keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Lagunitas Brewing Co.: IPA

Lagunitas IPA

New Dogtown Pale Alen jälkeen vuoroon pääsee panimon West Coast tyylinen India Pale Ale. Sen valmistuksessa käytettävässä humalasekoituksessa käytetään 43 erilaista humalalajiketta, ilmeisesti mm. Cascadea ja Centennialia. Mallassekoitus sisältää puolestaan 65 erilaista mallasta, kuten karamellimaltaita. Katkeroita oluessa on 51,5 IBUn verran, eli vähemmän kuin New Dogtown Pale Alessa.

IPA kaatuu lasiin puhtaan kullankeltaisena, kevyesti oranssin sävyihin häivähtäen ja kirkkaana. Päälle muodostuu valkoinen, parin sormen paksuinen tiivis ja kuohkea, pienikuplainen vaahtokruunu, joka laskeutuu hiljalleen ohuemmaksi kerrokseksi häviämättä täysin. Lasin reunoille jää kaunista pitsiä.

Raikas ja tasapainoinen, melko aromaattinen tuoksu on vaalean maltainen ja tuo mieleen hieman keksimäistä ja toffeista makeutta. Humalointi on runsasta ja tarjoilee makeita eksoottisia hedelmiä, kuten persikkaa, mangoa ja passion hedelmää sekä raikkaita sitruksia, mandariinia ja hieman kypsempää, lempeän pehmeää greippiä. Taustalla on myös kukkaisia vivahteita ja hieman kuivempaa, yrttistä humalaa.

Ensimaku on hieman makeahko, mutta humalointi nousee nopeasti esiin ja kuivattaa tunnelmaa. Maltaisuus on tuoksun tapaan vaaleaa, hieman toffeen, keksin ja vaalean leivän makuista. Aromihumalat tuovat kielelle raikasta sitrusta ja trooppisempaakin hedelmää - greippiä ja mandariinia sekä hieman persikkaa ja aprikoosia. Erottuupa kieleltä tuoksun tapaan myös miellyttävän kukkaisia ja katkeramman yrttisiäkin häivähdyksiä. Keskitäyteläinen suutuntuma on pehmeä ja aavistuksen tahmainen, mutta sopivan katkera ja tasaisen ja pehmeän hiilihapollinen. Katkeroita on mukavasti ja ne pysyttelevät kielellä alusta aina hyvin pitkään loppuun. Jälkimaku on hieman havuisen, yrttisen ja heinäisen humalainen sekä vaalean viljainen ja maltainen.

Lagunitas IPA on Pale Alen tapaan lasiin kaadettuna hyvin kaunis ja houkutteleva. Tuoksu on makeahkon sävytteinen, mutta tasapainoinen ja houkuttelee maistamaan. Olut on myös kielellä tasapainoinen ja vaalea mallasrunko on mukavasti esillä, piiloutumatta liiaksi humaloinnin taakse. Vaikka olut tuntuukin makeahkolta maltaisten ja trooppisten hedelmien puolesta, tuovat humalan katkerot sekä sitrusmaiset ja kuivakan yrttiset sävyt kokonaisuuteen tasapainon. Kokonaisuutena erinomainen IPA, jopa Mufloni CCCCC:n haastaja?

Kouluarvosana: 9+ Loistava IPA.
Hinta-laatusuhde: 2,38e - Loistava - löytö tähän hintaan.
Hinta-laatusuhde: 3,98e - Erittäin hyvä - edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Panimo: Lagunitas Brewing Company (Heineken)
Alue: Yhdysvallat, California, Petaluma
Oluttyyppi: Ale, India Pale Ale
Maltaat: 65 erilaista mallasta
Humalat: 43 erilaista humalalajiketta
Alkoholi: 6,2%
Pullo: 0,355 l
Hinta: 22,90 SEK (n. 2,38e) Systembolaget 3.12.2016 (Alko 3,98e)

Samalta panimolta:
Lagunitas Maximus IPA
Lagunitas New Dogtown Pale Ale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti