perjantai 19. toukokuuta 2017

Parsaa ja luomuvalkkaria: Dreissigacker Organic Riesling

Dreissigacker Organic Riesling Trocken 2015

Dreissigacker on vuonna 1728 perustettu perheyritys, jonka viininvalmistuksesta vastaa Jochen Dreissigacker. Hän on Rheinhessenin nuorten viinintekijöiden Message in the bottle -järjestön jäsen. Jochen pyrkii valmistamaan korkealaatuisia viinejä rajoittamalla satomääriä hyvin radikaalisti, valmistamalla jokaisen tarhapalstan rypäleet viiniksi erikseen sekä kypsyttämällä viinejään käymisen jälkeen pitkään hiivasakan kanssa. Tämä on tuonut hänelle runsaasti mainetta maailmalla ja hänet onkin palkittu mm. maailman 30 merkittävimmän alle 40-vuotiaan viinintekijän joukkoon.

Talo omistaa 21 hehtaaria viinitarhoja Bechtheimin kylässä Rheinhessenissä ja yrityksen vuosituotanto on noin 200 000 pulloa. Yli puolet tarhojen käynöksistä on Rieslingiä. Vuodesta 2010 lähtien kaikki talon viinit ovat olleet luomu-sertifioituja, minkä lisäksi käytössä on biodynaamiset menetelmät, joskin ilman sertifiointia. Viinien valmistuksessa käytetään luonnollisia villihiivoja.

Tähän viiniin käytettävät rypäleet tulevat luonnollisesti tuottajan omilta viinitarhoilta ja ne kerätään käsin. Puristamisen jälkeen ne saavat maseroitua 24 tunnin ajan viileässä lämpötilassa ennen käymistä, joka tapahtuu terästankeissa. Käymisen jälkeen viiniä kypsytetään 4-8 viikkoa terästankeissa hiivasakkansa kanssa, minkä jälkeen viini ilmeisesti kypsyy vielä kuuden kuukauden ajan pulloissa. 

Vaalea sitruunankeltainen väri on hennosti vihertävä, puhdas ja kirkas.

Tuoksu on hillitty, raikas ja hedelmäinen, minkä lisäksi sakkakypsytyksen tuomat hiivaiset vivahteet tuovat etäisesti mieleen samppanjamaisia häivähdyksiä. Siinä on myös kukkaisia, sitrusmaisia ja hedelmäisiä aromeita, jotka tuovat mieleen persikan, persikan kiven ja aprikoosin, vihreän omenan ja ananaksen. Taustalla erottuu myös yrttisiä ja kalkkisen mineraalisia vivahteita, hyvin hentoa hunajaisuutta ja aavistus mehiläisvahasta.

Kuiva ja keskitäyteläinen maku on hyvin ryhdikäs ja freesi. Kielellä on raikkaita hedelmiä ja sitruksia, limettiä ja greippiä, ananasta ja vihreää omenaa, aprikoosia ja persikkaa sekä niiden kiviä. Hedelmäisten aromien perässä seuraa kevyen kukkaisia ja karviaismaisia sekä mausteisia ja yrttisiä sävyjä. Viinin suutuntuma on aavistuksen öljyinen ja liukas, mutta hyvin eloisa ja rapsakka, kiitos pirskahtelevan sitrusmaisen hapokkuuden ja kalkkisen mineraalisuuden, jotka tekevät viinistä hyvin ryhdikkään ja nostavat veden kielelle runsaan ja pitkään viipyilevän jälkimaun aikana. Kielellä on lopussa hieman kypsempiä hedelmiä, kuten persikkaa ja omenaa sekä kukkia ja sitruksia.

Dreissigacker Organic Riesling Trocken on hyvin ryhdikäs ja hienostunut tuttavuus Rheinhessenin alueelta. Viini on hyvin aromaattinen ja runsas, mutta vaikutelma säilyy siitä huolimatta hillittynä ja mukavan raikkaana. Tuntuva hapokkuus tekee viinistä melko napakan ja ryhdikkyys voi olla monelle liikaa, etenkin jos on tottunut lempeämpiin ja helposti lähestyttäviin valkoviineihin. Myös hinta-laatusuhde on Alkon mittapuulla melko hyvin kohdallaan. Viini käy hyvin aperitiiviksi, mutta vielä paremmin parsan sekä kala- ja äyriäisruokien kaveriksi. 


Viini sai arvoisensa parin keitetystä parsasta ja hollandaise kastikkeesta. Rapsakan viinin mineraaliset, sitrusmaiset ja vihreän sävyiset aromit muodostavat tasapainoisen yhdistelmän parsan kanssa ja hapokkuus leikkaa loistavasti kastikkeen rasvaisuuden. Klassisen tyylikästä, hyvin hienostunutta ja hillittyä makujen sinfoniaa. Kun lautaselle lisäsi uunilohta, oli yhdistelmä edelleen herkullinen ja tasapainoinen - viinin hapokkuus riitti tasapainottamaan myös lohen rasvaisuuden. Dreissigacker on tähän mennessä tämän kevään suosikkini parsan ja hollandaisen kanssa. 

Kouluarvosana: 8,5 Hillityn tyylikäs ja hyvin ryhdikäs Riesling.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hieman enemmän kuin hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Weingut Dreissigacker, Qualitätswein Rheinhessen
Alue: Saksa, Rheinhessen, Bechtheim
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Riesling (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,95e Alko 12.4.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti