torstai 11. toukokuuta 2017

Lagunitas Brewing Co.: Maximus IPA

Lagunitas Maximus IPA

Kolmas Lagunitas Brewing Companyn olut on tällä erää Maximus IPA, joka on ollut tuotannossa vuodesta 1996, eli vuoden verran vähemmän kuin New Dogtown Pale Ale ja IPA. Panimo kuvailee sen olevan kuin heidän IPA steroidessa ja lupaa myös hieman katkeroisemman (72 IBUa) kokemuksen. Katsotaan miten tämä jättiläinen sitten pärjää.

Maximus on lasissa kullankeltainen ja kirkas olut kuparisin vivahtein. Sitä peittää todella runsas, kuohkea ja tiivis valkea vaahtohuppu, joka kestää pitkään. Laskeutuessaan se jättää lasin reunoille reilusti kaunista pitsiä, vaikka tuntuukin säilyvin osittain ikuisesti.

Runsas tuoksu on etenkin hedelmäinen ja sitruksinen. Siinä on mandariinia ja appelsiinia, mutta myös havumetsäisiä vivahteita. Maltaisuus erottuu tuoksussa hyvin makeana, siirappisena ja karamellisena. Siitä erottuu myös kuivan puumaisia vivahteita sekä jotain tiettyä puuta, jonka nimeä en vain saa päähän, ehkä leppä tai vaahtera? En ole varma. 

Humalointi puraisee voimakkaasti havumetsäisenä ja hieman pihkaisena. Humalan katkeroiden takaa erottuu jopa siirappista makeutta, minkä lisäksi kielellä on runsaasti hedelmiä, kuten appelsiinia ja mandariinia sekä hieman rapsakkaa greippiä. Vaikka maltaisuus jää hieman humaloinnin varjoon, on se esillä karamellisin ja hieman paahtuneen leipäsin vivahtein. Kielellä on tuoksun tapaan puumaisia vivahteita ja pääroolin vie tässäkin osassa humalointi. Olut on melko täyteläinen, hieman paksu ja rasvainen, melko tasapainoinen. Hiilihapot voisivat olla hieman tuntuvammatkin. Jälkimaku on viipyilevä ja kuivakka, hieman yrttinen ja samaan aikaan aavistuksen karamellinen, kunnes jäljellä on lopulta vain kokoajan kielellä pysytelleet katkerot.

Kahden edellisen Lagunitasin tapaan myös Maximus on lasissa kaunis ja houkutteleva olut. Tuoksu ja maku ovat runsaita ja aromaattisia, humaloinnin hallitessa ja makeahkon maltaisuuden jäädessä sivurooliin. Maximus vaikuttaa ehkä aavistuksen tunkkaiselta, mutta yleisilme säilyy silti ihan miellyttävänä. Tämäkin olut tarttui mukaan Systembolagetista ja sen hinta-laatusuhde on loistava - Suomestahan ei tähän rahaan tunnu löytyvän edes hyvää IPAa, saati tupla IPAa.

Oma suosikkini näistä kolmesta oluesta oli panimon perus IPA, joka tuntui maukkaalta ja tasapainoiselta, hyvin laadukkaalta. Ei sillä, että New Dogtownissa tai Maximuksessa olisi ollut mitään vikaa, molemmat yhtälailla laadukkaita ja maukkaita tyylinsä edustajia. IPA vain sopi omaan makuuni parhaiten. Näiden kolmen oluen perusteella Lagunitas on tutustumisen arvoinen panimo. 

Kouluarvosana: 9- Mainio ja mukavan katkeroinen Double IPA.
Hinta-laatusuhde: 2,65e - Erinomainen - hintaisekseen oikein hyvä.
Hinta-laatusuhde: 4,85e - Ok - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Panimo: Lagunitas Brewing Company (Heineken)
Alue: Yhdysvallat, California, Petaluma
Oluttyyppi: Ale, Double IPA
Maltaat: N/A
Humalat: N/A
Alkoholia: 8,2%
Pullo: 0,355 l
Hinta: 24,90 SEK (n. 2,65e) Systembolaget 3.12.2016 (Alko 4,85e)

Samalta panimolta:
Lagunitas IPA
Lagunitas New Dogtown Pale Ale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti