maanantai 20. kesäkuuta 2016

Unkarin paremmat valkoviinit: Pannonhalmi Tricollis

Pannonhalmi Tricollis 2015

Apátsági Pincészet on Unkarin vanhin viinitila, joka sijaitsee Pannonhalman alueella. Tilan perustivat benediktiiniläismunkit, jotka saapuivat käännyttämään unkarilaisia kristinuskoon 900-luvulla. Tilan virallinen perustamis vuosi on 996. Suunnitelmatalouden aikaan munkit karkoitettiin, jolloin myös viininvalmistus keskeytyi. Tarhojen uudelleen istuttaminen ja tuotanto käynnistyi 2000-luvun alussa, kun rautaesirippu romahti. 

Tänä päivänä viinitilaa pyörittää luostarissa asuvat noin 50 munkkia. Viinitarhoja on noin 100 hehtaaria ja sadosta valmistuu vuosittain noin 300 000 pulloa viiniä. Apátsági Pincészet valittiin Unkarin parhaaksi viinitaloksi vuonna 2010, eli tila kuuluu maan parempien viinintuottajien joukkoon. 

Luoteis-Unkarissa sijaitseva Pannonhalman kunta on Unkarin pienimpiä laatuviinialueita. Alueen mineraalinen ja kalkkipitoinen maaperä sekä tasainen lämpötila ja kosteus sopivat hyvin hapokkaiden ja uutoksisien valkoviinien tuotantoon. Alueen ilmasto on itseasiassa hyvin samankaltainen Ranskan Alsacen ja Loiren kanssa. 

Apátsági Pincészetin viljelmistä kaksi kolmasosaa onkin näiltä Ranskan alueilta tuttuja lajikkeita, kuten Sauvignon Blancia, Gewürztramineria ja Rheinrieslingiä, eli tutummin Rieslingiä. Unkarille tyypillisistä lajikkeista viljellyin on Welschriesling, jolla ei puolestaan ole mitään tekemistä Rieslingin kanssa. Lisäksi tilalla viljellään kansainvälisiä lajikkeita, kuten Chardonnay, Pinot Blanc, Merlot ja Cabernet Sauvignon sekä Pinot Noir. 

Pannonhalmi Tricollis valmistetaan siis Pannonhalman kunnan alueella kasvaneista rypäleistä. Viinin nimi Tricollis on latinan kielen sana, joka tarkoittaa kolmea kukkulaa. Pannonhalman luostari sijaitsee yhdellä kolmesta vierekkäisestä kukkulasta. Myös viiniin käytettävät rypäleet tulevat kolmelta eri tarhalta, jotka levittäytyvät 52 hehtaarin alalle. Nämä tarhat ovat maaperältään pääasiassa kalkkipitoista lössiä. Gewürztraminer -rypäleet kylmämaseroituvat päivän ajan, minkä jälkeen seuraa käyminen. Käymisen päätyttyä viiniä kypsytetään viisi kuukautta terästankeissa.

Viini on tuore, vaaleankeltainen ja kirkas väri on hennosti vihertävä.

Kevyehkö ja freesi tuoksu on hedelmäinen ja tuo mieleen sitrukset ja mausteet. Siitä erottuu persikkaa, päärynää, omenaa ja aprikoosia sekä hentoa kukkaisuutta, kuten ruusua. Keveydestään huolimatta tuoksu on mukavan aromikas.

Kuiva maku on mausteinen ja hedelmäisyys tuntuu jäävän alkuun hieman mausteisien vivahteiden taakse. Kielellä on sitrushedelmiä, etenkin limeä sekä päärynöitä, persikoita ja omenoita sekä hieman aprikoosia. Myös kukkaisuus ja ruusut ovat läsnä, eli maku seurailee melko tarkasti tuoksua. Viini on suutuntumaltaan kevyt ja hieman ohut, mutta pirteä hapokkuus tuo viiniin sopivasti ryhdikkyyttä. Jälkimaku on melko lyhyehkö ja neutraalin omainen. Siitä erottuu hieman hedelmäisiä ja sitruksisia vivahteita sekä mineraalisuutta, hieman yrttejä ja hunajaa sekä omenasiideriä.

Pannonhalmi Tricollis on laadukas ja tasapainoinen viini joka sopii kesään kuin silmät päähän. Virkistävä ja raikas viini on kevyt, mutta ryhdikäs ja sopiikin erinomaisesti seurusteluun tai aperitiiviksi. Mikäli suunnittelet viiniä ruokapöytään, sen kanssa hyviä valintoja ovat kevyet ruoat, kuten vaaleat kalat ja muut merenelävät sekä kasvikset. Viini on edullinen ja hintaluokastaan hyvä valinta.

Vaikka juuri totesin, että viini sopii kevyempien ruokien pariin, pääsi se tällä kertaa Kievin kanan kaveriksi. Vaikka viini on kevyt ja hedelmäinen, se toimii raskaamman ruoan seurasssa hyvin, kiitos ryhdikkään hapokkuuden, joka saa raskaan ruoan tuntumaan hieman kevyemmältä. Yhdistelmä ei ole paras mahdollinen, mutta silti toimiva. Ruoka ei jyrää viinin yli ja viini saa sen tuntumaan hieman kevyemmältä, mikä on jo mukava juttu.

Kouluarvosana: 8,5 Freesi ja kesäinen viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä, viini on edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Pannonhalmi Apátsági Pincészet
Alue: Unkari, Pannonhalma
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Welschriesling (40%), Rheinriesling (Riesling) (35%), Gewürztraminer (15%), Pinot Blanc (10%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,75e Alko 10.6.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti