keskiviikko 17. toukokuuta 2017

Kalifornian edulliset valkoviinit: McManis Viognier

McManis Viognier 2014

Jatketaan vielä jenkkiteemalla ja Lagunitasin oluiden jälkeen vuoroon pääsee Systembolagetista mukaan tarttunut valkoviini. McManis Family Vineyards on kalifornialainen perheomisteinen viinitalo, jonka neljännen sukupolven viininviljelijät Ron ja Jamie McManis perustivat vuonna 1990. Nykyisin heidän lapsensa ovat mukana toiminnassa ja perhe viljelee viiniä 2700 eekkerin, eli hieman alle 1100 hehtaarin tarhoilla River Junctionin ja Lodin alueilla Kaliforniassa.

McManis Viognier tulee River Junction alueelta, joka on noin 1300 eekkerin (n. 526 hehtaarin) pinta-alallaan Kalifornian kolmanneksi pienin AVA-alue. River Junction sijaitsee Lodin eteläpuolella San Joaquin- ja Stanislaus-jokien yhtymäkohdassa, mistä johtuen alueen ilmasto on viileämpi kuin ympäröivillä alueilla. McManis on ainoa viinitalo tällä alueella ja viljelee Viognierin lisäksi Chardonnayta, Pinot Grigiota, Pinot Noiria ja Muscat Canellia River Junctionissa. McManis Viognier valmistetaan ruostumattomissa terästankeissa, joissa viini käy viileässä lämpötilassa ja jossa se myös lepää ennen pullotusta.

Intensiivisen sitruunankeltainen, kevyesti vihertävä, kirkas ja puhdas väri. Lasin reunoille muodostuu hieman öljyisiä, hitaita kyyneleitä.

Tuoreen sävytteinen, alkuun kevyehkö tuoksu on tulvillaan eksoottisia hedelmiä, kuten persikkaa ja aprikoosia. Avautuessaan se on runsaan aromaattinen, kukkainen ja makean mausteinen, hennon parfyyminen ja hunajainen. Erottuupa joukosta myös häivähdyksiä ananaksesta ja mangosta. 

Puolikuiva maku on tuoksun tapaan hieman eksoottinenkin hedelmäinen ja makean mausteinen. Kielellä on persikoita, aprikooseja ja ananasta sekä kypsää omenankotaa ja sitruksia. Lisäksi siinä on yrttisiä vivahteita, häivähdyksiä kukista ja hieman myskiä. Viini tuntuu aavistuksen rasvaiselta ja hedelmäinen hapokkuus tuo kielelle riittävästi ryhtiä, joten vaikutelma on tasainen. Jälkimaku on kevyen yrttinen ja aavistuksen paahteinen, tuoden mieleen uuden maailman liiallisesti tammitetun valkkarin, vaikka tämä onkin terästankeissa valmistettu ja "kypsytetty" viini. 

Yleisesti McManis on melko tasapainoinen ja toimiva, eksoottisen hedelmäinen ja makean mausteinen arkiviini. Se on runsaasta aromikkuudestaan huolimatta lempeä ja helposti lähestyttävä, oikein sopiva viini vaaleiden liharuokien ja itämaisten makujen seuraan. Viini on myös hintansa arvoinen rapakon takaa pohjolan perukoille rahdattuna. Mitään erityisen mielenkiintoista kokemusta ei ole luvassa, mutta eipä Alkon samanhintaluokan jenkkivalkkareiden joukostakaan mitään kummoista löydy.


Tällä kertaa viini sai seurakseen kokonaisena paistettua, valkosipulilla, chilillä, inkiväärillä ja tinjamilla marinoitua porsaan sisäfileetä, uunijuureksia ja bearnaise-kastiketta. Viinin pyöreä hedelmäisyys ja makean mausteiset sävyt tukevat hienosti porsaan makuja ja vaikutelma on hyvin tasapainoinen ja miellyttävä. Myös juurekset ja kastike toimivat erinomaisesti viinin seurassa. Viini tuntuu jopa jännittävämmältä ruoan kanssa kuin sellaisenaan.

Kouluarvosana: 8 Simppeli, mutta aromaattinen arkiviini.
Hinta-laatusuhde: Melko hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: McManis Family Vineyards, River Junction AVA
Alue: Yhdysvallat, California, Central Valley, River Junction
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Viognier (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 99 SEK (n. 10,28e) Systembolaget 3.12.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti