keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Parsan lempeämpi ystävä: Cuvée Réne Dopff Muscat

Dopff & Irion Cuvée Réne Dopff Muscat 2015

Muscat-lajikkeesta valmistetut valkoviinit sopivat parsan seuraan siinä missä rapsakammat Sauvignon Blancit ja Rieslingit. Muscatit ovat kuitenkin usein helpommin lähestyttäviä ja niiden makeat piirteet tuovat kuivaankin viiniin aavistuksen makeuden tuntua, joten ne ovat perinteisiä parsaviinejä helpommin lähestyttäviä. Seuraava parsaviini onkin alsacelainen Muscat.

Dopff & Irionin viiniatalo sijaitsee Riquewihrin kylässä Alsacen viinialueella Ranskassa. Riquewihr on yksi Alsacen tunnetuimmista viinikylistä, ellei jopa tunnetuin. Dopffin & Irionin perheiden historia alueella voidaan jäljittää aina 1500-luvulle saakka. Kaikki tuottajan viinit valmistetaan 27 hehtaarin alueella Riquewihrin kylän ympäristössä sijaitsevien tarhojen rypäleistä. 

Cuvée Réne Dopff Muscat valmistetaan sekä tuottajan omien, että sopimusviljelijöiden tarhoilta käsin kerätyistä rypäleistä. Rypäleet puristetaan heti sadonkorjuun jälkeen ja käyminen tapahtuu terästankeissa kontrolloidussa lämpötilassa. Viiniä kypsytetään ensin hiivasakan päällä, kunnes se suodatetaan, minkä jälkeen se saa kypsyä vielä puolen vuoden ajan terästankeissa ennen pullotusta. 

Viini on väriltään puhdas, vaalean oljenkeltainen ja kirkas, häivähtäen vaalean kultaisiin sävyihin. 

Runsas ja hyvin aromaattinen, makean sävytteinen tuoksu tuo mieleen kypsän hedelmäisiä, persikkan ja aprikoosin aromeja, kukkaisen parfyymisia vivahteita sekä hennon hunajaisia ja rusinaisia häivähdyksiä. Erottuupa siitä myös kypsää päärynää, punaista ja keltaista omenaa sekä kypsiä viinirypäleitä ja hienoista makeaa mausteisuutta. 

Viini tuntuu kielellä lähes kuivalta huolimatta Muscatille tyypillisistä runsaista makeista aromeista. Kielellä on makean mausteisia, kypsän hedelmäisiä, kukkaisia ja parfyymisia vivahteita, kypsiä sitruksia, appelsiinia, persikkaa, aprikoosia, keltaluumuja, päärynää ja punaista omenaa. Häivähtääpä siinä myös valkoisia ruusuja, hunajamelonia ja simassa uinutta rusinaa sekä hyvin hentoa mineraalisuutta. Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen ja leveän paksuhko, hieman vahamainen ja öljyinen. Pirteän sitrusmainen hapokkuus riittää tuomaan kielelle hyvin tasapainoa ja ryhtiä. Myös jälkivaikutelma on hyvin aromaattinen, kypsän hedelmäinen, makean parfyyminen ja kevyen mausteinen, mutta kuivahtaa mukavasti loppua kohden ja vesikin meinaa herahtaa jo kielelle.

Cuvée Réne Dopff Muscat on lajikkeelle tyypillisesti hyvin aromaattinen, runsas ja leveä viini, mutta säilyttää silti tasapainon ja keveyden tunteen. Vaikka viini tuntuu kielellä lähes kuivalta, tuovat makeat vivahteet siihen silti runsaasti makeuden tuntua. Kaikin puolin miellyttävä tuttavuus, jossa hinta ja laatu kohtaavat hyvin. Se on hyvä valinta aperitiiviksi tai näin keväällä parsan seuraan. Miksei viini toimisi myös kala- ja kasvisruokien kaverina.


Viini maistui hienosti keitetyn parsan ja hollandaisen kaverina. Sen aromaattisuus tuo yhdistelmään mukavasti moniulotteisuutta, eikä viini kavahda parsan makua. Pelkän parsan kanssa viini tuntuu mukavasti vihreämmältä ja myös parsan ja hollandaisen kanssa yhdistelmä on tasapainoinen - samaan aikaan hyvin kevyt ja pyöreä. Itse suosin parsan seurana hieman ryhdikkäämpiä viinejä, kuten Rieslingiä ja Sauvignon Blancia, mutta tämä Muscat on myös erinomainen ja helpommin lähestyttävä vaihtoehto.

Kouluarvosana: 8+ Tasapainoinen ja lempeä, mutta ryhdikäs Muscat.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Dopff & Irion, AOP Alsace
Alue: Ranska, Alsace, Riquewihr
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Muscat (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,99e Alko 13.4.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti