perjantai 13. lokakuuta 2017

Riojan helmet: Viña Tondonia Red Reserva

Viña Tondonia Reserva 2004

Viimeinen López de Heredian viini tähän otteeseen tulee viinitalon kuuluisimmalta, vuosina 1913-1914 istutetulta Viña Tondonia -tarhalta. Tämä yli 100 hehtaarin pinta-alalle levittäytyvä, vähäsatoinen tarha sijaitsee Ebro-joen oikealla rannalla ja tarhan käsin kerätyistä rypäleistä valmistuvat tuottajan hienoimmat viinit. Tarhalla viljellään punaista Tempranilloa, Garnachaa, Gracianoa ja Mazueloa sekä valkoista Malvasiaa ja Viuraa. Tondonian sadosta valmistuu punaista ja valkoista Reservaa sekä  parhaimpina vuosina punaista, valkoista ja roseeta Gran Reservaa.

Viña Tondonia Reserva on Tempranillo pohjainen viini, johon käytetään lisäksi pienempiä määriä Garnachaa, Gracianoa ja Mazueloa. Vuosikertaa 2004 valmistui 260 000 pulloa. Tuottajan tapaan perinteiseen tyyliin valmistettu viini kypsyy ensin kuuden vuoden ajan amerikkalaisesta tammesta valmistetuissa tynnyreissä, minkä jälkeen viini kirkastetaan ja pullotetaan suodattamatta. Pullokypsytys kestää vähintään neljän vuoden ajan ennen kuin viini pääsee myyntiin. 

Intensiivinen ja syvän rubiininpunainen, kirkas väri vaalenee lasin reunoja kohti kehittyneempiin, kauniin tiilenpunaisiin sävyihin.

Tuoksu on alkuun sulkeutunut ja kehyehkö, mutta esiin nousee kuitenkin tammen tuomaa paahteisuutta ja vaniljaa sekä kevyttä tummaa hedelmäisyyttä. Viinin saadessa ilmaa, muuttuu tuoksu runsaaksi ja voimakkaaksi. Tammi on hienosti integroitunut osaksi kokonaisuutta, eikä tunnu ollenkaan hyökkävältä. Tuoksusta erottuu runsaasti vivahteita, kuten kypsää punaista hedelmää ja hentoa kukkaisuutta, nahkaa, hentoa savua, kahvia, vaniljaa, tupakkaa ja hienompaa sikaria sekä hieman suolaisuutta ja taustalla pysyttelevää karamellia ja neilikkaa. 

Keskitäyteläinen maku on runsas, miellyttävällä tavalla kehittynyt ja kuivahko. Kielellä on pitkän kypsytyksen tuomia tammisia vivahteita, kuten paahteisuutta ja mausteita, etenkin makean sävytteistä vaniljaa. Viinin avautuessa esiin nousee myös punaista hedelmäisyyttä, kirsikoita ja herukoita sekä hentoa vadelmaisuutta ja appelsiinin kuorta. Häivähtääpä kielellä myös hieman balsamia ja sikaria sekä maanläheisyyttä, jopa hieman sieniä. Tasapainoinen ja samettisen pehmeä, klassinen viini. Marjaisa hapokkuus on ikään nähden eloisaa ja yhdessä pehmeiden tanniinien kanssa ne luovat leveän ja tukeva selkärangan ja rakenteen. Hyvin pitkä ja vivahteikas jälkivaikutelma on miellyttävän paahteinen ja tamminen sekä kypsän marjainen.

Punainen Tondonia Reserva on tyylikkäästi ikääntynyt ja moniulotteinen klassisen tyylin riojalainen, jota voisi luulla jopa Gran Reservaksi. Se on harmoninen ja tyylikäs, Bosconia Reservaa hieman runsaampi ja maskuliinisempi viini. Pitkä kypsytys on onnistunut tuottajan tyyliin täydellisesti, eikä tammisuus ole liian hallitsevaa, kuten monissa riojalaisissa pitempään kypsytetyissä viineissä. Yksi parhaista maistamistani riojalaisista, jota voin suositella lämpimästi. Viini irtosi edullisesti Décantalosta, muttei ollut hinnalla pilattu myöskään monopolissamme silloin kun sitä sieltä vielä irtosi. Tondonia toimii sellaisenaan nautiskelujuomana, mutta myös erilaisten liharuokien seurassa.


Viini sai arvoisensa parin Gordon Ramseyn ohjeen mukaan valmistetusta Beef Wellingtonista, eli filee Wellingtonista tai Wellingtonin pihvistä. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Viini muodostaa herkullisen ja tasapainoisen parin lihan kanssa ja punaviinikastike kruunaa kokonaisuuden. Myös Hasselbackan perunat sopivat Wellingtonin ja viinin seuraan hienosti. Mainio ja hienostunut viinin ja ruoan liitto, suosittelen!

R. López de Heredian viinit ovat vaikuttavia ja persoonallisia, tyyliltään klassisia ja hienostuneita. Ne ovat viinejä, jotka jotka on koettava itse, sillä niiden kuvailu on välillä hyvin haastavaa. Viña Cubillo on hintaisekseen loistava ja kiehtova Crianza, Viña Bosconia Reserva puolestaan harmoninen ja uskomattoman monitahoinen viini. Viña Tondonia Reserva taas Bosconiaa hieman tuhdimpi ja maskuliinisempi, tuottajan tyylille klassinen ja hienostunut tuote. Eikä pidä unohtaa Viña Gravoniaa, jännittävää ja kiehtovaa 10-vuotiasta valkoviiniä, josta kirjoitin aikaisemmin.

Kouluarvosana: 9,5 Tyylikäs ja klassinen huippuviini.
Hinta-laatusuhde: 24,75e - Loistava - edullinen löytö.
Hinta-laatusuhde: 32,98e - Erittäin hyvä - edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: R. López de Heredia Viña Tondonia, DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja, Rioja Alta, Haro
Tyyli: Punaviini, Reserva
Rypäleet: Tempranillo (75%), Garnacha (15%), Graciano, Mazuelo
Pullo: 0,75 l
Hinta: 24,75e (22,70e + toimituskulut n. 2,05e) Décantalo 20.1.2017 (Alko 32,98e, poistunut valikoimasta)

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti