tiistai 9. toukokuuta 2017

Lagunitas Brewing Co.: New Dogtown Pale Ale

Lagunitas New Dogtown Pale Ale

Lagunitas Brewing Company on vuonna 1993 perustettu, nykyisin Petaluman kaupungissa Kaliforniassa päämajaansa pitävä amerikkalaispanimo. Se kuului Yhdysvaltojen suurimpien ja nopeimmin kasvavien pienpanimoiden joukkoon, kunnes Heineken osti vuonna 2015 puolet panimosta. Tämän kaupan jälkeen panimoa ei ole enää luokiteltu pienpanimoksi. Lagunitas siirtyi kokonaan Heinekenin omistukseen ihan muutama päivä sitten, 4. toukokuuta 2017. Nyt luvassa on arviot kolmesta panimon tuotteesta ja ensimmäisenä vuoron saa New Dogtown Pale Ale.

Vaalean kullankeltainen ja kirkas olut vaahtoaa reilusti lasiin kaadettaessa. Vaahto on puhtaan valkeaa ja todella tiiviin kermaista, erittäin kestävää ja hyvin hitaasti laskeutuvaa. Se jättää lasin reunoille kaunista, tiivistä pitsiä katoamatta kuitenkaan täysin.

Kevyehkö tuoksu tuo mieleen hedelmät, etenkin sitrukset kuten greipin, appelsiinin ja appelsiinin kuoren. Lisäksi humalointi tuo mieleen havumetsäisiä ja yrttisiä vivahteita. Pehmeä mallaspohja pysyttelee melko kevyesti taustalla tuoden mieleen lähinnä hieman leipää. Oluen lämmetessä myös tuoksu tuntuu runsaammalta ja vaikutelma on kaikinpuolin tasapainoinen.

Humalointi puraisee heti kättelyssä mukavan reilusti 62 IBUn voimin raikkaan sitrusmaisena. Kielellä on sitruunaa, limettiä ja appelsiinin kuorta, mutta myös havumetsäisiä vivahteita, jotka tuovat mieleen neulaset ja pihkan. Maltaisuus erottuu alussa makeahkona, mutta keskinmaun puolella se tuntuu jo hieman kuivakammalta tuoden mieleen hieman paahteisia ja leipäisiä sävyjä. Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläinen, mallaspohja ja humalointi ovat hyvässä tasapainossa ja hiilihappoisuus mukavan pehmeää. Humalan katkerot pysyttelevät kielellä alkumausta aina viipyilevään kuivakkaan jälkimakuun. Lopussa kielellä on hieman kitkerää sitrusta, limettiä ja havuja. 

New Dogtown Pale Ale on lasissa herkullisen näköinen olut ja tuoksultaan raikas ja sitruksinen. Maku seurailee tuoksua raikkaana ja aromikkaana, sopivan katkeroinen ja oikein toimiva kepeän keskitäyteläinen olut. Raikas ja virkistävä janonsammuttaja, joka maistuu niin saunan jälkeen kuin aurinkoisena kesäpäivänä terassilla. Systembolagetin hinnalla oluen hinta-laatusuhde on loistava - Alkossa ei jostain syystä päästä useinkaan näin hyviin suhteisiin. 

Kouluarvosana: 8,5 Loistava APA.
Hinta-laatusuhde: Loistava - todella edullinen olut.

Jotain pientä infoa:

Panimo: Lagunitas Brewing Company (Heineken)
Alue: Yhdysvallat, California, Petaluma
Oluttyyppi: Ale, American Pale Ale
Maltaat: N/A
Humalat: N/A
Alkoholia: 5,9%
Pullo: 0,355 l
Hinta: 21,90 SEK (n. 2,33e) Systembolaget 3.12.2016

Samalta panimolta:
Lagunitas IPA
Lagunitas Maximus IPA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti