perjantai 26. toukokuuta 2017

Kevään kuoharit: Taltarni Brut Taché

Taltarni Brut Taché 2011

Australialainen Taltarni Vineyards on vuonna 1969 perustettu viinitalo ja yksi Victorian osavaltiossa sijaitsevan Pyreneiden alueen ensimmäisistä viinintuottajista. Viinitalon omistavan Goeletin perheen juuret vievät Ranskan Bordeaux'n alueelle ja ranskalaiset vaikutukset ovat selkeästi läsnä tuotannossa ja viinitarhoilla.

Taltarni tunnetaan maailmalla etenkin laadukkaista perinteisellä menetelmällä valmistetuista kuohuviineistään, joiden lisäksi talo valmistaa myös puna- ja valkoviinejä. Tuotannossa yhdistetään vanhan maailman perinteitä ja uuden maailman innovatiivisia tekniikoita. 

Taltarni Brut Taché valmistetaan perinteisellä menetelmällä perinteisistä samppanjalajikkeista. Rypäleiden suhteet vaihtelevat vuosikerran mukaan, mutta Chardonnayn osuus on yli puolet, Pinot Noirin vähintään kolmasosa ja Pinot Meunierin vain muutaman prosentin luokkaa. Rypäleet kasvavat kolmella eri viinialueella ja vuonna 2011 65% niistä tuli Victoriasta, 24% Etelä-Australiasta ja 11% Tasmaniasta.

Ensimmäinen käyminen tapahtuu terästankeissa, minkä jälkeen viinit sekoitetaan ja pullotetaan. Toinen käyminen tapahtuu luonnollisesti pulloissa, joissa viini saa myös kypsyä sakan kanssa 18 kuukauden ajan ennen uudelleen korkitusta. Nimessä esiintyvä ranskalainen sana Taché tarkoittaa tahrattua ja viittaa punaviiniin, jota viiniin lisätään korkin vaihdon yhteydessä tuomaan väriä. Tähän vuosikertaan lisättiin 11 millilitraa tasmanialaista Pinot Noiria. 

Viinin väri on jännittävä - ulkona auringonpaisteessa intensiivisen kullankeltainen ja hyvin hennosti oranssin sävyinen. Sisällä sävy kallistuu enemmän persikan sävyihin ja lohenpunaisiin vivahteisiin, mutta tyypillinen rosee tämä viini ei ulkonäöltään ole. Kuplat ovat pieniä, alkuun hyvin runsaita ja pitkään kestäviä.

Tuoksu on raikas ja melko intensiivisen hedelmäinen. Esiin nousee kypsää punaista marjaisuutta, etenkin mansikkaa, vadelmaa ja kirsikkaa, joiden takaa häivähtää myös hieman kypsää punaista omenaa, persikkaa ja sitruksia, kuten verigreipiä. Erottuupa seasta myös hienoista kukkaisuutta sekä hentoa paahteisuutta ja ranskanleipää.

Erittäin kuiva maku tuo mieleen mansikat, vadelmat ja kirsikat sekä persikan, kypsän punaisen omenan ja hieman kirpsakamman karpalon. Siinä on myös sitrushedelmiä, etenkin greippiä sekä hentoa mineraalisuutta ja paahteisia vivahteita, hieman pähkinää ja paahtoleipää. Taustalla on myös kukkaisia ja kevyen yrttisiä vivahteita. Viini tuntuu pyöreän kermaiselta ja on suutuntumaltaan ryhdikäs, kiitos pirteän sitrusmaisen hapokkuuden ja mineraalisten vivahteiden. Keskipitkä jälkimaku on lempeä ja kypsän hedelmäinen tuoden mieleen omenaisia, vadelmaisia ja hennon greippisiä vivahteita sekä mineraalisuutta.

Taltarni Brut Taché on mielenkiintoinen tapaus - jännittävä yhdistelmä roseen marjaisia aromeita ja tavallisen vaalean kuohuvan hedelmäisiä sävyjä. Kokonaisuutena tasapainoinen ja ryhdikäs, kaikin puolin laadukas ja hyvin tehty kuohuviini, mutta ei yllä vastaamaan hinnan luomia odotuksia. Mikäli hinta olisi jossain 12 euron kieppeillä, voisin ostaa uudestaankin. Viini voisi toimia kala- ja äyriäisruokien, etenkin lohen tai nieriän seurassa, mutta maistuu myös sellaisenaan seurustelu- tai maljajuomana.

Kouluarvosana: 8,5 Laadukas ja tasapainoinen, miellyttävä ja mielenkiintoinen kuohari.
Hinta-laatusuhde: Ok - viini on hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Taltarni Vineyards
Alue: Australia, Victoria / Tasmania / Etelä-Australia
Tyyli: Kuohuviini, Roseekuohuviini
Rypäleet: Chardonnay (53%), Pinot Noir (44%), Pinot Meunier (3%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 16,90e Alko 12.4.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti