tiistai 10. lokakuuta 2017

Riojan helmet: Viña Cubillo Crianza

Viña Cubillo Crianza 2007

Riojalainen López de Heredia on perinteikäs ja kiehtova viinitalo, jonka tuotantoon kannattaa tutustua, mikäli talon viineihin jossain törmää. Kirjoitin vähän aikaa sitten tuottajan yli kymmenen vuotiaasta valkoisesta Viña Gravoniasta, jonka yhteydessä kerroin myös hieman tuottajan tarinasta, joten en ala nyt sen enempää itseäni toistamaan. Tällä viikolla vuorossa on kolme samaisen tuottajan punaviiniä, joista ensimmäisenä vuoron saa Viña Cubillo Crianza.

Cubillo valmistetaan Tempranillosta (yleensä noin 70%), Garnachasta, Mazuelosta ja Grazianosta ja rypäleet tulevat talon omalta Viña Cubillas tarhalta. Tämä 24 hehtaarin tarha sijaitsee noin 4 kilometrin päässä tilalta noin 410 metrin korkeudessa ja sen keskimäärin 40-vuotiaat köynökset kasvavat savisessa ja kalkkisessa maaperässä. Käyminen tapahtuu vanhoissa tammisammioissa ilman lisättyä hiivaa. Viiniä kypsytetään kolmen vuoden ajan amerikkalaisissa tammitynnyreissä ja se kirkastetaan tuoreella kananmunan valkuaisella, minkä jälkeen viini lepää pulloissa vähintään kolmen vuoden ajan. Viña Cubilloa valmistui vuonna 2007 95 000 pulloa. Viini on luokiteltu Crianzaksi, mutta tuottajan näin halutessa, sen voisi myydä vaikka Gran Reservana.

Tumman puhuva, valoa vasten kauniin ja kirkkaan rubiininpunainen, keskisyvä väri taittuu kevyesti kehittyneempiin tiilen sävyihin. 

Tuoksu tarjoaa heti avaamisen jäljiltä punaisia hedelmiä, kuten herukkaa ja hieman ylikypsää mansikkaa sekä miellyttävän paahteisia ja tammisia vivahteita. Hiljalleen esiin nousee enemmän vivahteita; hieman karpaloa ja puolukkaa, hapankirsikkaa ja verigreippiä, mausteita sekä aavistus nahkaa, lakritsaa, savua ja maaperäisyyttä. 

Kielellä on yllättävänkin paljon kypsää ja tuoretta punaista hedelmäisyyttä, karpaloa, puolukkaa, puna- ja mustaherukkaa sekä kirsikoita. Tammi on integroitunut hienosti osaksi viiniä ja pysyttelee tyylikkäästi taustalla hennon paahteisena ja mausteisena. Erottuupa kieleltä myös hieman tomuista maaperäisyyttä. Suutuntuma on kevyehkön keskitäyteläinen, mutta tuntuvat pyöreät tanniinit ja rapsakka karpaloinen hapokkuus tekevät viinin rungosta vankan ja ryhdikkään ja vaikutelma kääntyy loppua kohden hieman täyteläisemmäksi. Jälkivaikutelma on viipyilevä ja kielellä on punaisia marjoja, karpaloa ja puolukkaa, hentoa kukkaisuutta sekä hieman yrttisiä ja tupakkaisia häivähdyksiä.

Viña Cubillo on kymmenen vuotiaaksi olemukseltaan varsin tuore, mutta pitkän kypsytyksen myötä äärimmäisen hienosti osaksi kokonaisuutta sulautunut tammi paljastaa viinin hieman iäkkäämmäksi. Siinä yhdistyy kiehtovasti riojalaisten Reservojen ja Gran Reservojen iän tuoma luonteikkuus ja nuoren Crianzan tuore hedelmäisyys. Kaikin puolin tasapainoinen ja hienostunut viini erinomaisella hinta-laatusuhdeella. 


Se sai hienon parin valkosipuli-yrttivoilla maustetusta, kokonaisena paistetusta kananpojasta. Murea ja mehevä kana toimii hienosti vivahteikkaan ja pehmeän riojalaisen kanssa. Viini ei kavahda kanan kanssa samassa vuoassa kypsennettyjen perunoiden, porkkanoiden ja papujen seurassakaaan. Etenkin kana ja pavut tuntuvat toimivan loistavasti viinin yrttisten ja maaperäisten vivahteiden kanssa. Loistava pari, suosittelen. 

Kouluarvosana: 9- Todella hieno, tasapainoinen ja eläväinen Crianza.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - todellinen löytö.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: R. López de Heredia Viña Tondonia, DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja, Rioja Alta, Haro
Tyyli: Punaviini, Crianza
Rypäleet: Tempranillo (65%), Garnacha (25%), Mazuelo, Graciano
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,35e (11,30e + toimituskulut n. 2,05e) Décantalo 20.1.2017

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti