torstai 23. kesäkuuta 2016

Pulled Pork Burger ja Budĕjovický Budvar

Budĕjovický Budvar Premium Lager

Jatketaan vielä oluella, onhan se yksi suomalaisten keskikesän juhlan tärkeimmistä juomista. Tsekkiläinen Budweiser Budvar tai Budĕjovický Budvar on varmasti monelle tuttu olut, löytyyhän sitä lähes jokaisen maitokaupan hyllyiltä ja useimmiten vielä vaaleana tai tummana versiona. Tämä ei ole mitenkään erikoinen olut, vaikka monelle tämä on niitä ensimmäisiä "erikoisempia" oluita kun siirrytään pois bulkkilagereiden ääreltä. Itsekin pidin tästä aikoinaan kovasti ja nyt päätin ottaa sen uudelleen testiin.

Tsekkiläisen Budĕjovický Budvarin panimon perustivat alunperin August Zátka ja František Hromada vuonna 1895 Ceské Budĕjovicen kaupunkiin. Vuonna 1937 Tsekkoslovakian presidentti sääti lain, jonka mukaan kaikki yli 150 000 hehtolitraa olutta vuodessa tuottavat panimot oli kansallistettava. Budvarin tuotanto ylitti tämän rajan vajaalla 9000 hehtolitralla, joten panimo kansallistettiin ja se on edelleen valtion yhtiö.

Panimo tunnetaan parhaiten Budweiser Budvar oluistaan. Lisäksi panimo valmistaa Pardál-olutta, jota myydään vain Tsekeissä.  Kaikki Budvar oluet valmistetaan edelleen Ceské Budĕjovicen kaupungissa, jossa olutta pannaan jo 700 vuoden kokemuksella. Olutta valmistuu vuodessa 1,25 miljoonaa hehtolitraa. 

Panimon nimi tulee Ceské Budĕjovicen kaupungin vanhasta nimestä Budweis. Panimon oluita myydään Yhdysvalloissa ja Kanadassa nimellä Chechvar ja muualla maailmassa Budweiser Budvar ja Budĕjovický Budvar. Budweiser tuotemerkistä on kiistelty usein, sillä amerikkalaispanimo Anheuser-Busch otti tuotemerkin käyttöönsä ensimmäisenä. Euroopan unionissa Budĕjovický Budvar on kuitenkin suojattu alkuperänimitys oluen osalta. Muissa tuotteissa tuotemerkkioikeudet kuuluvat kuitenkin amerikkalaisille. 

Budĕjovický Budvar Premium Lager edustaa perinteistä tsekkiläistä pilsneriä. Se valmistetaan määriläisestä maltaasta, kokonaisista Žatecin humalakävyistä ja vedestä, joka pumpataan Artesian-lähteestä 320 metrin syvyydestä. Olutta kypsytetään 90 päivän ajan, jotta panimo pystyy tarjoamaan tasalaatuista olutta ympäri maailman. Minkälainen sitten oli jälleennäkeminen Budweiser Budvarin kanssa?

Olut kaatuu lasiin puhtaan kullankeltaisena ja kirkkaana. Sen pinnalle nousee puhtaan valkoinen vaahtohuppu, joka laskeutuu nopeasti jättäen ohuen pitsiharson juoman pintaan ja lasin reunoille. Ulkonäöltään olut ei juuri poikkea bulkkilagereista muuten kuin hieman vaaleammalla värillään.

Tuoksu on melko vaatimaton ja peruslagermainen. Siitä erottuu hieman ruohoisen sävyistä humalaa ja viljaista maltaisuutta, joka on hieman pilsnermäisen voista. Taustalla on todella pieni häivähdys kukkaisuutta. Aika kultaa muistot, mutta kyllä Budvar tuoksuu edelleen paljon puhtaammalta, kuin kotimaset lagerit.

Maku seurailee tuoksun viitoittamalla tiellä. Olut on hieman makeahkon, jopa aavistuksen karamellisenkin, mutta ennen kaikkea voisen maltainen. Se on melko kevyesti humaloitu ja siitä erottuu tsekkityylistä ruohoista humalaa, muttei juurikaan tuntuvaa katkeroa. Pehmeä suutuntuma on hieman alta keskitäyteläisen ja osin hieman vetinenkin. Hiilihappoisuus on bulkkimaista, mutta lempeää ja tuo olueen mukavasti raikkautta. Keskipitkä jälkivaikutelma on hieman ohut ja makeahkon maltainen. Humalan tuomaa katkeroa lopustakaan ei juuri löydy. 

Kokonaisuutena Budweiser on ihan kelpo pilsner tai lager, kummin sen nyt haluaa ottaa. Kauppojen hyllyiltä löytyy huomattavasti parempiakin oluita, mutta Bude on hyvä vaihtoehto kotimaiselle keppanalle. Minulle tämä oli niitä ensimmäisiä "erikoisoluita", joihin tutustuin ja jotka maistuivat erikoiselle. Aika kultaa muistot, mutta kyllähän tämä edelleen saunakaljana tai ruokajuomana kotimaiset kilpailijansa voittaa, mutta kaipaisin enemmän humalan katkeroa. Puolen litran pullon hinta on noin kolmen euron luokkaa ja samalla rahalla saa parempiakin oluita. Halvinta bulkkilageria saa alle eurolla tölkin, mutta onko se sitten edes hyvän makuista on ihan puhdas makuasia. Parhaimmillaan tämä olut oli Prahassa hanasta laskettuna ja silloin kyseessä taisi olla se alkuperäinen 5% versio.

Budweiserin kanssa maistui Pulled Pork Burgeri. Chilisämpylän välistä löytyi nyhtöpossua, coleslaw'ta, paistettu muna, juusto ja salaattia. Kevyehkö ja raikas olut toimii hyvin rasvaisen ja tuhdin burgerin kaverina, vastakohdathan usein täydentävät toisiaan. Oluen mallaspohja tulee hyvin esille ruoan seurassa ja humalakin tuntuu kevyen ruohoisena. Lisäksi olut tasapainottaa chilisämpylän pientä poltetta. Budweiser on hyvä juoma erilaisten hampurilaisten pariin, kuten myös useimmat muut pilsnerit ja lagerit.

Kouluarvosana: 8- Kelpo perusolut.
Hinta-laatusuhde: Ok - samaan hintaan löytyy parempiakin oluita.

Panimo: Budĕjovický Budvar (Budweiser Budvar)
Alue: Tsekki, Ceské Budĕjovice
Oluttyyppi: tsekkiläistyylinen pils/lager
Maltaat: Määriläiset maltaat
Humalat: Kokonaiset Žatecin humalakävyt (Saaz)
Alkoholi: 4,5%
Pullo: 0,50 l
Hinta: 3,29e Prisma 18.6.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti