa makustellen, mutta myös suklaan ja suklaisten jälkiruokien kaverina.

Tästä viinistä riitti maisteltavaa monenlaisten herkkujen seurassa. Se maistui hyvin makean kinderkakun kyytipoikana ja viinin kuivatun hedelmäiset ja suklaiset vivahteet sopivat kakun makumaailman. Kakun päältä löytyi monenmoista kinderiä ja kaikki koristeet eivät viinin kanssa niin hyvin maistuneet, mutta yleisesti oikein mainio yhdistelmä. Pekaanipiirakan makeus on hieman liikaa viinille, mutta kirpsakka vadelmakastike tasapainottaa piiraan ja viini liittoa ja näin yhdistelmä tuntuu tasapainoiselta. Myös suklaafondant, vaniljajäätelö ja vadelmakastike toimivat varsin mallikkaasti viinin kanssa. Viini toimii jännästi myös pelkän jäätelön kaverina.

Vivahteikas ja runsas viini maistuu myös juustojen kanssa ja sai hienon parin niin parmesaanista kuin Aurajuustosta. Parmesan toimii viinin kanssa sellaisenaan ja viikunahillon kanssa, kiehtova yhdistelmä suolaista ja makeaa. Aura ei ole yhtä hyvä pari viinille, mutta edelleen toimiva viinin tasapainottaessa hienosti juuston suolaisuutta. Viikunahillo saa sitten Aurajuustonkin taipumaan paremmin viinin seuraan. Myös pekaanipähkinät ja kuivatut viikunat toimivat viinin kanssa sellaisenaan ja juustojen kanssa. Loistava viini juustojen seuraan. 


Kouluarvosana: 9+ Tyylikäs huippuviini.
Hinta-laatusuhde: Lähes täydellinen - hintaluokkansa parasta antia. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Symington Family Estates, Smith Woodhouse
Alue: Portugali, Douro
Tyyli: Väkevä viini, Portviini, Late Bottled Vintage Port
Rypäleet: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Cão
Pullo: 0,75 l

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti