torstai 18. toukokuuta 2017

Conde del Real Agrado Reserva

Conde del Real Agrado Reserva 2007

Riojalainen Viñedos de Alfaro on vuodesta 1974 lähtien toiminut viinitalo, joka sijaitsee Riojan eteläisimmässä osassa Rioja Bajan alueella Ebro-joen laaksossa. Talo omistaa 95 hehtaaria viinitarhoja, jotka sijaitsevat 300-650 metrin korkeudessa merenpinnasta. Kaikki tuottajan viinit valmistetaan omien tarhojen rypäleistä. 60 hehtaaria tarhoista sijaitsee Alfaron kunnan alueella, mistä juontuu myös viinitalon nimi Viñedos de Alfaro, eli Alfaron viinitarhat.

Conde del Real Agrado Reserva valmistetaan Tempranillo, Garnacha, Graciano ja Mazuelo rypäleistä, jotka kerätään talon omilta 20-30 vuoden ikäisiltä viinitarhoilta. Käyminen tapahtuu kontrolloidussa lämpötilassa ja vie 21 päivän ajan. Tämän jälkeen viini siirretään kypsymään amerikkalaisiin ja ranskalaisiin tammitynnyreihin 18 kuukauden ajaksi. Tammikypsytyksen päätteeksi viini pullotetaan ja se viettä vielä vähintään toiset 18 kuukautta talon kellareissa ennen myyntiin laskua. 

Syvän purppuranpunainen viini vaalenee lasin reunoja kohti rubiininpunaisen kautta pinkkiin, eikä näytä juurikaan ikääntymisen merkkejä. 

Tuoksu on alkuun sulkeutunut ja lähinnä tumman hedelmäinen, mausteinen ja vaniljainen. Hiljalleen esiin nousee myös muita tammikypsytyksen mukanaan tuomia aromeita, kuten paahteisuutta, hieman kahvia ja aavistus tupakkaa. Hedelmäinen puoli tuo mieleen luumut ja viikunat, hieman puolukkaa ja kuivattua hedelmää. Tuoksu on avauduttuaan todella herkullinen ja vivahteikas. 

Myös viinin keskitäyteläinen maku tuntuu alkuun sulkeutuneelta ja tiukalta, tarjoten tummia hedelmiä ja kireitä tanniineita. Maku avautuu tuoksun tapaan hiljalleen ja esiin nousee luumuisia, mustaherukkaisia ja karpaloisia piirteitä sekä kypsiä ja kuivattuja viikunoita. Kielellä on myös tammen tuomaa paahteisuutta ja vaniljaa, hieman tupakkaa ja lakritsaa sekä hienoista balsamia. Tuntuvat tanniinit ja runsas karpaloimainen hapokkuus tuovat viinille hyvän ja täyteläisen rungon ja yleisilme on lähes tasapainoinen. Jälkimaku on viipyilevä ja kuivahko, veden kielelle nostattava, kevyen tamminen ja paahteinen, hennon kahvinen, kypsän karpaloinen ja puolukkainen. 

Conde del Real Agrado Reserva on kympin hintaansa ja lähes kymmenen vuoden ikäänsä nähden hyvin erikoinen tapaus. Viini ei näytä ulkoisesti juurikaan ikääntymisen merkkejä, kuten monet nuoremmat viinit, mutta toisaalta Rioja Bajan viinit ovatkin usein tummempia kuin pohjoisemman Riojan viinit. Tuoksu ja maku tuntuvat jo hieman kehittyneiltä, mutta esimerkiksi tanniinit tuntuvat vielä nuorilta ja hapokkuuskin on varsin terhakkaa, joten viini voisi pyöristyä vielä muutaman vuoden kellarissa. Mikäli tälläinen pullo kotoa löytyy, ei sitä kannata välttämättä vielä korkata. Toisaalta tummat medium-kypsät liharuoat, kuten lammas ja nauta voisivat onnistua lepyttämään viinin. 

Kouluarvosana: 8,5 Kohtuullisen pehmeä ja tasapainoinen viini kehittyy vielä.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - Kympin viiniksi ihan hyvä, kehittyy tosin vielä. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Viñedos de Alfaro, DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja, Rioja Baja
Tyyli: Punaviini, Reserva
Rypäleet: Tempranillo (40%), Garnacha (30%), Graciano (15%), Mazuelo (15%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 99 SEK (n. 10,28e) Systembolaget 3.12.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti